El misteri de la ‘platja’ de polietilè a la Pineda

Detall de les boles plàstiques a la sorra de la platja. CEDIDA

Mediterrània denuncia al Seprona l’acumulació d’una gran quantitat d’esferes de polietilè a la platja de La Pineda

S’investiga com han arribat a la sorra milions de boles de material plàstic

El passat divendres, el grup municipal de Vila-seca en Comú es va posar en contacte amb Mare Terra Fundació Mediterrània per informar sobre l’aparició de milions de boles de polietilè a la platja de La Pineda, al municipi de Vila-seca. Dos tècnics ambientals de la fundació van traslladar-se al lloc dels fets per poder estudiar in situ quina era la situació al litoral. I, efectivament, van comprovar que és una circumstància molt greu ja que hi ha una gran acumulació d’esferes de plàstic, que són molt perjudicials per al medi ambient i de manera especial per als animals marins.

Davant d’aquesta situació, Mare Terra Fundació Mediterrània va presentar el mateix divendres una denúncia al Servei de Protecció de la Natura (Seprona), als Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat a Tarragona, al Departament de Medi Ambient de la Diputació de Tarragona i a l’Ajuntament de Vila-seca perquè estudiïn aquest succés.

Concretament, a la denúncia es demana que “es portin a terme les investigacions necessàries per tal d’establir el focus emissor i que s’estableixin les mesures pertinents per tal de minimitzar els seus efectes”, així com “que s’investigui quina ha estat l’entitat causant d’aquest abocament i que s’actuï en concordança a la Llei 26/2007, de 23 d’octubre, de Responsabilitat Mediambiental”. També s’ha sol·licitat que s’activi el Camcat, que és el pla d’emergències per fer front a situacions de contaminació de les aigües marines. Finalment, s’exigeix que “se’ns informi de les actuacions que es portaran a terme per solucionar els fets i dels possibles efectes adversos al medi ambient tarragoní i la possible afectació a la salut de les persones”.

Mediterrània té constància que aquesta no és la primera vegada que es produeixen episodis d’aquesta tipologia. És per això que es compromet a vigilar la platja de manera periòdica mentre es resolen les denúncies presentades el passat divendres. Per altra banda, el president de la fundació, Ángel Juárez, ha parlat amb diversos responsables  d’empreses del sector químic per tractar d’esbrinar l’origen i el grau de toxicitat de les boles de polietilè, i aquests s’han compromès a donar una resposta al més aviat possible. Des de Mediterrània també es demana que la platja es netegi amb la màxima celeritat, i que les despeses de la neteja siguin sufragades pels responsables de l’accident mediambiental.