El PSC, a un pas de perdre Tarragona

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, presideix un plenari.

Josep Fèlix Ballesteros, cap de la llista més votada el passat 26 de maig, està amb mig peu fora de l’Alcaldia que ha ocupat durant els últims 12 anys després que En Comú Podem (ECP) hagi fet públic que donarà suport a Pau Ricomà, alcaldable d’ERC, amb els seus dos escons

La suma dels 14 regidors d’ERC (7), Junts (3), ECP (2) i CUP (2) deixa fora a Ballesteros, que no obstant, té la “sensació clara que això no està fet i fins al mateix dia 15 es mantens obertes totes les opcions, i hi ha moltes perquè la política és imaginació i creativitat”

Més enllà de l’oratòria, Sandra Ramos-número dos que ha portat el pes de les negociacions amb ECP- ha reconegut la seva sorpresa pel fracàs d’un acord de Govern que creien madur i que, segons el PSC, ni tan sols ha estat transmès a la militància en assemblea. Els socialistes consideren que, tot i haver-los ofert “la fórmula en què es sentissin més còmodes”, el pacte anti-Ballesteros estava fet amb ERC abans de les eleccions i que “no han explicat tota la veritat”.

“Ha estat una votació induïda que no representa l’espai polític, sobretot dels Comuns, que entre un Govern realment d’esquerres i un altre unit per l’independentisme, es decantaria pel primer”, interpreta el senador electe Santi Castellà. El PSC ha revelat que se sentien optimistes durant les converses perquè el clima era bo i la coincidència de programes molt alta, “al nivell del 90%”.

Tot i la punyalada amagada per la cúpula d’ECP, els socialistes no tanquen la porta a continuar “parlant amb tots” i fins i tot intensifiquen el seu perfil més d’esquerra com un últim cant de sirena que pogués remoure les bases d’En comú, on un sector minoritari critica irregularitats en la decisió de donar suport al nou alcalde d’ERC.

Conscients de la complexitat de crear l’arquitectura d’un govern estable, l’última carta de Ballesteros és fomentar les fissures que puguin aparèixer en el front del canvi. “És difícil articular una alternativa amb forces que no es poden ni veure, i és difícil que puguin construir un discurs més enllà de l’anti-ballesterismo”, ha valorat l’exalcalde. De fet, ECP ja ha explicitat el seu rebuig a un govern en el qual també se sent el nacionalisme conservador de Junts per Tarragona.

A diferència de la CUP i ECP, Dídac Nadal, -fill de l’històric ex alcalde convergent Joan Miquel Nadal i líder de Junts-, no ha confirmat oficialment el suport als republicans. A dia d’avui, ningú dubta que Nadal farà alcalde a Ricomà tot i el risc de diluir el seu perfil polític sota el pes d’ERC i malgrat les pressions que rep des de les altures de Barcelona, ​​on temen que el PSC pugui fer perillar alcaldies de Junts tan importants com la de Reus i també la pèrdua de protagonisme a la Diputació de Tarragona.

Ballesteros ha llançat ja un avís a navegants en relació als “missatges contradictoris i negatius” que destil·la el que els agrada anomenar el pacte Frankenstein, amb la consegüent inseguretat i incertesa per al sector empresarial. Amb l’aterratge d’ERC ja s’ha anunciat la congelació de projectes urbanístics i comercials tan rellevants com la Budellera o l’antic Pla Ikea, ara liderat per l’holandesa Ten Brinke.