Catalunya i el Memorial Sloan-Kettering Center de Nova York faran recerca contra el càncer amb biòpsia líquida

El conseller de Salut, Antoni Comín, ho ha acordat amb el director de la institució, el català Josep Baselga

ACN Barcelona .- Catalunya formalitzarà una col·laboració “estratègica, estable i coordinada” amb el Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, dirigit pel doctor Josep Baselga, per reforçar la lluita contra el càncer a través de la tecnologia de la biòpsia líquida. Aquest ha estat el principal acord assolit pel conseller de Salut, Antoni Comín, i el doctor Baselga, després d’una sèrie de reunions mantingudes a Nova York des de dilluns passat i que han culminat mesos de converses al respecte. “Si anem junts podrem avançar molt més ràpid”, s’ha felicitat Comín. Baselga ha afegit que la tècnica de la biòpsia líquida ja s’utilitza per tractar millor els pacients, però que cal “augmentar-ne la penetració”.

La tècnica de la biòpsia líquida hauria de permetre identificar amb gran precisió en un màxim de tres anys quan pot haver-hi una recaiguda en un pacient amb càncer. A mig termini també ha de servir per ajudar a diagnosticar tumors abans que es disseminin o fins i tot que apareguin. “Aquest és el gran repte i la gran promesa, que finalment acabarà arribant”, ha afirmat Baselga.

Comín ha emmarcat l’acord en una “complementarietat d’elements on hi guanya tothom”. Catalunya hi aportarà “l’expertesa” dels seus centres en la recerca i el tractament del càncer així com els sistemes d’informació de seguiment i monitoratge dels pacients del sistema nacional de salut. El Memorial Sloan-Kettering hi afegirà l’alta capacitat de seqüenciar tumors, o una metodologia “consolidada” en recerca translacional.

En aquest sentit, tant el titular de Salut com Baselga han coincidit que Catalunya té com un punt fort del seu sistema sanitari “el seguiment integral i longitudinal que fa dels pacients, la uniformitat en el tractament i el potencial de fer estudis poblacionals amb gran eficiència”.

A partir d’aquest acord s’institucionalitzaran, amb un document marc, les col·laboracions que ja mantenen diferents centres de recerca catalans d’una manera no tan estructurada, tot creant grups de treball participatius i establint una governança que identifiqui què aportarà cada part per avançar en la recerca en el camp del càncer.

“Estem parlant d’una qüestió de gran rellevància i potencialitat i ara pugem un graó més en la aliança de recerca ja existent entre Catalunya i el Memorial Sloan-Kettering”, ha ressaltat Comín. “Això ens fa molta il·lusió, perquè sumant esforços avançarem molt més ràpid en la recerca dirigida contra aquesta malaltia amb l’objectiu de traslladar-ne els beneficis a l’àmbit assistencial el més aviat possible”, ha conclòs Baselga, que compagina la direcció de la investigació clínica i traslacional d’aquest hospital nord-americà amb la Direcció Científica del VHIO (Vall d’Hebron Institut d’Oncologia) a Barcelona.

En el marc del viatge als Estats Units Comín s’ha reunit també amb el cardiòleg Valentí Fuster. Posteriorment, i després de mantenir contactes amb diferents inversors en els camps de la salut i biomèdics, la delegació ha visitat les oficines de la Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s research, on s’ha trobat amb Todd Sherer i Vanessa Artedó, CEO i Research Partnerships Director de la Fundació respectivament.