Crítiques a la gestió de l’informació al incendi de Miasa

Mediterrània reclama més informació durant els incidents de la indústria química

També alerten de la proximitat del foc a Miasa amb els combois de matèries especials i reclamen solucions

Mediterrània reclama més informació sobre els incidents de la indústria química arran l’incendi de l’empresa Miasa del polígon Entrevies, molt a prop del barri de Camp Clar, però també de les vies del tren per on circulen combois carregats de matèries especials, és a dir, “tòxiques, corrosives o inflamables que haurien de passar ben lluny dels barris”, afirma el president de Mediterrània, Àngel Juárez, qui alerta també de la “poca credibilitat de les administracions” i considera que el radi de 500 metres de seguretat regulat pel Pla d’emergències químiques Plaseqcat “és insuficient perquè primer era de 2.000 metres, però com els barris de Ponent són a tocar dels polígons, la Generalitat el va reduir fa uns anys a 500 metres”.

Juárez reclama de nou “auditories mediambientals perquè no s’entén qui autoritza aquesta proximitat” i reivindica, per enèsima vegada, “l’estudi epidemiològic per saber l’impacte de les petroquímiques en la salut pública”. Una proposta aprovada ja per un ple municipal el 2015 i també per la Generalitat però que “continua dormint en algun calaix, però no ens cansarem de reclamar que es faci”.

L’incendi, amb flamerades molt altes, va alarmar molts veïns de Ponent que van “optar per agafar el cotxe i marxar perquè ningú no els informava”. Juárez aposta perquè “almenys, passin vehicles amb megafonia”. A més, denuncia que , en cas d’accident químic, la gent s’ha de confinar a les seves cases i sintonitzar les emissores públiques de ràdio per esperar instruccions de les autoritats, amb la finalitat de no col·lapsar les carreteres, entorpir la feina dels equips d’emergència ni posar-se en risc, però “les autoritats no tenen credibilitat” i “dels mitjans de comunicació, només van reaccionar a l’instant Tarragona Ràdio i el digital La República Checa, a qui aprofito per felicitar”.

El president de Mediterrània considera que “cal copiar el model alemany, en què cada casa té un cartell penjat de què cal fer en cas d’incident químic. Allà no resen a la Verge del Polígon Petroquímic perquè no passi re”, ironitza.

En aquest sentit, Juárez, que també presideix la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET –organisme que aglutina més d’un centenar d’entitats-reclama que les autoritats informin la CET quan hi hagi qualsevol incident que pugui alarmar la població per tal de “poder-los informar a través dels nostres canals”, perquè considera que “podem aportar credibilitat i més tranquil·litat”.

Així, per exemple, “no es repetiria el desconcert del barri de Bonavista, que va celebrar el seu mercat amb una forta pudor a plàstic i va haver d’aconseguir informació per via nostra”.

Per això, ja ha demanat al delegat de la Generalitat, Òscar Peris, que la CET formi part del Plaseqcat i també una reunió amb l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, per tal de millorar els mecanismes d’informació.

Aquest dimecres 10 de juliol, la CET convoca una assemblea per tractar, entre altres temes que continuen encallats, la necessitat de millorar la informació i de l’estudi epidemiològic.

A més, està previst que l’incompliment d’elaborar aquest estudi arribi també al Congrés dels Diputats a través d’una pregunta del grup d’En Comú Podem i Juárez també el reivindicarà en la seva compareixença, encara sense data, a la comissió de Salut del Parlament de Catalunya.