Un dia sense cartera … però amb el mòbil

  El mòbil ja competeix  amb les targetes i l’efectiu com a mitjà de pagament.

BBVA.- Tant que en una gran ciutat  és possible desplaçar-se, menjar i comprar sense portar la cartera. “M’he deixat la cartera a casa”. Aquesta excusa tan gastada per no afluixar la butxaca podria estar en vies d’extinció. La causa està en l’avanç del ‘smartphone’ com a mitjà de pagament, que en països com la Xina comença a ser majoritari. La consultora BI Intelligence estima que el 2016 els xinesos haurien pagat amb el seu mòbil productes i serveis per valor de més de 2,3 bilions de dòlars, el que significa que cada ciutadà xinès hauria fet una despesa mitjana anual amb el seu mòbil de 1.700 dòlars.

A Espanya, tot i estar molt lluny d’aquestes xifres, el pagament per mòbil comença a guanyar terreny. Els fonaments van ser l’extensió dels TPV (Terminals de Punt de Venda) ‘contactless’ i la integració de xips NFC en els ‘smartphone’, la tecnologia per excel·lència per a aquesta funció.

Segons les dades del Banc d’Espanya, 2016 va ser el primer any en què es va superar la barrera dels 3.000 milions d’operacions en TPV, per una suma de 124.406.000 d’euros (és a dir, una mitjana d’una mica més de quaranta euros) pagats o amb targeta o amb el mòbil. L’import va créixer per quart any consecutiu, i per primera vegada va superar a l’efectiu retirat en caixers. En finalitzar el primer trimestre de 2017 hi havia a Espanya 1,7 milions de TPV, amb una pujada interanual del 6,4%.

Mentre els comerços modernitzen i sofistiquen els seus mètodes de cobrament, els bancs han anat desenvolupant aplicacions per al pagament amb el mòbil, al costat de les grans companyies tecnològiques. L’última fita en aquest camí ha estat Android Pay, disponible a Espanya des d’aquest mes de juliol gràcies a l’acord entre Google i BBVA. BBVA Wallet és una altra opció per pagar des del ‘smartphone’ de manera senzilla i l’aplicació ja ha registrat 9,2 milions de descàrregues a tot el món.

Els gegants tecnològics Apple i Samsung també tenen les seves pròpies eines de pagament per mòbil, Apple Pay i Samsung Pay, lligades a diferents entitats financeres.

Amb tots aquests avanços, ¿podríem passar a Espanya un dia qualsevol sense targetes de crèdit ni efectiu, només pagant amb el mòbil?

Si tenim un mòbil amb alguna d’aquestes aplicacions, la resposta és sí, sobretot si vivim en ciutats o tenim un centre comercial a prop.

BBVA Wallet permet, simplement apropant el mòbil a un TPV ‘contactless’, efectuar un pagament de forma ràpida i senzilla. Només queda introduir la clau en el terminal perquè, immediatament, es processi el pagament i l’usuari rebi una notificació informant dels detalls de la transacció que acaba de realitzar.