Crida a la calma després de un trist episodi

Carrega a la Plaça Imperial Tarraco. HÉCTOR DE LA SALUD

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han carregat aquest dimarts contra alguns manifestants que s’havien concentrat davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona per protestar per la sentència del procés. Els agents han actuat després que alguns manifestants els hagin llançat objectes. Uns llançaments que s’han produït un cop ha acabat la seguda convocada per Òmnium Cultural i ANC. Després de la càrrega hi ha hagut aldarulls i barricades pels carrers propers. Mossos, Policia Nacional i Guardia Civil han acabat fent un fort desplegament davant la subdelegació. Els Mossos han informat que han detingut 14 persones per “desordres públics o atemptat a agents de l’autoritat”, i hi ha hagut diversos ferits.

Òmnium Cultural i ANC han convocat a les vuit del vespre una seguda per protestar per la sentència del procés, que ha congregat alguns milers de persones. L’acte l’ha presentat el músic Joan Reig i s’han llegit cartes dels condemnats pel Suprem i fragments dels al·legats finals que van fer en el judici. Alguns concentrats han portat espelmes, seguint les indicacions de l’ANC i Òmnium.

Tensió en augment
L’acte s’ha desenvolupat amb normalitat, si bé en els compassos finals els agents tant de Mossos d’Esquadra com Policia Nacional han reforçat les seves posicions davant la subdelegació en rebre l’impacte d’una ampolla de plàstic per part d’un grup de manifestants, majoritàriament joves. Un cop ha finalitzat la concentració convocada per les entitats socials alguns manifestants han començat a llençar globus de pintura groga, ampolles de plàstic i de vidre, llaunes i altres objectes contra els agents. La resposta ha estat començar a desplaçar les furgonetes cap a l’interior de la plaça, que han rebut l’impacte de més objectes i puntades de peu.

La tensió ha crescut encara més quan a la plaça Imperial Tarraco han aparegut dues persones ensenyant banderes espanyoles als manifestants. Els agents les han protegides i n’han amagat almenys una dins l’edifici de la subdelegació. Aleshores han començat les càrregues policials. Els agents dels dos cossos han utilitzat les defenses i, els Mossos, també han disparat projectils de foam. També s’han sentit salves i agents de la Policia Nacional anaven equipats amb llançadores de bales de goma. Els concentrats s’han retirat uns metres i alguns han arrencat llambordes de l’estany del centre de la plaça Imperial i les han llençat contra els agents. També han cremat papereres i contenidors.

Després d’uns minuts de calma tensa els aldarulls s’han traslladat a la Rambla Nova on hi ha hagut noves càrregues policials que han fet córrer els concentrats carrer amunt. Allà s’han fet forts i han utilitzat contenidors per fer diferents barricades en diversos trams. Els cossos policials han rebut reforços, si bé principalment s’han replegat a la plaça Imperial. Altres unitats han anat desplaçant-se Rambla Nova amunt. Davant la seu de l’Agència Tributària han fet una petita foguera i hi ha llençat objectes. Amb el pas dels minuts s’han anat dispersant en grups petits per diversos llocs de la ciutat.

Els Mossos d’Esquadra també han intervingut en altres zones de la ciutat, com ara la plaça de la Font, en la qual han entrat amb furgonetes davant la sorpresa de les persones que estaven a les terrasses. A la Rambla Vella, també hi ha hagut contenidors cremats. Tots ells han estat apagats progressivament per dotacions dels Bombers.

Càrregues amb ferits
Durant les càrregues els agents han disparat projectils de foam. Segons fonts policials, han actuat davant d’un grup d’unes 500 persones amb “actitud molt agressiva” i argumenten que han intervingut “per garantir la seguretat i guanyar espai”. Segons els Mossos s’han produït tretze detencions per “desordres públics o atemptat a agents de l’autoritat”.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), per la seva banda, ha apuntat que han fet 19 assistències. L’Hospital de Santa Tecla ha informat que ha atès vuit persones, quatre homes i quatre dones. D’aquestes vuit, cinc han rebut l’alta mèdica per contusions lleus i dues més “la rebran en breu”, segons ha apuntat el centre en un comunicat emès poc després de dos quarts d’una de la matinada. A banda, un home de 22 anys queda ingressat per una contusió toràcica. Sis dels ferits “presentaven lesions per impacte de projectils de goma/foam o similar”, segons Santa Tecla. Durant la matinada han entrat vuit lesionats més.

Entre els manifestants que han patit les càrregues hi havia el secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós, que ha rebut l’impacte de defenses dels agents de la Policia Nacional. Segons ha explicat el mateix Campdepadrós, s’ha identificat com a diputat davant dels agents, que l’han colpejat igualment.

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DE L’EQUIP DE GOVERN DE L’AJUNTAMENT DE TARRAGONA

Tarragona va viure ahir a la nit un trist episodi que no ens agradaria que es repetís i que va acabar amb 14 persones detingudes, 19 persones ateses pels serveis d’emergències i destrosses del mobiliari urbà a diferents punts de la ciutat.

Som conscients que vivim moments durs per a la societat catalana que poden derivar en legítima indignació i frustració. Estem convençuts que cal canalitzar aquests sentiments  cap a accions pacífiques i reivindicatives, i mantenir l’esperit pacífic que ha caracteritzat en tot moment la protesta del poble català.

Reclamem a tothom que actuï amb la màxima responsabilitat. També als cossos de seguretat. Han d’investigar si en el transcurs dels incidents es van produir actuacions no conformes amb els protocols o càrregues contra grups de persones que no tenien una actitud violenta.

Ahir, molts ciutadans i moltes ciutadanes de Tarragona es van veure envoltats d’una violència que no és justificable i que mai havien buscat. Des de l’equip de govern, volem mostrar el nostre suport a totes les persones que van passar por mentre exercien el seu dret legítim de manifestació.

Expressem el nostre rebuig frontal a qualsevol acció violenta. Volem fer palès que el diàleg i les vies pacífiques són els únics instruments capaços d’avançar cap a una societat millor i de defensar els drets col·lectius.

Volem mostrar el nostre agraïment als serveis d’emergències i a tots els efectius municipals que han treballat intensament per retornar la ciutat a la normalitat amb el menor temps possible.

Per finalitzar, volem fer una crida a la calma i a la mobilització pacífica. Volem una ciutat i un país amb un alt grau de convivència i això passa per aïllar qualsevol manifestació i actitud violenta.

José Luis Martín (PP): “És inacceptable que l’alcalde Ricomà posi en dubte les actuacions policials i prioritzi el seu suport als manifestants”

Davant la “Declaració Institucional de l’equip de govern”, el portaveu del Partit Popular de Tarragona, José Luis Martín, vol manifestar que:

En primer lloc, el que hem escoltat no és una declaració institucional, sinó unes declaracions polítiques d’un equip de govern separatista que només parla a una part de la ciutadania. L’alcalde ni tan sols s’ha posat en contacte amb els diferents grups municipals del consistori per fer una declaració conjunta sobre uns episodis tan greus com els que vam patir els tarragonins durant la nit d’ahir.

En segon lloc, és inacceptable que l’alcalde Ricomà s’hagi centrat en posar en dubte les actuacions policials i en demanar investigacions al respecte, en comptes de manifestar un ferm suport als professionals que vetllen per l’ordre públic. Demanem una rectificació immediata d’aquestes paraules. Des del Partit Popular manifestem el nostre suport i agraïment a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

En tercer lloc, és gravíssim que, en aquestes circumstàncies, l’alcalde de Tarragona es limiti a mostrar el suport als manifestants “que van passar por” –ha dit- durant les concentracions, i oblidi a tots els tarragonins que van haver de tancar-se a casa per garantir la seva seguretat i van presenciar, amb molta preocupació, com es cremaven els nostres carrers.

Exigim que l’equip de govern reconegui que aquestes no són manifestacions pacífiques, i treballi per coordinar amb màxima precisió i agilitat els serveis municipals. L’alcalde Ricomà està caient en una greu irresponsabilitat al no condemnar la vulneració dels drets fonamentals que estem vivint els tarragonins amb unes concentracions que estan perjudicant irreversiblement la imatge de la nostra ciutat, estan impedint la lliure i segura circulació dels ciutadans, i només busquen trencar la nostra convivència.