La crisi catalana afecta negativament al comerç

Un 70% de botiguers detecta una baixada de vendes a l’octubre per la crisi política, segons una enquesta de Pimec

Redacció.- L’observatori de PimeComerç ha realitzat una consulta entre els seus associats durant el mes d’octubre per conèixer l’impacte que l’actual context polític ha tingut en les seves vendes. El 69,75% dels botiguers consultats han assegurat que aquest octubre han facturat menys que en el mateix mes de l’any passat, tot i que només el 61,67% considera que aquesta reculada s’explica per la situació política. Per contra, el 30% restant no ha detectat cap caiguda de les vendes i el 7% assegura que fins i tot han facturat més que l’any passat. De cara al futur immediat, els botiguers es mostren ”optimistes” i asseguren que aquest retrocés en les vendes respon a una situació ”conjuntural” i un 72,81% creu que en els pròxims mesos les vendes seran les mateixes o fins i tot millors que l’any passat, segons el 24,82% dels enquestats.
L’enquesta s’ha fet a partir de 423 respostes dels botiguers associats a la patronal de les pimes de les quatre demarcacions catalanes.

Per sectors, els comerços del tèxtil són els que més han acusat una baixada de les vendes i en la facturació del mes d’octubre. Tot i això, els botiguers també asseguren que en aquesta baixada de vendes també ha influït i molt l’arribada tardana de les baixes temperatures que no han arribat fins ben entrat el mes de novembre.

En l’enquesta, el 89,34% dels botiguers tèxtils han detectat alguna baixada de vendes a l’octubre i el 81,98% identifica la situació política com la causa principal d’aquesta caiguda de la facturació.

Els comerciants del tèxtil, el 75,41% dels casos, són els menys optimistes de cara al futur al considerar que les vendes en els pròxims mesos es mantindran igual o empitjoraran.

En la restauració, el 65% dels enquestats reconeixen una caiguda de les vendes tot i que només la meitat consideren que aquesta caiguda es fruit de la crisi política.

En les botigues d’alimentació, la caiguda de vendes en major o menor intensitat s’ha detectat en el 52,39% dels casos, i el 51% culpen a la situació política d’aquesta reculada.

El sector de les ferreteries i el bricolatge han estat especialment afectats per la caiguda de les vendes, en el 87,5% dels casos. En aquest sector, 87,71% dels botiguers creu que el culpable de la disminució de la facturació s’explica per la crisi política.

Finalment, en el sector serveis el 57,19% dels botiguers ha detectat una caiguda de les vendes tot i que només el 45,9% dels entrevistats identifica com causant la situació política.

Demarcacions

Per demarcacions, els botiguers de Lleida són els que més han notat algun impacte a la baixa en la facturació del mes d’octubre, seguit de Barcelona amb un descens del 71,97%, Girona amb 64,40% i finalment Tarragona on el 60% dels comerciants han vist algun impacte negatiu en les seves botigues.

No a les vagues

El president de PimeComerç, Àlex Goñi, demana als representants polítics que ”contribueixin a fer que l’entesa i l’estabilitat s’obrin pas i es normalitzi la situació econòmica i social del país”.

Goñi ha afegit que ”tot i que les manifestacions de rebuig al greu moment polític que vivim són totalment legítimes s’han de buscar fórmules de posicionament que no afectin de forma greu i prolongada en el temps al comerç de proximitat”.

El president de PimeComerç s’ha mostrat contrari a mesures com no encendre els llums de Nadal o convocar noves vagues perquè suposarien un afebliment en l’economia de les pimes que acabaria afectant a moltes famílies, ha manifestat.