Els deutes d’Espanya i Catalunya, en màxims històrics

El vicepresident, Oriol Junqueras, a l'Institut Josep Serrat i Bonastre de Barcelona, el 28 de setembre del 20107 (horitzontal).

Catalunya és la tercera autonomia amb el percentatge de deute més elevat de tot l’Estat

Redacció.- L’endeutament de la Generalitat torna a marcar un nou rècord històric i en el segon trimestre d’aquest any s’ha situat en 76.727 milions d’euros, cosa que suposa el 3,12% més que en el mateix període de l’any passat (74.402), segons ha publicat aquest divendres el Banc d’Espanya. Catalunya encadena 18 trimestres d’increments nominals de l’endeutament, en concret des del quart trimestre del 2012, segons s’observa en la sèrie històrica del regulador. En termes relatius, l’endeutament de Catalunya se situa en el 35,4% del PIB, sent la tercera autonomia de l’Estat amb el pes més gran de deute, seguida del País Valencià (41,9%) i Castella-La Manxa (36,7%). En xifres absolutes, aquest segon trimestre l’endeutament català ha augmentat de 2.325 milions d’euros en relació amb el mes de juny de l’any passat.
En el conjunt de l’estat espanyol, l’endeutament del conjunt de les administracions públiques va tornar a marcar un nou rècord històric en el segon trimestre després d’enfilar-se fins l’1,138 bilions d’euros, el 2,8% més que el mateix període de l’any passat. En termes relatius, l’endeutament espanyol s’ha tornat a situar en el 100% del PIB espanyol, 0,7 punts percentuals menys que el juny de l’any passat.