Una de cada deu persones majors de 65 anys té Alzheimer

Hospitals com el de Sant Pau i el Quirón Dexeus treballen en “vacunes” per a combatre l’aparició dels símptomes abans no es manifestin clínicament

UOC.- L’Alzheimer és el tipus de demència més comuna, amb 120.000 diagnosticats a Catalunya i 800.000 al conjunt de l’Estat. Una de cada deu persones majors de 65 anys té aquesta malaltia, fet que fa que els especialistes parlin d’epidèmia. A escala mundial, es diagnostiquen segons l’OMS gairebé 10 milions de casos nous de demència a l’any (gairebé un cas cada 4 segons), dels quals entre el 60 i 70% són d’Alzheimer. Es calcula que el 2050 hi hauran més de 115 milions.

Actualment no hi ha cap tractament que freni o modifiqui l’evolució de l’Alzheimer. “Davant la dificultat, el focus de la recerca s’ha desplaçat i els equips treballen per aconseguir trobar una vacuna i fàrmacs eficaços contra les proteïnes anormals que provoquen la mort de les neurones”, assenyala el doctor i professor de la UOC Jaume Kulisevsky, que és especialista en malalties neurodegeneratives. Aquesta manera d’afrontar-la no solament milloraria els símptomes, com fan els tractaments actuals, sinó que impediria que continués el procés de deteriorament neurològic, que és el desencadenant de la malaltia.

La diagnosi precoç, clau per a abordar la malaltia

Malgrat que alguns dels medicaments i “vacunes” –que redueixen el cúmul de proteïnes anormals associades a la mort de les neurones– no s’hagin mostrat efectius en malalts amb tots els símptomes clínics de l’Alzheimer, es considera que aquests medicaments, en fase de desenvolupament, poden ser eficaços en fases molt inicials de la malaltia.

Actualment hi ha proves diagnòstiques, com la tomografia d’emissió de positrons (PET) combinada amb l’anàlisi del líquid cefalorraquidi, eficients per a identificar població en risc de desenvolupar la malaltia. “Aquestes proves ens permeten detectar-la abans del començament dels símptomes característics, com la pèrdua de memòria”, apunta aquest investigador.