Detinguts per vendre obres d’art sostretes en domicilis de Catalunya i de França

La investigació es va iniciar en localitzar-se en una subhasta a París una de les escultures d’un conegut escultor sostreta al Vendrell l’any 1986

Redacció.- Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal  adscrits a la Unitat Central de Patrimoni Històric van detenir dues persones com a presumptes autores dels delictes de receptació i contraban d’obres d’art.
Per contextualitzar, la investigació cal remuntar-se a un robatori amb força comès el 29 de gener de 1986 a la casa d’un conegut escultor al Vendrell (Baix Camp). En aquella època residia a París i aquesta era la seva segona residència. Els lladres es van endur una escultura i un relleu, ambdós de bronze, que pesaven uns 80 quilograms i que estaven valorades en deu i sis milions de les antigues pessetes (60.000 i 36.000 euros), respectivament.
A finals del mes de desembre de 2013 l’escultura anomenada ‘Sant Georges et le Dragon’, va ser venuda a un galerista de París. Uns mesos després aquest comprador va fer una consulta sobre l’escultura a una fundació de l’escultor amb qui mantenia una relació professional anterior, moment en què va descobrir que l’obra era producte d’un robatori. El relleu sostret al Vendrell també estava previst per a ser subhastat el mes de maig del 2014 a la mateixa sala de subhastes francesa.
La ràpida denúncia interposada per la fundació va permetre a la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra contactar amb els servei policials francesos i aturar-ne la venda, preservar el relleu, bloquejar la venda i retirada de l’escultura, amb l’aportació de les dades bàsiques dels venedors.

A requeriment de l’UCPH la policia francesa va estudiar altres vendes realitzada pels venedors de les obres sostretes a Catalunya i van descobrir que haurien venut i ofert més obres d’art sostretes en un altre domicili de França. En aquest cas es tractava d’un robatori violent a París d’on haurien sostret vint-i-set obres, la majoria d’un mateix artista. Per aquests fets es va iniciar una investigació a França que va permetre relacionar els investigats pels Mossos d’Esquadra amb una organització criminal transfronterera dedicada a la venda de les obres  d’art sostretes i que probablement participava en el robatoris de manera indirecta.

La investigació a Catalunya es va aturar per facilitar que la francesa pogués prosperar i aquest fet va propiciar que ambdues concloguessin amb entrades i perquisicions simultànies a França i a Catalunya que es van realitzar el passat dia 20 de setembre. Els Mossos conjuntament amb efectius de la policia francesa desplaçats a Catalunya van detenir dues persones pels delictes de receptació i contraban: es tracta d’un home de 71 anys i de nacionalitat francesa i una dona de 46 i origen rus. Es van intervenir sis armes de foc, munició i una obra atribuïda a Sorolla, probablement falsa.