Categories: Noticies de Catalunya

Catalunya triplica la superfície de producció i el nombre d’operadors ecològics en els darrers 10 anys

El Departament d’Agricultura ha publicat la darrera actualització de l’Observatori de l’agricultura i l’alimentació ecològiques, que recull l’evolució d’aquesta producció des de l’any 2000

En els darrers 10 anys, la superfície de producció i el nombre d’operadors ecològics s’ha multiplicat per tres. Actualment, a Catalunya hi  ha més de 170.000 hectàrees dedicades a la producció ecològica i més de 3.200 operadors inscrits al Registre d’Operadors Ecològics del Consell Català de Producció Ecològica (CCPAE). Durant l’any 2016, la superfície certificada com a ecològica va créixer més d’un 21%.
Aquesta informació està recollida en la darrera actualització de l’Observatori de l’agricultura i l’alimentació ecològiques, publicat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en què es donen les últimes dades disponibles sobre la producció agroalimentària ecològica a Catalunya i s’analitza la seva evolució, des de l’any 2000, respecte la producció total agroalimentària catalana i respecte la producció ecològica del conjunt de l’Estat i la Unió Europea.
Així, segons l’Observatori, la superfície ecològica catalana representa aproximadament el 7,2% del total de superfície ecològica estatal, cosa que situa Catalunya com el tercer territori amb més superfície, i representa l’1,27% de la superfície ecològica de la Unió Europea.
A Catalunya, els conreus ecològics majoritaris són la trilogia mediterrània, és a dir, la vinya (8,1%), l’ olivera (4,6%) i els cereals i lleguminoses per a gra (3,2%). D’entre aquest tres, destaca però el sector de la viticultura, ja que més del 20% de la vinya de Catalunya és ecològica. Les pastures (68,5%) i el bosc (11%) ocupen una part important de la superfície ecològica de Catalunya.
Les dades ofertes per l’Observatori també mostren el pes que té Catalunya en l’elaboració i transformació de productes ecològics i en la comercialització. El nombre d’operadors certificats dedicats a aquests sectors representen més del 25% dels que hi ha a l’Estat espanyol. A més, Catalunya també és capdavantera en algun sector ramader, com el de l’avicultura de posta, que ha experimentat un creixement del 45% en un sol any. El nombre d’agricultors i ramaders ecològics ha anat augmentant progressivament i actualment n’hi ha gairebé 2.500.
A partir d’aquest estudi es pot concloure que la producció agroalimentària ecològica és cada vegada més important a Catalunya, i que lluny d’estancar-se, cada any hi ha més agricultors, ramaders, elaboradors i comercialitzadors que aposten per aquest tipus de producció.
 
Novetats en l’estructura de l’Observatori
 
El departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha renovat l’estructura de  l’Observatori de l’alimentació i l’agricultura ecològiques, dividint la informació en 4 blocs: operadors i superfície ecològica, agricultura ecològica, ramaderia ecològica i activitats industrials ecològiques. Cadascun d’aquests blocs es subdivideix en els sectors productius més destacats. Com a resultat, s’obtenen 41 fitxes que resumeixen l’evolució de la producció agroalimentària ecològica  a Catalunya des de l’any 2000.
Com a novetat respecte anys anteriors, s’han incorporat 3 noves fitxes: una dedicada a la superfície ecològica conreada, una altra a pastures, prats i farratges ecològics i una tercera que resumeix la situació dels diferents sectors ramaders ecològics. A més, també s’han incorporat uns mapes on es localitzen les explotacions ramaderes segons l’espècie.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

1 setmana ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

1 setmana ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago