CatComú fixa l’1-O com a “mobilització” i no com a referèndum vinculant i posposa decidir si cridaran a la participació

Domènech afirma que la proposta del Govern no resol el conflicte sinó que és una “afirmació de sobirania davant la negativa del PP”

ACN Terrassa .- La coordinadora nacional de Catalunya en Comú (CatComú) ha fixat que l’1 d’octubre és una “mobilització” i no un referèndum amb caràcter vinculant. Així ho ha acordat l’òrgan polític dels comuns en una reunió al Casal Cívic de Sant Pere de Terrassa, que ha apostat finalment per 85 vots avalar el text que va proposar l’executiva i rebutjar el text que reclamava més implicació (29 vots). S’ha retirat el document que rebutjava totalment donar-hi cap mena de suport. La del Govern “no és una proposta de resolució de conflicte” sinó “d’afirmació de sobirania de Catalunya i del dret a decidir enfront de la negativa del PP”, ha afirmat el coordinador general dels comuns, Xavier Domènech, aquest dissabte en una atenció als mitjans. En aquest context, Domènech ha explicat que posposen pels propers mesos el debat sobre si fer una crida a la participació.
En línia amb les tesis dels darrers dies, el coordinador general dels comuns ha assegurat que la proposta de l’1-O no és una opció per a la “resolució del conflicte” sinó que es tracta, en tot cas, d’una “afirmació de la sobirania de Catalunya i de defensa del dret a decidir enfront la negativa del PP”. I és en aquest sentit que hi donaran suport.

Així doncs, Domènech ha explicat que la decisió de la coordinadora dels comuns d’aquest dissabte rau en la “pluralitat” del seu espai, que per una part “desitja afirmar el dret a decidir davant la falta de resposta” dels populars, mentre que un altre sector descarta la participació a l’1-O “perquè algunes coses no s’han fet gaire bé”. I “caldria una reflexió” en aquest sentit des de les files independentistes, ha afegit Domènech assenyalant la proposta per l’1 d’Octubre com a “massa vinculada” al full de ruta de JxSí i la CUP.

Entenen, doncs, que a principis d’octubre es produirà a Catalunya un “exercici de mobilització” ciutadana, i esperen que sigui “positiu”. Sobretot per evidenciar que el PP nega “qualsevol espai de diàleg i resolució democràtica del conflicte”. “Però no és un referèndum vinculant”, ha conclòs en una atenció als mitjans.

La posició que ara adopta la coordinadora dels comuns, el màxim òrgan polític entre assemblees, és, de fet, la que va proposar la direcció executiva en un document filtrat dijous al vespre. S’ha endut el 85 vots respecte els 29 que ha arrossegat la segona proposta, que reclamava “més determinació” de l’espai de cara l’1-O. Fonts dels comuns han definit la proposta d’aquest segon text com a “participació crítica”. Just abans de la votació, s’ha retirat el tercer text, que advocava per desmarcar-se del tot de l’1-O.

La posició, oberta

Després d’unes quatre hores de deliberació –hi ha hagut 75 torns de paraula-, la direcció dels comuns ha afegit que ara la seva posició s’ha de ratificar al territori i pels inscrits. Un posicionament que tampoc està del tot tancat a l’espera de com es moguin les peces fins a l’1 d’octubre. “Avançar futuribles sobre coses que no són clares no ens aporta res”, ha advertit Domènech.

De fet, una de les incògnites que queden per resoldre és si els comuns faran una crida a la participació. Domènech ha explicat que és un debat que afrontaran “els propers mesos” perquè de moment encara no hi ha “res aprovat”. “No sabem si hi ha urnes en aquests moments; […] no sabem les actuacions del Govern quan hi hagi la més que probable suspensió del mecanisme legal”, ha afegit en referència a la llei del referèndum. “La campanya en tot cas, si es produeix, hauria de ser un cop hi hagi el decret”, ha apuntat el dirigent dels comuns com a calendari.

La reunió d’aquest dissabte ha reunit un centenar de persones al Casal Cívic de Sant Pere, de Terrassa.