Comín a Catalá: “Ara volen una euro-ordre amb menys garanties?”

El conseller de Salut destituït afirma que “el que està fent” el sistema judicial i polític espanyol és “impropi d’una democràcia”

Redacció.- El conseller de Salut, Antoni Comín, destituït pel govern espanyol, ha assegurat aquest divendres en declaracions a l’ACN que és evident que “demanar una ampliació” de la llista de delictes inclosos en l’ordre de detenció europea “té com a objecte que el control judicial sigui menor”. “Ara volen una euro-ordre amb menys garanties? És això el que estan dient? Volen una euro-ordre amb menys control judicial?”, s’ha demanat Comín després que el ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá, hagi plantejat aquest divendres a la resta d’estats membres de la Unió Europea una “reflexió sobre la llista de delictes” que s’hi inclouen. El conseller ha afirmat que “el que està fent” el sistema judicial i polític espanyol és “impropi d’una democràcia” i ha assenyalat que “no els agrada que una democràcia com Bèlgica pugui desemmascarar-ho”.

“Ens estan dient obertament que no els agrada que en un país com Bèlgica, on hi ha una justícia independent, els jutges puguin controlar la legalitat i les garanties d’una euro-ordre?”, ha reflexionat en una conversa amb l’ACN. “L’al·lèrgia del govern espanyol a l’estat de dret, a les garanties pròpies d’un estat de dret és obvia”, ha conclòs Comín.

“Queden molt en evidència sobre quina és la seva manera d’entendre les garanties d’una democràcia”, ha afegit també el conseller, que ha destacat que el govern espanyol té una “necessitat compulsiva” d’evidenciar aquesta “al·lèrgia”. “Queden molt en evidència”, ha dit.

“Sabem que des d’ahir el procés segueix”

Preguntat per la manifestació convocada per les entitats independentistes i que va tenir lloc dijous a Brussel·les, Comín ha indicat que “va ser una vegada més una demostració de determinació pacífica i de compromís de la societat catalana”. També ha destacat que en el marc de la UE “mai un país ha fet una manifestació tan massiva fora del seu territori” i que l’assistència de gent “és una prova d’un poble determinadíssim a seguir endavant”.

Segons ha expressat, el missatge que els va donar la gent ahir és que “res del que ha passat fins ara ha estat en va”, en relació a l’1-O i el 27-O, i que seguiran fins a alliberar els presos i retornar els consellers que com ell són “a l’exili”. “Tenim un país molt gran i una gent amb un nivell de valentia i de compromís immensos i per tant sabem que des d’ahir el procés segueix, el procés continua i que, al final, la democràcia sempre guanya”, ha afegit el conseller.

“La independència de Catalunya va a favor de la integració”

Comín ha fet les declaracions després de participar aquest divendres al matí a la presentació del llibre ‘El procés català. Sobirania, autodeterminació i democràcia al segle XXI’, escrit per diversos acadèmics. “És evident que el tema català està generant un interès creixent en el món acadèmic”, ha dit Comín en començar la seva intervenció, durant la qual ha considerat que l’acadèmia és un “aliat natural” del procés.

Sobre Europa, Comín ha indicat que la independència de Catalunya va “a favor” de la integració europea i que qui són “enemics” d’aquesta integració són “els estats”. Segons ha defensat, la “deconstrucció” dels grans estats és necessària per al federalisme europeu.

A més del conseller cessat pel govern espanyol, han participat en l’acte Günther Dauwen, del Centre Maurits Coppieters, que ha acollit l’acte a Brussel·les en cooperació amb la Càtedra Ferrater Mora i la Universitat de Girona, Joan Vergés, de la Universitat de Girona, Helder De Schutter, de la Universitat Catòlica de Lovaina i Peter A. Kraus, de la Universitat d’Augsburg.