Els cellers de la DO Terra Alta s’exhibeixen a la 30a Festa del Vi de Gandesa

Pla mig d'un estand a la Festa del Vi de Gandesa. Imatge del 4 de novembre de 2017. Horitzontal.

Han tancat una verema “escassa” amb 33 milions de quilos de raïm “d’excel·lent qualitat”

Redacció.- Fins a 33 cellers participen aquest cap de setmana a la Festa del Vi de Gandesa, quatre més que en l’edició anterior, en un certamen que enguany celebra 30 anys. Amb aquest recorregut, la fira ja camina sola i els consumidors, cada vegada més experts i provinents d’arreu de Catalunya, són fidels a un esdeveniment que els permet tastar diversos vins i parlar amb els productors. L’alcalde, Carles Luz, ha afirmat que la festa, que va començar amb un component lúdic, “s’ha sabut mantenir així en el temps” i que “s’ha obert la vessant professional, clients potencials dels cellers”. Enguany, la verema ha estat més escassa de quantitat, amb 33 milions de quilos de raïm, però d’una excel·lent qualitat. Des de la DO Terra Alta dubten que la situació política actual afecti les vendes d’un mercat que és, bàsicament, català i d’exportació internacional.

El president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí, ha apuntat que la previsió és que l’afluència de visitants sigui semblant a les anteriors edicions, tot i la situació política actual. Per Arrufí, la mostra pot ser “una manera de pair els problemes i venir a gaudir dels vins i el territori, conèixer la terra alta a través dels vins”. Així, tot i que reconeix que la gent està “una mica desanimada”, s’ha de “tirar endavant presentant vins a la Fira, que és la millor demostració del que fem al territori”.

Sobre si aquest context pot afectar en la venda de vins, Arrufí creu que és poc probable. I és que el gran mercat de vins de la Terra Alta és Catalunya i d’exportació a altres estats. “La resta d’Espanya és un mercat que fins ara ens ha costat i ara ens costarà una mica més”, ha admès Arrufí, que diu que els cellers intenten comunicar per igual a arreu però que tenen “millors sortides de cara al nord”.

Per la seva banda, Luz ha assegurat que la situació, “veient els presos polítics que hi ha, és complexa” però que, segons les dades d’exportacions de la DO Terra Alta, en què el gruix més gran d’exportacions es fan a l’estranger, “l’afectació serà mínima”.La Festa del Vi, que el territori ja reconeix com a històrica després de 30 anys, va començar ahir amb una jornada més institucional i tècnica, l’entrega de premis i la Nit de les Garnatxes, una festa tradicional que va reunir més de 500 persones “al voltant de les garnatxes blanques” i amb un xef d’Estrella Michelin del territori, de l’Antic Molí d’Ulldecona.

Com és habitual, el dilluns després de la Festa del Vi se celebrarà la jornada professional, on restauradors, prescriptors i sommeliers es trobaran amb els productors. Durant el cap de setmana, la mostra centra el protagonisme, perquè és aquí on els consumidors poden “tastar i parlar amb els productors de vins, de com els fan i fins i tot comprar vins per aquestes dates nadalenques”, ha assenyalat Arrufí.

“La idea és no només donar una copa de vi, sinó fer veure que dins d’una botella de vi no hi ha només un líquid, sinó que hi ha un paisatge, una manera de treballar, una manera de fer, dels cellers de la Terra Alta”, ha defensat el president de la DO. Tot plegat ho noten els productors des de darrere dels estands. Francesc Villaroya, copropietari de Vins la Botera de Batea, ha explicat aquest dissabte que “la gent pregunta i s’interessa molt, i es converteixen en petits experts en el món del vi”.

Això ajuda els cellers a posicionar-se per fer vendes com a client final que no funcionen només a la fira sinó perquè els consumidors els recordin també quan van a les botigues o als restaurants. A més, “cada vegada ve més gent”, ha afegit Arrufí. I és que els visitants vénen dels pobles més pròxims a Gandesa però també d’arreu de la demarcació, de Lleida, de Barcelona, Girona o fins i tot de més lluny, del sud de França, com Perpinyà o Montpeller.

Compte enrere per acollir el ‘Concurs Grenaches du Monde’

La Fira és prèvia a un dels grans esdeveniments que la Terra Alta espera des de fa anys, el ‘Concurs Grenaches du Monde’, que se celebrarà del 10 al 14 d’abril. Per l’alcalde, president també del Consell Comarcal, el concurs, “un dels esdeveniments més importants dels últims 25 anys”, serà “la palanca que ajudarà a tirar endavant el sector del vi” però també a “la gent que ha donat protagonisme a la garnatxa”.Menys producció, més qualitat

La campanya d’enguany ha tancat amb una producció “menor” que altres anys, amb entre 33 i 34 milions de quilos de raïm. Una verema “extraordinària”, segons Arrufí, que ha explicat que a la Terra Alta també s’ha avançat uns 15 dies perquè “el canvi climàtic és una realitat”. De fet, els vins blancs s’han avançat gairebé un mes. Amb tot, la verema ha resultat “sanitàriament perfecta: sense humitats, sense podrits ni cap problema fúngic que hagi afectat la qualitat de la matèria primera”, al contrari de com havia passat en campanyes anteriors. Amb tot, el president de la DO Terra Alta afirma que la poca quantitat de raïm s’ha traduït en una qualitat excel·lent.