Els tres partits discrepen també sobre si els comicis s’han de celebrar de manera immediata en cas d’intervenció
Les diferències de criteri entre els tres partits han aflorat durant el transcurs de la sessió de control al Congrés i especialment als passadissos, on hi ha hagut un creuament d’acusacions entre representants del PP i del PSOE respecte a com cal actuar en el cas que Puigdemont convoqui unes eleccions autonòmiques.
PP: “No donarem opcions a Puigdemont”
El criteri del PP i del govern espanyol, expressat a través dels seus màxims representants, és que el 155 no s’ha d’aturar en cap cas. Fer-ho, apunten, implicaria “un risc altíssim” perquè permetria que Puigdemont mantingués les regnes de la Generalitat, continués jugant “a l’ambigüitat” i tutelés el procés electoral.
Aquestes fonts critiquen durant el PSOE, que “esta arriscant per la pressió del PSC” i que han sotmès, diuen, la seva posició política a una situació que no està sota el seu control. “Són uns tous”, assenyalen fonts dels populars respecte a l’equip de Pedro Sánchez, que insisteixen que el govern espanyol “tirarà endavant” i “no donarà opcions a Puigdemont”.
El PSOE: “Unes eleccions aturen el 155”
El criteri del PSOE és diametralment oposat. La portaveu dels socialistes, Margarita Robles, ja ha apuntat en la seva pregunta de control al president espanyol, Mariano Rajoy. “Si Puigdemont accepta la legalitat, el marc constitucional, i convoca eleccions autonòmiques, no té cabuda política ni jurídica l’aplicació del 155”.
Fonts socialistes reblaven després als passadissos aquest criteri i asseguraven que el govern espanyol no té capacitat per impulsar el 155 si ho ha de fer en solitari. Segons aquestes fonts, l’executiu de Rajoy “necessita” anar acompanyat del PSOE en aquesta aplicació del 155 perquè si no “quedarien com la dreta franquista”, i per tant sense el PSOE no el tirarà endavant.
Cs: “Cal garantir eleccions netes”
El tercer partit en discòrdia és Ciutadans, que centra la seva posició en la necessitat de garantir que se celebren unes eleccions “netes” a Catalunya. Ho ha apuntat el líder de la formació, Albert Rivera, que ha assegurat que cal que el govern de l’Estat tuteli les eleccions per “garantir el resultat”, perquè sigui “vàlid i homologable a qualsevol democràcia”.
En tot cas, als passadissos, fonts de Ciutadans han assegurat que la formació veuria amb bons ulls qualsevol opció en què se celebrin aquestes eleccions amb “garanties”, i han obert la porta a la possibilitat que les convoqués el mateix president de la Generalitat sense el 155. “Si el govern retira el 155 i garanteix eleccions netes, per exemple, amb la Llei de Seguretat Nacional, nosaltres ho comprem”, apunten aquestes fonts.
La discrepància sobre el moment de les eleccions
Les diferències entre els tres partits constitucionalistes no es limiten a com actuar en el cas que Pugidemont convoqui de mutu propi els comicis. També hi ha diferències sobre el moment en què s’han de celebrar aquestes eleccions si continua la intervenció per a via del 155. El president espanyol, Mariano Rajoy, ha expressat la seva voluntat que tinguin lloc “amb la màxima celeritat possible”, però alhora ha recordat que primer cal “garantir la legalitat” a Catalunya, fet que s’interpreta com la possibilitat que els comicis tinguin lloc en un termini mitjà que pot anar cap als sis mesos més els 54 dies que marca la LOREG, segons han apuntat fonts de La Moncloa.
Un criteri que tampoc coincideix amb el del PSOE i Cs. Totes dues formacions volen que els còmics tinguin lloc tan aviat com sigui possible. Això és al mes de gener. Fonts del PSOE asseguren que –malgrat que no consta al text aprovat al Consell de Ministres- existeix un acord entre els govern espanyol i el PSOE perquè siguin al gener, i “el que s’ha parlat és el que s’ha parlat”.
Fonts de Ciutadans han assegurat també que no veuen amb bons ulls que l’executiu de Rajoy intenti celebrar-les d’aquí a sis mesos. Un termini en què pot estar “posant la pota” a Catalunya intentant gestionar una situació inestable amb el boicot dels independentistes. Fer-les més enllà del termini mínim, asseguren, “és un embolic”.