CCOO i UGT fan una crida a participar en la “mobilització feminista”

Javier Pacheco i Camil Ros anuncien que l’aturada laboral de dues hores ja compta amb més de 500 adhesions d’empreses i d’un centenar d’ajuntaments i consells comarcals

Redacció.- CCOO i UGT han fet una crida a participar en la “mobilització feminista” d’aquest dijous 8 de març, Dia Internacional de la Dona, perquè sigui un “dia històric” en la lluita per a la igualtat entre homes i dones en la societat. El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha descrit la vaga de “símbol” de “confluència de lluites” i ha remarcat que els sindicats de classe fan seva, amb la convocatòria de vaga laboral, la “lluita contínua del moviment feminista” perquè cal “transformar-la en drets”. D’altra banda, el secretari general d’UGT, Camil Ros, ha defensat l’aturada de dues hores -en contraposició a la de tot el dia que han convocat sindicats minoritaris- perquè la veuen “més factible”. Encara que Ros ha demanat que tothom secundi “a alguna de les convocatòries” -i també a la vaga estudiantil, de cures i consum- perquè aquest dijous “s’ha de sumar”. En roda de premsa aquest dimecres, els dos sindicats majoritaris a Catalunya han anunciat que l’aturada laboral de dues hores ja compta amb més de 500 adhesions d’empreses i d’un centenar d’ajuntaments i consells comarcals.
La secretària d’Igualtat d’UGT, Eva Gajardo, ha assegurat que enguany la mobilització del 8 de març és “diferent”: “Ens estem plantant”, ha afirmat. “Un cop sortim al carrer totes les dones, això ja no té retorn”, ha argumentat. Gajardo ha fet referència a campanyes contra l’assetjament sexual com el #MeToo o el #NoEsNo que mostren de manera “més generalitzada” la lluita feminista i la conscienciació, sobretot entre les dones mes joves.

D’altra banda, la secretària de la Dona i Cohesió Social de CCOO, Alba García, ha destacat la “gran resposta del món laboral” a la convocatòria de vaga amb més de 500 adhesions de seccions sindicals d’empreses i mocions a favor de l’aturada d’un centenar de consistoris i consells comarcals -entre els quals els de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona-. García s’ha mostrat convençuda que la vaga d’aquest dijous suposa un abans i un després per la repercussió i acollida que ha tingut.

“Aquesta vaga ja l’hem guanyada perquè hem situat el feminisme a la lluita sindical i la lluita sindical de classe en el feminisme”, ha remarcat Gajardo. Pacheco també ha afegit que s’està produint un “canvi en el marc mental i ideològic que no té retorn” per aconseguir la igualtat. Per la seva banda, Ros ha assegurat que és molt significatiu que el govern espanyol estigui “nerviós” per la vaga feminista i ha demanat canvis legislatius en la llei d’Igualtat perquè sigui realment “efectiva”.

Calendari de mobilitzacions i aturades durant el 8-M

Tant Pacheco com Ros han demanat que es participi en qualsevol de les accions o convocatòries d’aquest dijous però han destacat les concentracions davant dels ajuntaments de pobles i ciutats a les 12 del migdia i la manifestació unitària a Barcelona a les 18:30h a Diagonal amb Passeig de Gràcia. En relació a les aturades laborals de dues hores per torn, són d’11:30h a 13:30h en horari de matí, de 16h a 18h a la tarda o les dues primeres hores del torn de nit.

Alguns sectors i empreses, en canvi, tenen torns diferents com el de transport de viatgers (de 7h a 9h o de 18:30h a 20:30h), el sanitari (de 8h a 10h), les escoles bressol no municipals (de 15h a 17h), els centres d’ensenyament (d’11:30h a 13:30h i de 15h a 17h) o les residències de persones amb discapacitats (de 10h a 12h).