El Congrés reprova Montoro per l’amnistia fiscal del 2012

La iniciativa del Grup Socialista rep el suport d’Units Podem, Cs, ERC i PDeCAT

ACN Madrid .- El Congrés dels Diputats ha reprovat aquest dimarts el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per l’amnistia fiscal del 2012, que ha estat declarada inconstitucional pel TC en una sentència que acusa l’executiu de Mariano Rajoy d’haver “abdicat” de les seves obligacions de fer pagar els impostos per igual als ciutadans. La iniciativa del Grup Socialista –que no es votarà fins dijous- ha obtingut el suport de Podem, Cs, ERC, PDeCAT i Bildu, que entre tots sumen majoria absoluta al Congrés, mentre que el PNB ha anunciat una abstenció i el PP el seu vot en contra. Montoro és el segon ministre en actiu del govern espanyol reprovat pel Congrés, el tercer si es compta també amb Jorge Fernández Díaz, reprovat el 2016 quan el govern espanyol estava en funcions.

En el torn de defensa de la iniciativa, el diputat socialista Julián López Milla ha emplaçat Rajoy a destituir Montoro, un ministre que impulsava l’amnistia “mentre milers de persones desocupades es quedaven sense prestació, mentre milions de persones malaltes havien de pagar més pels seus medicaments, i mentre les retallades a les beques deixaven les famílies més humils sense oportunitats per als seus fills, i mentre augmentava l’IVA i mentre el propi ministre d’Hisenda provava de fregir a impostos els pensionistes i els immigrants retornats”.

El portaveu econòmic del PDeCAT i alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha anunciat el vot de la seva formació a favor de la reprovació i ha recordat que el govern espanyol ja tenia advertències prèvies sobre la possible inconstitucionalitat de l’amnistia. A més, ha destacat que l’amnistia va fer possible que hi haguessin contribuents que “no acabessin tributant ni un euro”, fet que se suma als “incompliments” de Montoro respecte al que s’havia pactat anteriorment al Congrés.

La diputada d’ERC Ester Capella ha assegurat que Montoro va ser l’artífex d’una amnistia que “no ha fet altra cosa que blanquejar els diners que venien de conductes il·legals i il·lícites”. “Vostès han premiat els defraudadors i els que han robat la ciutadania, i els diners robats són els que seguim pagant enforma de retallades”, ha dit Capella. Per aquest motiu ha demanat a Montoro que dimiteixi.

Per contra, el PNB ha anunciat que la seva formació s’abstindrà “per prudència” perquè les reprovacions “no es poden convertir en un costum setmanal” i perquè l’amnistia no es va aplicar al seu territori fruit de les competències pròpies del govern basc en la matèria.

El diputat de Cs Vicente Ten ha acusat Montoro d’haver posat en marxa una amnistia fiscal “per als corruptes” mentre deixava a l’estacada els treballadors i empresaris. “La fi no justifica els mitjans”, ha dit Ten, que ha retret al ministre que activés una mesura injusta.

El portaveu adjunt d’Units Podem, Alberto Garzón, ha expressat també el suport de la seva formació a la reprovació de Montoro però ha retret al PSOE que opti per una reprovació “declarativa” mentre no aprova l’autèntica reprovació que implicaria la moció de censura.

Finalment, la diputada del PP Ana María Madrazo Díaz ha afirmat que la reprovació té com a objectiu fer caure un ministre que ha fet “bé la seva feina” i que “ha tret Espanya dues vegades del forat en que l’ha deixat el PSOE”. Segons Madrazo, el full de serveis de Montoro és “impecable”.

Montoro no ha assistit a la seva pròpia reprovació, però en declaracions al Senat ha defensat la decisió d’activar l’amnistia fiscal del 2012, que segons ha afirmat no es pot qualificar en cap cas d’”injusta”. Segons el ministre, gràcies a aquella regularització van aflorar 40.000 milions i “cap defraudador està tranquil avui”.