Carbonell Figueras es postula per urbanitzar el ‘Pla Ikea’

Els terrenys són al costat de l'Anella Mediterrània. CEDIDA

Les obres, que havien estat preadjudicadas per concurs a Dragados-Transmaber per un import de 10,2 milions d’euros (-33% respectes als 15,2 de pressupost sense impostos) i un termini de 15 mesos.

La UTE integrada per Carbonell Figueras i Aquambiente (Grup Agbar) es perfila com la futura constructora que realitzarà la urbanització del Pla Parcial 10 (PP10), més conegut com a Pla Ikea. El silenci de la multinacional sueca, que no ha donat senyals de vida en els últims mesos, va obligar a l’Ajuntament a paralitzar la licitació de les obres, que havien estat preadjudicadas per concurs a Dragados-Transmaber per un import de 10,2 milions d’euros (-33% respectes als 15,2 de pressupost sense impostos) i un termini de 15 mesos.

El temps transcorregut des d’aquesta adjudicació (juny de 2017) s’ha convertit en un greu mal de cap per al projecte urbanístic, ja que els costos de l’obra s’han encarit significativament durant aquests gairebé dos anys, fins al punt que ni Dragados ni cap altra de les sis primeres empreses qualificades per la Taula de Contractació de l’Ajuntament (FCC-José Antonio Romero; García Riera-Joca; Acsa-Sacyr; Copcisa-Obrascon Huarte; Voltes-Serboniu-Benito Arno, i Acciona) està disposada a assumir la urbanització al preu pel qual van licitar al seu dia.

L’Ajuntament ha anat trucant una per una, per ordre de classificació, a totes aquestes grans empreses i només Carbonell Figueras-Aquambiente, vuitens en el concurs, han mantingut la seva oferta, -propera als 11 milions-, que fonts del sector consideren temerària . Les citades fonts consideren que el més raonable seria convocar un nou concurs d’acord amb les circumstàncies actuals del mercat. Els experts consultats consideren que caldrà almenys 1,5 milions més (uns 12,5 milions) per executar els treballs, que tindrien una durada de menys d’un any ja que no interfereix -com succeïa en 2017- la planificació de l’Anella Mediterrànea, ara finalitzada.

Es preveu que la Junta de Propietaris dels terrenys del Pla Parcial 10, entre Campclar i la T-11 decideixi avui entre les dues ofertes que hi ha per rellevar la multinacional nòrdica en l’explotació dels drets comercials i, prèviament a manera compensatori finançament de els costos d’urbanització. dues són les propostes que han arribat amb opcions a la reunió definitiva. La primera, la més avançada, és la de l’andalusa Bogaris i, la segona, la de l’holandesa Ten Brinke. La notícia de la instal·lació d’un quart parc comercial (a més de les Gavarres, Parc Central i El Corte Inglés) ha generat ja les primeres crítiques entre el petit comerç.

El Pla Parcial 10 està al costat de la T-11, envoltat d’equipaments comercials i nuclis de població. La seva superfície és de 302.784 metres quadrats, amb 68.000 per a usos comercials, on s’implantarà Ikea, i 30.829 a residencial. La resta de la superfície de l’àmbit està destinada a equipaments, espais verds i sistema viari. Es preveuen 1.200 habitatges, de les quals 424 seran de protecció pública i 160 de lloguer social.