La comunitat universitària, amb els refugiats a Grècia

23 universitaris es desplacen a Tessalònica i al camp de refugiats d’Elpida, entre juliol i agost

URVActiv@.- Amb el programa “Col·labora en un projecte de Cooperació Internacional”, del Centre de Cooperació al Desenvolupament URV Solidària, membres de la comunitat universitària es presenten per col·laborar en projectes d’ONGD de la demarcació. Enguany, gràcies a la Plataforma de la URV d’ajut als Refugiats, de la mà de l’ONGD Voluntaris pels refugiats i, en el terreny, amb Praxis i The Radcliffe Fundation, es desplaçaran 23 membres de la comunitat universitària, entre estudiants i professors. Estaran a Tessalònica, Grècia, en concret al Camp de refugiats d’Elpida, on duran a terme dos projectes que es desenvolupen en paral·lel.

Per una banda, sis estudiants de comunicació, periodisme, màrqueting i relacions públiques, liderats pel professor Enrique Canovaca i amb l’ONGD Voluntaris pels Refugiats, van marxar el diumenge 23 de juliol a fer un reportatge documental sobre les històries i situacions de les persones refugiades, en concret sobre aquells que es veuen beneficiats pel projecte dels pisos a Tessalònica que té l’entitat. A més, faran la cobertura de les diferents activitats que realitza l’associació, tant al Camp d’Elpidia com als pisos i les persones refugiades usuàries dels mateixos. Al llarg dels deu dies que estan desplaçats en terreny es podrà seguir l’actualitat i el dia a dia a través de les xarxes socials.

Per altra banda, sota la coordinació dels professors Paloma Vicens i Ignacio Fiz, dotze estudiants i tres professors, de l’àmbit de la psicologia, treball social, antropologia i de l’educació, es desplaçaran en tres torns, entre juliol i agost, fins a Tessalònica, Grècia, per dur a terme tallers per a nens, nenes i adolescents del camp de refugiats d’Elpida i, al mateix temps, faran un recolzament psicològic i acompanyament als voluntaris del Camp i a les persones refugiades, oferint també col·laboració en les tasques de desenvolupament del Camp.

Un programa amb identitat pròpia a la Universitat Rovira i Virgili

Des del Centre de Cooperació al Desenvolupament “URV Solidària”, l’any 2008, es va fer una proposta innovadora i valenta en matèria de cooperació universitària. Atents a la realitat social, a la situació que tenien diferents ONGD de la demarcació i, sobretot, per apropar la comunitat universitària a la cooperació, va sorgir el programa Col·labora en un projecte de Cooperació Internacional, a través del qual es vol promoure la transferència de coneixement entre els agents de la cooperació internacional i el col·lectiu universitari.

Gairebé amb nou anys de trajectòria, el programa ha anat creixent i any rere any ha anat augmentant, tant el nombre d’ONGD que hi participen com en la quantitat de membres de la comunitat universitària que s’hi presenten i gaudeixen d’aquesta experiència d’aprenentatge i servei. Així els universitaris han pogut conèixer altres realitats i contribuir, amb la seva formació i les tasques específiques encomanades, al seu desenvolupament. El programa “Col·labora en un projecte de Cooperació Internacional” atorga identitat pròpia a la URV,  i és tot un èxit.