Desarticulen a les demarcacions de Barcelona i Tarragona dues xarxes dedicades al tràfic internacional de cocaïna

La Guàrdia Civil ha detingut dotze persones i ha fet set registres

ACN Barcelona .- La Guàrdia Civil ha desarticulat dues organitzacions dedicades al tràfic internacional de cocaïna mitjançant enviaments ocults en la càrrega aèria de vols comercials o per viatgers que ocultaven la droga sota la seva vestimenta. Durant l’operació, anomenada ‘Mers’, els agents han detingut dotze persones de nacionalitat espanyola i colombiana. Sis de les detencions s’han fet a Barcelona. Els agents també han dut a terme set registres domiciliaris a les demarcacions de Barcelona i Tarragona on s’han intervingut 106 quilograms de cocaïna, un quilo de substància per adulterar cocaïna, 19.000 euros en metàl·lic i diversos dispositius electrònics. L’operació es va iniciar el 2015, gràcies a la col·laboració policial del Departament d’Investigacions de Seguretat Nacional dels Estats Units (HSI), que van alertar d’una organització criminal internacional dedicada al tràfic de cocaïna i al blanqueig de capitals que estava operant a Colòmbia i Espanya.
Arran d’aquesta informació, la Guàrdia Civil va poder constatar l’existència d’una organització formada per ciutadans d’origen colombià, establerts a la demarcació de Barcelona, dedicada a introduir a Europa grans quantitats de cocaïna que amagaven en càrregues aèries d’operacions comercials internacionals.

De forma paral·lela, els agents van poder detectar l’existència d’una altra xarxa, formada per ciutadans espanyols establerts a les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Guadalajara, que, a més d’estar relacionats amb l’anterior organització, estaven planificant introduir a Espanya enviaments de cocaïna mitjançant correus o ‘mules’ -passatgers de vols que transporten la droga oculta en els seus equipatges o sota les seves vestimentes- a través d’aeroports de l’Estat.

La Guàrdia Civil va poder comprovar que l’organització dedicada a introduir la droga mitjançant enviaments ocults en la càrrega de vols estava organitzant un enviament de prova (sense droga), des d’Equador a Holanda per comprovar la seguretat del sistema que pretenien utilitzar. Un cop comprovada la fiabilitat del procediment, la xarxa va pretendre realitzar un primer enviament de 56 quilos de cocaïna oculta en la càrrega d’un vol comercial des d’Equador fins als Països Baixos. Finalment, la droga va ser interceptada per la policia equatoriana a l’aeroport d’origen gràcies a la informació transmesa per la Guàrdia Civil.

Així mateix, en un altre transport amb idèntica metodologia, van pretendre realitzar un altre enviament cap a Holanda de 24 quilos de cocaïna, que també va ser interceptat per la policia equatoriana una vegada alertada per la Guàrdia Civil, a l’aeroport de Cotopaxi.

De la mateixa forma, la xarxa va realitzar un altre enviament de 19 quilos de cocaïna mitjançant el mateix sistema, que va ser intervingut per les autoritats duaneres holandesa, concretament a l’aeroport d’Amsterdam (Schipol).

Pel que fa a la segona organització criminal, gràcies a la detenció a l’aeroport de Barajas d’un passatger procedent de Colòmbia que pretenia introduir 5,265 quilos de cocaïna oculta en el seu equipatge de mà a Espanya, els agents van poder identificar als altres membres de la xarxa.

Com a conseqüència d’aquesta investigació, la Guàrdia Civil ha pogut desarticular les dues organitzacions, duent a terme actuacions a Catalunya, l’Estat, Equador i Països Baixos. En l’operació s’han detingut dotze integrants de les organitzacions, dels quals sis a Barcelona, un a Guadalajara i cinc més a l’Equador. D’altra banda, l’Autoritat Judicial ha emès tres ordres Internacionals de detenció contra tres membres de les organitzacions desarticulades.

Les investigacions han estat desenvolupades per l’EDOA de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona i dirigides pel Jutjat Central d’Instrucció número 1 i la Fiscalia especial Antidroga de l’Audiència Nacional. A més en l’àmbit internacional, s’ha comptat amb la col·laboració del Departament d’Investigacions de Seguretat Nacional d’Estats Units (HSI) i de les autoritats policials dels Països Baixos i l’Equador.