El conflicte català és ja ”una crisi europea” , segons Robert Tornabell

El professor d’Esade afirma que els mercats observen com Frankfurt ha evitat aquest dimecres l’augment del deute sobirà d’Espanya

Redacció.- La intervenció aquest dimecres del Banc Central Europeu (BCE) per evitar l’augment en el mercat secundari de la prima de risc espanyola, en plena tendència ascendent en les primeres hores d’ahir, ha fet que per primera vegada el conflicte de Catalunya amb Espanya hagi passat de ser un assumpte intern a ser ”una crisi europea”, segons ha afirmat Robert Tornabell, professor del departament d’Economia d’Esade. Tornabell ha assegurat que la caiguda generalitzada de l’Íbex 35 en la sessió d’aquest dimecres és causada per les violentes càrregues de les forces de seguretat de l’Estat, les portades digitals dels principals diaris d’arreu del món, les declaracions de membres de la Unió Europea, les grans mobilitzacions de l’aturada general i en certa mesura, no sap fins a “quin punt”, el contingut del discurs del rei Felip VI.

El professor Tornabell assenyala que en la sessió d’aquest dimecres al matí en el mercat secundari s’observen ”indicis” de la intervenció del Banc Central Europeu per frenar la pujada de la prima de risc que s’ha situat a les 13h per sobre dels 130 punts ”i podria estar més alta” sinó hagués intervingut amb una injecció de liquiditat el BCE.

Aquesta intervenció es podrà conèixer de manera concreta el pròxim mes, quan es publiquin les dades per part del regulador de la Unió Bancària. La prima de risc espanyola va tancar el mes de setembre en l’entorn dels 100 punts.

Per Tornabell aquesta intervenció de Frankfurt com a conseqüència d’aquest rebrot de la prima de risc en resposta a les inquietuds dels inversors en el mercat secundari davant les incerteses del desenllaç del conflicte català, suposa un salt qualitatiu que fa que hagi passat de ser un assumpte intern a una ”crisi europea”.

L’Íbex, en vermell

La tendència a l’alça de la prima de risc, frenada per la intervenció del BCE, també s’ha traduït en una sessió a la borsa espanyola on els números vermells dominen el selectiu Íbex 35.

Tornabell afirma que el mercat està descomptant en la sessió d’aquest dimecres les violentes càrregues policials de l’1-O, les portades dels diaris més important del món, les declaracions d’alguns representants de governs de la Unió Europea, les grans mobilitzacions amb motiu de la jornada d’aturada general ”i no sé fins a quin punt” ha influït també el contingut del discurs del rei Felip VI.

La borsa reacciona davant situacions d’incertesa perquè els mercat volen ”seguretat” i aquests dies planeja una situació ”d’incertesa política i social per la manca de lideratge dels polítics” davant la crisi política a Catalunya.