El quart congrés Tarraco Biennal analitza l’arqueologia cristiana a la Península Ibèrica

Al congrés es presentaran 66 treballs, fet que demostra el gran interès que ha aixecat entre els experts. La trobada acadèmica se celebrarà a la URV els dies 22 i 23 de novembre i arrenca la vigília amb una conferència oberta a tothom

Tarragona acull aquesta setmana el IV Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal que es fa coincidir amb la VII Reunió d’Arqueologia Cristiana Hispànica. El títol de la trobada, que se celebrarà al campus Catalunya de la URV, és ‘El cristianisme a l’Antiguitat tardana: noves perspectives’. S’hi presentaran 66 treballs i vuit pòsters en dos dies, un fet que ha obligat l’organització a programar sessions paral·leles en dues sales.

El congrés ha despertat un gran interès entre arqueòlegs i historiadors perquè l’última reunió sobre arqueologia cristiana a la Península Ibèrica és de fa quinze anys. Tarragona és una de les seus més antigues del cristianisme i les seves empremtes arqueològiques tenen una gran rellevància: la necròpolis paleocristiana, la basílica visigòtica a l’amfiteatre i el conjunt tardoromà de Centcelles (Constantí) en són mostres ben evidents.

El catedràtic d’Arqueologia de la URV, Joaquin Ruiz de Arbulo; el director del Museu Bíblic Tarraconense, Andreu Muñoz; i l’investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Jordi López, han presentat aquest dilluns en roda de premsa el congrés, on es posaran en valor les últimes novetats en recerca en aquest àmbit i una reflexió global sobre l’arqueologia cristiana.

S’hi han inscrit més de 150 persones, però més enllà de la trobada acadèmica i amb la voluntat d’arribar al públic en general, Tarraco Biennal ofereix una conferència d’obertura d’accés lliure que tindrà lloc aquest dimecres 21 de novembre a les 19:30 h a l’Aula Magna del campus Catalunya. La xerrada es titula ‘Tarraco, Corduba, Carthago Nova, Emerita Augusta. Tradición clásica y cristianización en las grandes ciudades tardoantiguas de Hispania’ i anirà a càrrec de cinc investigadors, dos dels quals són els investigadors Ricardo Mar i Joaquin Ruiz de Arbulo, de la URV.

Altres actes complementaris pels inscrits són la representació -a càrrec de l’Associació Cultural Sant Fructuós- de l’espectacle ‘La muñeca de marfil. Historia de un enterramiento’ a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, i les visites organitzades per dissabte al matí a diversos recintes de Tarragona, Barcelona i Terrassa. La inauguració oficial del congrés tindrà lloc dijous 22 a les 10,30 h a l’Aula Magna i serà presidida per la rectora de la URV, Maria José Figueras. Aquest és el quart congrés internacional Tarraco Biennal, una iniciativa promoguda el 2012 per la Fundació Privada Mútua Catalana i que compta amb el suport de totes les institucions i entitats vinculades al patrimoni de la ciutat. Tots els treballs que s’exposaran aquest dies a Tarragona es publicaran de forma més extensa en un llibre que veurà la llum el 2019.