El càstig de la inseguretat jurídica: el ‘culebró’ de Mas Maneguet

Marc Miquel, conseller delegat, amb el seu pare, Jaume Miquel, d'esquena. Al fons, Mas d'en Sorder. ACTUAL

Els promotors del resort Golf Costa Daurada Tarragona Sports Center observen amb ‘una inseguretat jurídica bestial’ com el consistori va tirar enrere el projecte, quan havia superat tots els tràmits legals

El grup Mas Maneguet, propietari del Golf Costa Daurada Tarragona Sports Center han alertat que si l’Ajuntament tomba definitivament la possibilitat que el centre pugui aixecar més de 200 habitatges plurifamiliars, el projecte de complex esportiu amb diverses disciplines ‘perilla’. Tot i això, l’empresa ‘no es rendirà mai’, en paraules del seu president, Jaume Miquel, i si cal acudirà als tribunals, on preveu reclamar quatre milions d’euros pels danys ocasionats per la determinació del consistori.

A més, -tal como sintetitza Jaume García al diari digital Tarragona21-, els arguments d’oposició del consistori ‘han anat canviant amb el temps’, i que han caigut els que afirmaven que les vivendes se situarien a l’Anella Verda o que el model seria econòmicament insostenible per l’Ajuntament: ‘Recollir la brossa, fer el manteniment dels carrers, la llum o portar el bus municipal li costarà 120.000 euros a l’Ajuntament, però de l’IBI dels habitatges en treurà 250.000 i tindrà un espai modernista protegit, com Mas d’en Sorder, rehabilitat, amb un cost per l’empresa de tres milions d’euros’, defensa la família Miquel.

La propietat havia venut 25 habitatges dels 54 de la primera fase. La marxa enrera del consistori ha fet que en uns casos hagi hagut de retornar els diners i en altres, s’ha demanat als propietaris que s’esperin uns mesos, amb el desig que es desllorigui el cas. L’empresa defensa que el projecte de les vivendes està sent un ‘èxit’. Els compradors haguts fins ara són ciutadans de Tarragona.

Mas Maneguet no dona per perdut el cas i confia ‘que hi hagi una escletxa per al diàleg’, i convèncer ERC i també Junts x Catalunya, que van votar en contra del projecte en una comissió informativa i posteriorment en un ple, on es va decidir congelar el pla parcial durant un any, però amb la voluntat que no tiri endavant.

La propietat lamenta que el consistori canviés d’idea i decidís congelar el projecte de construcció de les vivendes, adduint la defensa d’un model sostenible. La propietat del golf considera que l’Ajuntament vol ‘borrar el projecte de Tarragona’, i en el cas que sigui així, ‘es fa molt difícil la subsistència d’aquest complex’, en paraules el seu conseller delegat, Marc Miquel.

L’empresa del complex Essentia Costa Dorada ha invertit 14 milions d’euros en reconvertir un club de golf ruïnós en un centre esportiu multidisciplinar, on ha obert pistes de pàdel i tennis i passat dilluns inaugurava el gimnàs DIR i la seva piscina a l’aire lliure, amb una inversió de 2,5 milions d’euros. L’entitat ampliarà les pistes de pàdel i tennis i l’aparcament, fins a arribar a les 250 places.

La firma necessita 3.000 socis perquè el projecte empresarial sigui factible i bona part d’això passa per la construcció dels 238 habitatges i de la conversió del modernista Mas d’en Sorder en un hotel de quatre estrelles plus. Si l’Ajuntament acaba tombant el projecte de vivendes també caurà l’hotel -que tindrà entre 120 i 140 habitacions- i la viabilitat de tot el club trontollaria. Dels habitatges, l’empresa podria sumar mil socis, mentre que de l’hotel podria assolir el 40% dels clients. Es calcula que el complex tindrà 187.000 accessos personals a la seva oferta.

No obstant el panorama negatiu dels habitatges, passat dilluns es va inaugurar el DIR -gimnàs complet- i la piscina exterior, situats en unes impagables vistes als boscos, al camp de golf, al mateix Mas d’en Sorder i fins i tot al mar. El DIR té una superfície total de 1.400 metres quadrats, que inclou en dos nivells sales de finess, activitats dirigides, sala de cycling, una molt àmplia terrassa per activitats zen -ioga, tai xi, etc-, sala de fisioteràpia, sala per a bicicletes i vestidors. La quota mensual del DIR i la piscina és de 49 euros. Avui es fa una jornada de portes obertes.

La piscina, envoltada de bosc, medeix 25×8 metres. Al sòtan de l’edifici se situa el pàrking dels vehicles boggy per anar al camp de golf. El nou DIR, l’accés al qual està digitalitzat, entra en funcionament amb l’objectiu ‘d’integrar-se de ple en la política sostenible i d’aprofitament de recursos del conjunt del resort esportiu’. És per això que ‘les aigües residuals del gimnàs -i dels habitatges i l’hotel- seran depurades i reutilitzades per al reg dels camps de golf’, en un 20% ara, ampliable en un 60% quan els habitatges i l’hotel entrin en funcionament, ha explicat Marc Miquel. El DIR suma 600 nous socis i l’objectiu és arribar als 1.800. N’és el responsable d’Expansió Ricard Canela.