Categories: Noticies de Politica

La CUP trasllada a Torrent que s’abstindrà si surt d’un acord “autonomista” entre JxCAT i ERC

Riera repta Puigdemont, Comín i la Mesa a tirar endavant la “petita desobediència” de permetre el vot delegat dels dos diputats a Brussel·les

Redacció.- La CUP ha traslladat al president del Parlament, Roger Torrent, que s’abstindrà en la investidura de “qualsevol candidat” que surti d’un acord “autonomista” entre JxCAT i ERC. Així ho ha explicat el candidat de la formació cupaire Carles Riera després de reunir-se amb Torrent en la nova ronda de contactes per trobar un candidat a la investidura. Després de la trobada, Riera ha manifestat que la CUP “no ha vetat Jordi Sànchez” i que en el Consell Polític del passat dissabte no es va parlar de cap nom perquè encara no estan en aquest escenari, ja que hi ha un “profund i radical” desacord previ en l’acord plantejat. Així, ha dit que estan oberts a parlar de noms sempre i quan primer hi hagi un acord sobre un programa polític “republicà”. D’altra banda, ha alertat les dues forces que cal un “acte de desobediència” com que Carles Puigdemont i Toni Comín facin un vot delegat en la investidura, cridant també a la Mesa a fer aquest acte . “Si no són capaços de fer aquesta petita desobediència, ens preguntem si seran capaços de fer les desobediències que implicarà fer república”, s’ha plantejat.

Riera ha traslladat a Torrent la decisió que el consell polític va prendre el passat dissabte, que ha volgut deixar clar que en cap cas els cupaires “no han dit no a cap candidat ni candidata” perquè, malgrat JxCAT i ERC estiguin en un debat de noms, la seva formació no ha arribat a aquesta fase.

Així, ha dit que hi ha un “profund desacord” entre aquestes dues formacions d’una banda i de l’altra amb la CUP. Per a ells, aquest està en el programa polític institucional plantejat per ERC i JxCAT, en considerar-lo “autonomista”. Per això, la decisió dels cupaires és abstenir-se davant la candidatura de qualsevol persona proposada per JxCAT i ERC en el marc d’un acord d’aquest tipus.

Així, el diputat ha requerit un compromís “explícit i públic sobre el paper signat” sobre que es portarà a terme un programa republicà i no autonòmic que doni resposta a l’1-O, el 27-O i el 21-D. “Amb un programa republicà podem abordar qualsevol nom sense vetos ni apriorismes”, ha asseverat. Ara per ara, ha reconegut que el diàleg entre les tres forces està “interromput” i que no hi ha cap nova reunió sobre la taula. Una reunió que per a ells no hi serà fins que no hi hagi sobre la taula una proposta “radicalment diferent” a la presentada fins ara.

“Mirall” per a JxCAT i ERC

Riera ha dit també que la decisió de la CUP d’abstenir-se “també fa de mirall” de JxCAT i ERC ja que ha dit que en segona volta “s’obren possibilitats de que qualsevol investidura prosperi”. El diputat s’ha referit així a la petició que Carles Puigdemont i Toni Comín votin a distància ja que ha assegurat que la CUP “ni desitja ni valida” que aquests dos diputats renunciïn a la seva acta de diputat perquè fer-ho “seria una deslleialtat i nou acatament a l’Estat i el TC”.

Així, ha apuntat que una opció seria aquest vot delegat de Puigdmeont i Comín, gest que veurien com una “petita desobediència”, que, d’altra banda, ha dit que serà necessària per poder construir república. Per a Riera, el fet que JxCAT, ERC i la Mesa estiguin disposats o no a fer això “fa de mirall de la voluntat real d’enfrontament davant l’Estat”.

En aquesta línia, Riera ha recordat quer per a la CUP aquest programa polític ha de deixar clar que davant d’un conflicte de legitimitat prevaldrà la legitimitat i legalitat del Parlament, que en un debat d’investidura el candidat sigui “el que han decidit les urnes i no un adequat a la legalitat espanyola” i que es contempli u procés constituent i una nova constitució catalana que sigui refrendada en multireferèndum, entre d’altres.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

2 dies ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

1 setmana ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

1 setmana ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

1 mes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

1 mes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago