Dow lidera una aliança global per eliminar els residus plàstics

L'activitat indústrial ha permitit mantindre el nivell de PIB a Tarragona. CEDIDA

Dow està exercint un paper de lideratge en la formació d’una nova aliança d’empreses globals amb la finalitat avançar en solucions per a l’eliminació dels residus plàstics en el medi ambient, especialment en l’oceà

Dow és membre fundador de Alliance to End Plastic Waste (AEPW), una nova organització que es compromet a aportar més de 1.000 milions de dòlars amb l’objectiu de recaptar fins a 1.500 milions en els propers cinc anys, per desenvolupar i promocionar solucions de gestió de residus que promoguin un posterior ús del plàstic. L’Aliança, que actualment compta amb prop de 30 empreses, oferirà solucions que minimitzaran i gestionaran els residus plàstics mitjançant la transició a una economia circular. Els membres de l’Aliança representen a empreses i organitzacions globals situades a Amèrica del Nord i del Sud, Europa, Àsia, Àfrica i Orient Mitjà.

“Mantenir l’entorn lliure de residus és important per al futur de Dow i de la nostra indústria, però el més rellevant és que és fonamental per al futur del nostre planeta”, explica Jim Fitterling, Chief Executive Officer (CEO) de Dow. “Aquesta iniciativa reuneix empreses, governs, ONG i consumidors per accelerar els esforços per impulsar la innovació, proporcionar recursos molt necessaris i prendre mesures decisives per posar fi als residus plàstics en el medi ambient”.

L’Aliança és una organització sense ànim de lucre que reuneix a empreses de la cadena de valor dels plàstics i béns de consum a nivell mundial, inclosos fabricants de productes químics i plàstics, companyies de béns de consum, minoristes, transformadors i organitzacions de gestió de residus, alhora que manté una associació estratègica amb el Consell Mundial Empresarial per al Desenvolupament Sostenible (World Business Council for Sustainable Development).

L’Aliança farà inversions i actuarà en quatre àrees clau:

· Desenvolupament de les infraestructures de recollida i gestió de residus i l’augment del reciclatge;

· Innovació que promogui noves tecnologies que facilitin el reciclatge i la recuperació de plàstics, creant valor a partir d’un ús posterior dels mateixos;

· Educació i compromís de governs, empreses i comunitats; i,

· Neteja d’àrees de concentració de residus plàstics que ja es troben en el medi ambient i, en particular, rius i altres afluents que transporten els residus plàstics al mar.

“Resoldre aquest crític desafiament mundial requerirà un conjunt divers de mesures elaborades per grups d’interès igualment diversos”, afegeix Fitterling. “Alliance to End Plastic Waste reuneix a algunes de les ments més innovadores del món, el que ens permet explorar, desenvolupar i implementar aquestes solucions”.

El paper protagonista de Dow a la AEPW és un altre exemple de les seves accions, compromisos i inversions per ajudar a eliminar els residus plàstics del medi ambient, entre les quals s’inclouen:

· Inversions en persones i empreses: a l’octubre de 2018 Dow va esdevenir inversor fundador del programa Circulate Capital amb un valor de 100 milions de dòlars destinats a finançar empreses i infraestructures que evitin la generació de residus en els oceans. La missió de Circulate Capital és demostrar la viabilitat de la inversió en els sectors de gestió i reciclatge de residus per atreure el capital institucional necessari per millorar infraestructures de gestió integrada de residus i reciclatge al sud i sud-est d’Àsia.

· Compromís amb els governs: Dow és membre del World Economic Forum ‘s Global Plastic Action Partnership, que reuneix empreses, societat civil, governs nacionals i locals, comunitats i experts mundials per col·laborar en la solució dels residus plàstics. Aquesta associació ha estat finançada inicialment pels governs del Canadà i Regne Unit, juntament amb Dow i diverses marques globals, amb l’objectiu d’establir accions per a l’any 2020 que es puguin adaptar a altres països. El primer projecte és una col·laboració amb el govern d’Indonèsia.

· Neteja de residus: La recent campanya #PullingOurWeight de Dow, que va començar a la tardor de 2018, va reunir més de 5.600 empleats, familiars i amics, que van participar en 55 activitats de neteja a nivell mundial, i van eliminar més de 23.800 kg d’escombraries de platges i rius. A Tarragona, Dow va organitzar una recollida a l’entorn del riu Francolí, on 150 voluntaris van recol·lectar més de 400 quilos de residus.

· Innovació en reciclatge: la innovació de productes és una part clau dels esforços de Dow per eliminar els residus plàstics del medi ambient. La tecnologia RecycleReady de Dow permet als fabricants desenvolupar embalatges que puguin optar a l’etiqueta “How2Recycle” de la Sustainable Packaging Coalition. Dow segueix centrant-se en tecnologies de compatibilitat que permeten que els materials d’embalatges multicapa puguin tenir una segona vida.

· Projectes de conversió de residus en energia: En 2014, Dow va llançar la iniciativa de recuperació Hefty® EnergyBag® que recol·lecta plàstics difícils de reciclar i els converteix en recursos valuosos. Amb data de juliol de 2018, el programa Hefty® EnergyBag® havia recol·lectat més de 176.500 bosses i desviat més de 115 tones de plàstics d’abocadors, l’equivalent a aproximadament 92 milions de bosses de patates petites o 546 barrils de combustible dièsel. Així mateix, Dow va anunciar recentment la subvenció de 100.000 dòlars perquè organitzacions estableixin programes de reciclatge a les seves comunitats.

· Estreta col·laboració amb les principals ONG: Dow també va comunicar a l’octubre de 2018 la donació d’1 milió de dòlars a Ocean Conservancy durant els propers dos anys per donar suport a les solucions de recol·lecció i reciclatge de residus en els països del sud-est asiàtic. Aquests diners s’utilitzarà per a projectes que desenvolupin la capacitat de les organitzacions no governamentals locals i ciutats.

· Solucions de reciclatge i gestió de residus: Dow està fomentant el desenvolupament de nous models comercials de negoci de reciclatge i estratègies de creixement per rendibilitzar el reciclatge a nivell mundial.

· Col·laboració en tota la cadena de valor: Dow també és membre fundador de Sustainable Packaging Coalition, que dóna suport als transformadors d’embalatges i propietaris de marques per augmentar la producció de bosses “stand-up” que poden reciclar-se.