CCOO demana als governs català i espanyol que no generin “més incertesa”

La portaveu del sindicat critica Gay de Montellà per intentar influir políticament amb declaracions “irresponsables” que generen “por” entre la població

Redacció.- El sindicat CCOO ha reclamat aquest dimecres als governs català i espanyol i a la patronal Foment del Treball que no generin més incertesa econòmica amb les seves declaracions públiques i decisions. Segons el sindicat, actualment Catalunya no pateix inseguretat jurídica, sinó simplement incertesa, i espera que l’actuació d’agents socials, econòmics i polítics no empitjorin les expectatives econòmiques. Per això, demana “responsabilitat” a totes les parts per, a través del diàleg, no arribar a conseqüències econòmiques negatives per a tots els treballadors.

En una roda de premsa, la portaveu del sindicat, Montse Ros, i el secretari sectorial de Sostenibilitat, Carlos del Barrio, han lamentat que a la pròpia incertesa política d’aquests moments, que genera certa incertesa econòmica, els governs català i espanyol, les grans empreses i la gran patronal no aportin una dosi de “responsabilitat” per calmar els ànims i no perjudicar encara més l’economia. “Amb les coses de menjar no s’hi juga”, han dit tots dos. Així, han expressat “preocupació” i han admès que hi ha certa “alarma social” per la fugida de 700 empreses, principalment grans companyies de serveis, ja que això pot afectar també el sector industrial i el de les petites i mitjanes empreses subministradores d’empreses més grosses. De fet, han admès que no tenen constància d’acomiadaments, però sí d’aturades d’inversions, cosa que pot afectar el futur industrial del país. Per això, rebutgen que s’instrumentalitzi políticament la inestabilitat en la inversió, la producció i l’ocupació.

En concret, critiquen que el Govern hagi actuat com una “estruç”, amagant el cap i, segons ells, negant la importància de la fugida d’empreses. “No ha traslladat tota la informació necessària i transparent en temps i forma en aquesta situació excepcional, cosa que augmenta la incertesa i la confusió”. També han considerat “incomprensible” que el govern espanyol hagi fet un decret per facilitar el canvi de seu de les empreses i que hagi fet “profecies autocomplibles” anunciant reduccions del creixement.

Segons CCOO, hi ha incertesa jurídica pel procés, però no inseguretat jurídica, però admeten que es pot “contagiar” l’efecte “psicològic” de la marxa de la seu social de grans companyies.
El sindicat també s’ha mostrat preocupat per l’èxit del Pacte Nacional per la Indústria, signat a l’estiu. Després de molts anys de negociacions, de moment s’està complint, però esperen que la incertesa no afecti la recuperació després de la crisi.

Però amb qui ha estat més dur ha estat amb la gran patronal, Foment del Treball, a qui, juntament amb les grans empreses i sectors econòmics ha demanat “prudència, ponderació i responsabilitat social”, i la contribució a un clima idoni per facilitar el diàleg polític. De fet, ha demanat que més enllà dels balanços econòmics a curt termini, les empreses tinguin compromís social amb els seus treballadors, els ciutadans de Catalunya i el seu poble.

Justament, contra el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, Ros ha estat molt dura i li ha criticat unes declaracions d’aquest dimarts on deia que els independentistes busquen la “ruïna” i la “gana” a Catalunya per imposar les seves tesis. Segons Ros, dir això és una irresponsabilitat i buscar estendre la “por” entre la ciutadania per aconseguir els objectius polítics que volen els grans empresaris. “Els moviments radicals a Europa s’han fonamentat en la pobresa de la gent i en l’engany dels ciutadans”, va dir l’empresari a Antena3.

Després de reiterar el seu compromís amb el dret a l’autodeterminació del poble català, el sindicat diu que seguirà treballant en plataformes que busquin el diàleg i la defensa dels drets, però també el consens, perquè a causa de l’actual “correlació de forces”, serà un conflicte que durarà un temps. Per això mateix, busquen una solució de consens que “interpel·li el compromís de la gran majoria de la societat”, que garanteixi la cohesió social, la pluralitat i la diversitat com a valor fonamental de la convivència.

Ros ha admès que les entitats de la Taula per la Democràcia o la comissió de mediació liderada per l’ICAB, on participa CCOO, parlen molt sovint però “costa” arribar a acords perquè les mateixes entitats tenen sensibilitats internes diferents. En tot cas, ha dit que CCOO de moment no es planteja una altra aturada de país com proposen alguns sindicats minoritaris.