El Museu Nacional Arqueologic enceta una etapa provisional al port

Sala interior del MNAT, abans de la seva clausura per obres.

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona exposa vuit segles d’història de Tarraco a la nova instal·lació al Port de Tarragona

  • A través d’una àmplia selecció de 207 peces arqueològiques de diverses tipologies, l’exposició TARRACO/MNAT presenta l’essència d’una ciutat romana, TARRACO, i de la col·lecció d’un museu centenari, el MNAT
  • L’exposició s’emmarca en el projecte de reforma del Museu que va tancar les portes recentment per iniciar la primera fase de les obres d’adequació
  • L’exposició s’inaugura demà dissabte, 16 de juny, i es podrà visitar gratuïtament fins a l’1 de juliol. Romandrà oberta al públic fins a la finalització de les obres de reforma del Museu
El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona presenta l’exposició de síntesi TARRACO/MNAT, un recorregut per vuit segles d’història de la Tàrraco romana a partir d’una acurada selecció de 207 peces del fons del Museu. La mostra, instal·lada al Tinglado 4 del Moll de Costa del Port de Tarragona, s’inaugurarà demà dissabte 16 de juny, a les 12 hores. L’acte inaugural anirà a càrrec de la secretària general del Departament de Cultura, Maria Dolors Portús; de la consellera de Festes, Cultura i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, i del president del Port de Tarragona, Josep Andreu.
TARRACO/MNAT, fruit de la col·laboració entre el MNAT i el Port de Tarragona, presenta l’essència d’una ciutat romana, TARRACO, i de la col·lecció d’un museu centenari, el MNAT. És una exposició de síntesi que s’emmarca en el projecte de reforma del Museu que s’emmarca, alhora, en el projecte comú de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona de posada en valor del patrimoni romà de la ciutat. El Museu, que va tancar les seves portes el passat 16 d’abril per iniciar la primera fase de les obres d’adequació, s’instal·la amb aquesta mostra al Tinglado 4 del Moll de Costa del Port de Tarragona, per continuar donant servei a la ciutadania fins a la finalització de les obres.
Aquest matí ha tingut lloc la roda de premsa de presentació, que ha anat a càrrec de la directora general de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, Elsa Ibar, el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, i la directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Mònica Borrell.
Ibar ha posat de relleu que “Tarragona conserva el conjunt històric romà més important de Catalunya” i que “des del Departament de Cultura s’ha apostat des de l’inici en el trasllat del museu per tal de seguir oferint el patrimoni romà a la resta del país”. La directora general ha anunciat que “properament es presentarà el pla de conservació de tot el patrimoni de Tarraco, que el departament ha treballat de forma multidisciplinar”.
Per la seva banda, el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, ha destacat que “és una selecció molt potent de 207 objectes de Tarraco que la ciutadania i els turistes que visitin la ciutat podran continuar admirant”.
Per últim, la directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Mònica Borrell, ha dit que “tot el trasllat i actuació sobre el museu va més enllà de la reforma d’instal.lacions, és una aposta per un nou projecte de museu i un projecte cultural per a la ciutat de Tarragona i del país”.
La conceptualització de l’exposició ha partit del projecte expositiu “TARRACO, capitale, de l’Hispania Citerior” presentat a Toulouse l’any 2006 pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona en col·laboració amb el Musée Saint Raymond de Toulouse.
Per aquesta nova presentació al Tinglado 4, el projecte ha actualitzat i ampliat els temes i els seus protagonistes patrimonials, incorporant tots aquells aspectes de coneixement sobre Tàrraco i el seu patrimoni més recent, molts d’ells tractats ja en exposicions temporals organitzades pel MNAT.
L’exposició TARRACO/MNAT s’estructura en vuit àmbits. El primer, Una història suggeridora, convida els visitants a realitzar una mirada nova sobre el patrimoni i sobre la història, generadors d’emocions i de coneixement. Mirada que s’exemplifica amb la peça “Anti-noos i l’estàtua cuirassada” de Jorge Egea i Ramon Casanova, que va formar part de l’exposició “Soto Lucce. Apol·lo llum i imatge”, organitzada pel MNAT l’any 2012.
Després de l’àmbit introductori, es dona pas als vuit segles d’història de Tàrraco que s’expliquen a través dels següents sis àmbits: El domini de la Mediterrània: Hispània en l’òrbita del món romà, De base militar a capital d’August, L’esplendor del segle II: un projecte urbà a imatge de Roma; Una ciutat viva, Les vil·les i el món rural, Crisi i transformació.
 
Clou el recorregut expositiu l’àmbit Tarraco, quanta fuit que ofereix una nova mirada al patrimoni arqueològic i a les col·leccions del museu absolutament contemporània. A través de l’obra d’11 fotògrafs, entre els que destaquen les fotografies de Joan Fontcuberta, Toni Catany, Humberto Ribas, Jordi Guillumet, Ferran Freixa o Manuel Serra, s’exposa una nova mirada sobre les col·leccions del museu. Una proposta conceptual que vol fer del patrimoni arqueològic i del coneixement de la història una eina útil i significativa per la societat d’avui. Finalment, un audiovisual explica al visitant la història del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona des de la seva creació fins avui, a través d’un recull de l’activitat de conservació, recerca i difusió d’aquesta institució centenària i que vol retre homenatge a tots els professionals que hi treballen i als que han participat en aquest projecte.
Pel que fa a les col·leccions, s’hi exposa una selecció de 207 objectes del fons del MNAT de diversa tipologia i materials, reflex de la col·lecció mateixa: arquitectura, escultura, pintura, bronzes, mosaic, ceràmica, joieria… Els elements arquitectònics, l’estatuària pública i els imponents pedestals, procedents del fòrum, la zona de culte, el teatre o l’amfiteatre de Tàrraco, expliquen el poder a la ciutat i com aquesta es va construir amb materials procedents d’arreu de la Mediterrània. Els elements procedents de les riques domus de la ciutat i de les grans vil·les parlen del luxe i del gust dels més privilegiats mentre altres objectes mostren la quotidianitat de la gent de Tàrraco, com menjaven, com es distreien, es guarnien o jugaven; com era l’activitat econòmica, el comerç, les vies de comunicació, la navegació i el port d’una ciutat que va ser clau en el domini romà de la península Ibèrica.
D’entre les peces exposades destaquen el mosaic de la Medusa; un cuirassat, dos togats i la Venus trobats a les excavacions del Teatre; un mil·liari; la Nina d’Ivori; la pintura de la Nèmesi i una inscripció de l’amfiteatre; el lampadari conegut com el Negret; un mosaic d’opus sectile; les estàtues i els mosaics de les muses procedents de la vil·la dels Munts a Altafulla; i les fulcra o elements decoratius de triclini, incorporades recentment a la col·lecció del museu.
Tots aquests tresors romans s’exhibeixen en un gran espai basat en la construcció de diferents àmbits museogràfics a partir de grans ampliacions impreses sobre tela. Són imatges d’elements arquitectònics, espacials, decoratius, detalls escultòrics i paviments que recolzen l’exposició ambiental de les obres. Aquesta relació pretén produir en el visitant una percepció contextualitzada de les peces i alhora convidar-lo a comprendre-les millor, no com a objectes de culte autònom, sinó com a elements de la vida administrativa, urbana o domèstica en la història de Tàrraco.
El disseny de l’exposició té, a més, dos elements visuals i informatius, que serveixen per a ordenar el trajecte expositiu i argumental. El primer, una seqüència de columnes a escala ½ que recorden la magnitud de les columnes de 16 metres del temple de l’antiga Tàrraco durant els dos anys en què va ser capital de l’Imperi romà. El segon, els caràcters tipogràfics del nom de TARRACO, amb la grafia que presenta en diferents inscripcions epigràfiques llatines conservades al museu, enfrontats amb la tipografia contemporània com encapçalament de cadascun dels set àmbits de l’exposició.
L’exposició TARRACO/MNAT s’emmarca en la celebració de l’Any Europeu del Mediterrani i en el programa cultural dels XVIII Jocs del Mediterrani. Es pot visitar al Tinglado 4 del Moll de Costa del Port de Tarragona a partir de dissabte 16 de juny, de dimarts a dissabte de 9.30 a 20.30 hores i diumenges i festius de 10 a 14 hores.