Els conservadors guanyen les eleccions a Àustria amb un 30,2% dels vots, segons les projeccions

L’extrema dreta i els socialdemòcrates queden en segona i tercera posició, amb el 26,8% i el 26,3% respectivament

Redacció.- El Partit Popular d’Àustria, l’ÖVP, seria el més votat en les eleccions legislatives que el país celebra aquest diumenge, així ho apunten els sondejos a peu d’urna pets públics després del tancament de col·legis a les cinc de la tarda. Segons aquests, difosos per la companyia de radiodifusió austríaca ORF, el partit del jove Sebastian Kurz -té només 31 anys i és el nou líder conservador des del maig passat- s’enduria el 30,2% dels vots, confirmant el lideratge que ja li atorgaven les enquestes. En segona posició i amb un 26,8% dels vots se situa el Partit de la Llibertat (FPÖ), l’extrema dreta liderada per Heinz-Christian Strache. En tercer lloc, però molt a prop del segon, els socialdemòcrates de l’actual canceller Christian Kern, amb un 26,3% dels vots. Per darrere i amb un 5,3% i un 4,9% se situen, respectivament, els liberals (NEOS) i els Verds.
Gairebé sis milions i mig de persones han estat cridades a votar -l’edat legal de vot a Àustria són 16 anys- aquest diumenge en més de 13.000 punts de votació del país.

Les eleccions legislatives s’havien de celebrar el 2018 però la primavera passada els partits van acordar avançar-les al 15 d’octubre del 2017 després que la gran coalició dels socialdemòcrates (SPÖ) amb els populars (ÖVP) al govern es trenqués per acusacions i disputes entre els dos partits, que han governat en coalició al país durant més d’una dècada.

Al maig l’aleshores vicecanceller i líder de l’ÖVP, Reinhold Mitterlehner, va dimitir i va assumir el lideratge del partit el ministre d’Exteriors Sebastian Kurz. Les últimes enquestes apuntaven a una victòria dels populars amb prop del 33% dels vots mentre que l’FPÖ i l’SPÖ es disputaven el segon lloc.