El Congrés aprovarà divendres un Pacte d’Estat contra la violència de gènere amb 200 mesures i 1.000 MEUR

Malestar entre l’oposició perquè el govern espanyol dóna per fet un acord quan encara queden serrells per tancar

ACN Madrid .- La Comissió d’Igualtat aprovarà divendres l’informe per a un Pacte d’Estat contra la violència de gènere. Els partits treballen des del febrer per elaborar un document consensuat per lluitar contra aquesta xacra. Divendres passat, durant el Consell de Ministres, el portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, va donar per fet l’acord i en va avançar la dotació pressupostària: més de 1.000 MEUR en cinc anys. Un anunci que ha generat malestar entre l’oposició, que acusa el PP “d’apropiar-se” el pacte quan encara queden serrells per tancar. La subcomissió que debat l’informe es reuneix aquest dilluns per acabar de tancar l’informe i aprovar-lo. El document inclou més de 200 mesures i també l’hauran d’aprovar comunitats autònomes i ajuntaments, que tindran més protagonisme per lluitar contra la violència de gènere.

La subcomissió creada al febrer per arribar a aquest pacte preveu acabar la seva feina aquest dilluns. El vicesecretari del PP, Javier Maroto, ha destacat que es tracta d’un pacte “sense precedents” i que és fruit del consens i la participació de tots els grups. No obstant això, la recta final de la subcomissió ha aixecat ampolles entre els partits de l’oposició.

Durant la roda de premsa del Consell de Ministres de divendres, el portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, va anunciar que ja hi havia acord i que es dotaria el pacte amb 1.000 MEUR en cinc anys. Un anunci que no ha agradat gens a la resta de grups, que alerten que durant la reunió d’aquest dilluns encara queden serrells per tancar i critiquen que el PP s’hagi volgut “apropiar” el mèrit d’anunciar un acord que no està rubricat. I que ho fa, precisament, en una setmana complicada per al PP ja que el president del govern, Mariano Rajoy, ha de declarar com a testimoni a l’Audiència Nacional pel cas Gürtel.

Per a la diputada socialista Ángeles Álvarez, hi ha qüestions “vitals” que cal tancar com és el tema del finançament. Álvarez ha acusat el govern espanyol de ser “deslleial” per fer filtracions de l’acord. També coincideix en aquestes acusacions el grup de Cs i per part de Podem, la diputada Ángeles Rodríguez ha afirmat que encara quedava “un dia molt llarg de negociacions”.

Per part del PDeCAT, la diputada Lourdes Ciuró ha afirmat que donaran suport al pacte d’Estat “per responsabilitat política” però recorda que la Generalitat té “competències exclusives” en la matèria i que, per tant, es regiran pel marc del pacte nacional contra la violència de gènere a Catalunya.

Per part d’ERC, la diputada Teresa Jordà ha lamentat que el pacte és “poc agosarat” i remarca que les mesures a Catalunya van més enllà. A més, critica que no hi hagi una calendarització dels recursos i les mesures a prendre. Malgrat tot, donaran suport al pacte perquè afirmen que “és igual d’on siguin les víctimes”.

El calendari del Congrés marca que divendres s’aprovarà a la Comissió d’Igualtat l’informe definitiu i que el govern espanyol tindrà dos mesos per asseure’s amb les comunitats autònomes i ajuntaments per tractar el desplegament del Pacte d’Estat.

El PP ha avançat que es tracta de més de 200 mesures que compten amb un finançament de 1.000 MEUR en cinc anys per materialitzar-les. Maroto ha destacat que es fa èmfasi no només en l’atenció de les víctimes sinó també en la prevenció de possibles situacions de maltractament des de l’àmbit de l’educació (ja a l’escola o a través dels mitjans de comunicació) o la sanitat.

Entre les mesures que previsiblement s’inclouran, destaca la supressió de l’atenuant de confessió per als maltractadors i eximir les víctimes d’haver de declarar contra ells. A més, la víctima no haurà de presentar denúncia ni tenir ordre d’allunyament per accedir a les ajudes socials.