El President Torra inaugura el Pavelló dels JJMM

President Torra: “Esperem que si Felipe de Borbó té voluntat d’inaugurar uns Jocs, també tingui la responsabilitat d’escoltar els catalans

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al rei d’Espanya que “si té voluntat d’inaugurar uns Jocs a Tarragona, també tingui la responsabilitat d’escoltar què pensen una bona part dels tarragonins i els respecti”, perquè, ha dit, “la situació actual no pot durar més temps”.
 
Durant l’acte inaugural del nou Pavelló Esportiu Catalunya a Tarragona, que ha tingut lloc aquest vespre, el cap de l’Executiu ha explicat que en la carta que avui ha enviat a Felipe de Borbó, juntament amb els presidents Puigdemont i Mas, li ha demanat “una rectificació de l’ofensiva declaració del 3 d’octubre” i l’ha emplaçat a “demanar disculpes” en la visita que el monarca farà a Catalunya amb motiu dels Jocs que s’inauguraran el proper divendres. Per això li ha reclamat que “tingui el respecte exigible a qualsevol cap d’estat” i el rebi per,  d’aquesta manera, “poder-li explicar què ha passat al nostre país”.
Durant la seva intervenció, el president s’ha mostrat convençut que atès que els Jocs Mediterranis, que es celebraran del 22 de juny fins al proper 1 de juliol, són uns “jocs que parlen de valors de la solidaritat, la integració, la cohesió i les oportunitats per a tothom” seran també un esdeveniment que permetrà també que “la situació greu d’excepcionalitat que viu el nostre país sigui ben explicada” i que “tothom que vulgui saber què passa, què són aquests llacets grocs, se’n vagi sense una resposta”. Perquè, ha recordat “l’estat espanyol ha empresonat mig govern de Catalunya i ha forçat l’exili de l’altra meitat”.
 
“El finançament de l’estat espanyol no ha estat a l’alçada de les circumstàncies”
 
Quim Torra ha aprofitat també la seva intervenció per recordar que els Jocs Mediterranis“han hagut de superar obstacles importants”, i  per això ha volgut agrair la feina de totes les persones que els han fet possibles i  han contribuït a “superar les barreres que s’han presentat pel camí”. En aquest punt, el president  de la Generalitat s’ha queixat per “la manca d’un finançament a l’alçada de les circumstàncies de part de l’estat espanyol”, mentre el Govern de la Generalitat ha complert els seus compromisos amb els Jocs i la ciutat amb una aportació de 32 milions d’euros.  I ha agraït “la tenacitat” de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros “per fer realitat el somni”dels Jocs Mediterranis que, ha dit, “seran els millors Jocs de la Mediterrània de la història”.
El nou Palau d’Esports Catalunya que s’ha inaugurat aquest vespre a Tarragona és una instal·lació finançada pel Govern, que albergarà durant els propers dies la competició d’handbol dels XVIII Jocs Mediterranis, però que el president ha fet notar que serà un equipament que “quedarà al servei de la ciutat i dels tarragonins i tarragonines”.
El cap de l’Executiu ha subratllat que la celebració dels Jocs Mediterranis, seran una “oportunitat que cal aprofitar” per fer conèixer “la nostra cultura, la capacitat de treball, el compromís social i la solidaritat” que caracteritza el poble català i fer un pas més en el reconeixement de Catalunya i Tarragona.  I, s’ha mostrat convençut de l’èxit de la ciutat de Tarragona en la seva organització, perquè el fet que s’hagin organitzat aquí és “el resultat de la confiança en la nostra capacitat com a societat i el nostre bagatge històric”.
 
Pel president, els  Jocs que se celebraran aquests dies a Tarragona  serviran també per demostrar que “Catalunya és un país de clar lideratge esportiu”, com ho demostren no només els grans noms de catalans, sinó també la xarxa d’entitats, clubs, competicions i equips d’esports de base del país. Es tracta, doncs, “d’un planter que acaba donant fruits i bons resultats” i que s’exemplifica, per exemple, amb la representació de catalans en els darrers Jocs Olímpics de Rio, arribant al 55% dels esportistes de la delegació espanyola.
La intervenció del cap del Govern també ha servit per posar en relleu la figura d’un dels fills il·lustres de Tarragona, d’Antoni Rovira i Virgili, de qui ha dit que és “un dels intel·lectuals que més reflexions, lliçons i testimoniatge ens va deixar escrits sobre aquella Catalunya que el feixisme va fer impossible”.
Carles Puigdemont: “hem hagut de vèncer incomprensions i deslleialtats”
 
El president Carles Puigdemont, en un missatge des de Berlín, s’ha felicitat per haver arribat el moment de la celebració dels Jocs, malgrat les “dificultats, les incomprensions i les deslleialtats que hem hagut d’afrontar” i que “hem pogut vèncer gràcies  l’empeny de les institucions de Tarragona i de la Generalitat, per poder garantir  als tarragonins i als catalans els que han de ser un dels millors Jocs Mediterranis”.
Carles Puigdemont ha volgut en aquest sentit agrair a l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros “que no hagi defallit en moments en què podria haver-ho fet”. “Hem sabut posar l’esport al servei de la cohesió social i territorial i d’una Tarragona potent, que ens representa a tots i per això no hem volgut escatimar recursos econòmics en moments d’extrema dificultat en què ens hem quedat molt sols”, ha afirmat. I ha demanat ara “posar els valors de l’esport al servei de la cohesió social i la solidaritat per fer possible la pau, la democràcia i la llibertat dels pobles”.
Durant l’acte inaugural hi ha hagut una exhibició de la secció de gimnàstica rítmica del Club Gimnàstic de Tarragona i una actuació musical de Joan Rovira i l’Orquestra de Vent de Tarragona. A més del president, hi ha hagut parlaments del secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i de l’alcalde Ballesteros. El nou Pavelló a la ciutat de Tarragona, que ha suposat una inversió per part del Govern de 17,8 milions d’euros, té una capacitat per a 5.000 espectadors.
Prèviament, el cap de l’Executiu ha fet una visita institucional a l’Ajuntament de la ciutat. El cap del Govern, que ha estat rebut per l’alcalde Ballesteros i els membres del consistori i ha signat al Llibre d’Honor d’aquesta institució.