Els casos de tuberculosi a Catalunya es redueixen un 7% el 2016

Tot i la davallada continuada els darrers 8 anys, encara es diagnostiquen un miler de casos l’any

ACN Barcelona .- Catalunya va diagnosticar 999 casos de tuberculosi el 2016, una xifra un 7% més baixa que el 2015. Així, s’acumulen 8 anys de reducció de la incidència d’aquesta malaltia infecciosa però tot i això, des de l’Agència de salut Pública de Catalunya (ASPCAT), no es vol abaixar la guàrdia perquè es fixa el repte de reduir la presència de la infecció per sota dels 10 casos per cada 100.000 habitants. Actualment, se’n donen 13,3, lluny dels valors que assoleixen països propers com França i Itàlia que ronden els 6 o 7 casos per cada 100.000 habitants. En 30 anys, la incidència de la malaltia s’ha reduït un 66%, però els darrers anys, la disminució s’ha estancat sobretot en les persones nouvingudes.
La cap del serveu de prevenció i control de tuberculosi i programes específics, Anna Rodés, ha explicat a l’ACN que la davallada d’un 7% és important perquè demostra que l’acció de Salut Pública i dels diferents programes que s’apliquen funciona correctament però ha recordat que el repte és mantenir aquesta disminució any rere any, un fet que els darrers anys no sempre ha estat possible ja que, per exemple, el 2014, no es va arribar a reduir un 2%.

Les dades que recull l’informe preliminar de l’ASPCAT sobre la tuberculosi demostren que la incidència de la malaltia és molt dispar entre la població autòctona i la població nouvinguda. Així, la malaltia afecta en un 45,7% dels casos, representant 35,3 casos per cada 100.000 habitants, un índex per tant, 4 vegades superior al de la població autòctona, que registra 8,7 casos per cada 100.000 habitants.

En un 61,7% dels casos, la malaltia ha afectat a homes, i l’edat mitjana és de 43 anys, significativament superior a la població nouvinguda, de 49,8 anys de mitjana, en comparació a la població autòctona, de 38,3 anys. Els casos pediàtrics representen el 6,9% del total. Els factors de risc que més es repeteixen entre els malalts, tot i que el 48% no en presenten, són el tabaquisme, en un 29,3%, i la precarietat social, en un 17,8%, és a dir, viure en una família desestructurada, no tenir domicili fix, viure a la presó o ser immigrant acabat d’arribar al país.

Rodés ha detallat que ‘’com qualsevol malaltia infecciosa’’ la tuberculosi es concentra a les capes socialment ‘’menys afavorides’’ i per això, es donen aquestes dades tan diferents entre la població nouvinguda i la població autòctona, i recorda que és una característica que es comparteix amb altres països desenvolupats. Rodés també ha explicat que aquest fet dificulta una mica més el control de la malaltia perquè les persones de les classes desfavorides contacten menys amb el sistema sanitari i ‘’es mouen’’.

En aquest sentit, la responsable del programa contra la tuberculosi creu que part de la davallada d’enguany es dona pel retorn de persones immigrants al país d’origen, a causa de la crisi, però tot i això recalca que fa 8 anys que es manté la tendència a la baixa de tuberculosi a Catalunya.

Per això, el repte de Salut és arribar a menys de 10 casos per cada 100.000 habitants els propers 2 o 3 anys. Per assolir-ho, ha dit Rodés, cal treballar amb el control i els programes actuals, i potenciar la detecció de les persones infectades però que no han desenvolupat la malaltia, és a dir, on hi ha el ‘’reservori del bacil’’ per poder eliminar la infecció i no només la malaltia. Per cada malalt hi poden haver entre 5 i 6 persones infectades. Actualment, aquesta tasca de prevenció ja es du a terme a través dels grups prioritaris, és a dir, les persones que s’han exposat a un cas de tuberculosi contagiós. Per millorar aquesta detecció, s’hauria de fer un control més exhaustiu dels contactes dels infectats per començar a treballar la infecció contagiosa latent.

Rodés destaca que el tractament de la tuberculosi és efectiu en el 87,6% dels casos però que és llarg, d’entre 6 i 9 mesos, i per tant, alguns pacients l’abandonen abans d’acabar-lo. Rodés també assenyala que des dels professionals de la sanitat cal que recordin que la tuberculosi encara existeix, en cas que el pacient presenti tos de més de 15 dies, per exemple. Rodés creu que s’ha deixat de veure la tuberculosi com un problema de salut i cal fer sensibilització perquè ‘’se sospiti’’ d’aquesta malaltia.