El secretari general de l’Esport destaca el compromis del Govern amb els JJMM

El secretari general de l’Esport detalla el compromís de la Generalitat amb els Jocs Mediterranis Tarragona 2018 i destaca la construcció del Palau d’Esports Catalunya

“Aquest projecte de país suposarà un progrés important en infraestructures i fomentarà la pràctica de l’esport”, ha dit

El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha explicat avui la participació de la Generalitat de Catalunya en els XVIII Jocs Mediterranis Tarragona 2018, una “aposta” que s’ha traduït en una important aportació econòmica per a la construcció del Palau d’Esports Catalunya i l’adequació d’altres instal·lacions esportives, així com per a diverses actuacions de suport a aquest “projecte amb ambició territorial i de país” en els àmbits organitzatiu, comercial, laboral, cultural i de voluntariat, entre d’altres. 
“Estem convençuts que els Jocs deixaran un llegat important a totes les seus pel que fa a la reforma d’equipaments, la creació d’ocupació, el foment de la pràctica esportiva i el desenvolupament econòmic”, ha expressat Gerard Figueras sobre un esdeveniment que serà ”una bona manera de reviure la flama olímpica dels Jocs Olímpics de Barcelona i ajudarà a augmentar el prestigi d’un país obert al món i preparat per rebre els millors especialistes de qualsevol modalitat, entre els quals hi haurà una àmplia representació d’esportistes catalans”.
Durant la roda de premsa, celebrada a la Representació Territorial de l’Esport a Tarragona a dues setmanes de l’inici de la competició, Gerard Figueras ha fet èmfasi en l’”acord polític” entre institucions que ha permès organitzar i celebrar uns Jocs “de primer nivell”, així com “l’esforç conjunt de les administracions públiques i la societat civil”. Segons Gerard Figueras, el compromís del Govern per l’”èxit” de la competició s’ha traduït en una aportació directa i indirecta de 32,2 milions d’euros, la majoria dels quals s’han destinat a la construcció i adequació d’instal·lacions, amb el nou Palau d’Esports Catalunya com a equipament principal.
Pel que fa a la construcció d’aquest pavelló modern, funcional i amb capacitat per a 5.000 espectadors que acollirà la competició d’handbol dels Jocs, el Govern hi ha aportat 17,8 milions d’euros. “És un equipament emblemàtic, que quedarà per als tarragonins i tarragonines i que serà una referència” per la funcionalitat i doble ús (preparat per competicions d’alt nivell i pel dia a dia amb tres pistes grans), per la qualitat en la construcció amb estàndards europeus (està dissenyat amb simulacions i tecnologia BIM) i per ser energèticament de classe A (gasta menys i optimitza l’energia).
Quant a altres actuacions vinculades als equipaments, la Secretaria General de l’Esport (SGE) va cedir el dret de superfície per a la construcció del Complex Esportiu Sant Jordi, ha cedit el Canal Olímpic de Catalunya per disputar les proves rem i piragüisme, ha comprat material de gimnàstica mitjançant la Federació Catalana de Gimnàstica, ha cedit material esportiu d’halterofília i ha finançat la ubicació d’un punt de tecnificació provincial de tennis taula al Complex Educatiu de Tarragona.
D’altra banda, i per contribuir a les tasques organitzatives, la Generalitat ha signat convenis amb l’Ajuntament de Tarragona i la Fundació Tarragona 2017 per donar suport a les despeses organitzatives (553.700€ els anys 2013 i 2014, i 907.500€ els anys 2015, 2016 i 2017). A més, la SGE, a través del CAR de Sant Cugat, cedirà el responsable mèdic de l’Equip de Control Antidopatge, 5 metges i un fisioterapeuta; va destinar, a través de l’INEF Catalunya, un professor qualificat per donar suport en tasques d’organització, i va encarregar un estudi de viabilitat sobre l’Anella Mediterrània.
 
Convenis de diversos Departaments del Govern
La implicació de la Generalitat també s’ha concretat en la col·laboració d’altres Departaments del Govern amb l’Ajuntament i la citada Fundació per fomentar diversos àmbits. El Departament d’Empresa i Coneixement ha signat un conveni amb el consistori per desenvolupar polítiques actives d’ocupació a la ciutat i per vincular els comerços de la demarcació amb els Jocs, mentre que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ho ha fet per fomentar el voluntariat, i el Departament de Cultura, per posicionar el català com a llengua oficial de la competició al costat de l’anglès, el castellà i el francès. Finalment, el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, a través de la Direcció General d’Afers Religiosos, donarà suport a la diversitat religiosa dels diferents participants als campionats.
El secretari general de l’Esport ha estat acompanyat durant la compareixença pel comissionat dels Jocs Mediterranis de l’Ajuntament de Tarragona, Javier Villamayor, que ha destacat l”esforç immens” que ha fet la Generalitat “no només en el Palau d’Esports, que era molt reclamat a Tarragona, sinó també en la resta d’actuacions”. “Hem d’agrair la lleialtat institucional del Govern i el compromís que ha mantingut malgrat els canvis que hi hagut a la institució en tot aquest temps”. També hi ha estat present el representant territorial de l’Esport a Tarragona, Joan Plana.