Uns 600 bombers, entre ells 26 aspirants en pràctiques, treballaran aquest estiu als setze parcs del territori
La majoria del territori presenta uns valors de sequera que comencen a ser superiors als habituals. Per aquest motiu, si no es registren noves precipitacions significatives, és previsible que el perill arribi a ser molt alt i puntualment extrem durant les onades de calors i els episodis de vent de mestral o ponent. El pitjor escenari es troba al litoral del Baix Camp, on fa més de cinc mesos que no se superen els 30 litres de precipitació sumant dos dies consecutius. A les Muntanyes de Prades, aquest llindar es va superar fa menys de 20 dies, mentre a la resta de les comarques tarragonines fa uns tres mesos que no hi cau aquesta quantitat.
Davant d’aquesta situació de risc, els responsables dels cossos d’emergències han fet aquest divendres una crida a la precaució i a la prudència, atès que nou de cada deu focs s’originen com a conseqüència de l’acció de l’home. En aquest sentit, l’incendi més important registrat l’any passat al territori, el de la Pobla de Montornès, va ser ocasionat per una burilla, segons ha recordat el director dels serveis territorials d’Agricultura al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, qui ha incidit especialment en l’adequació de franges de protecció a les urbanitzacions. Els Agents Rurals també demanen extremar la precaució en la maquinària de la campanya de la sega, atès que enguany s’ha avançat la collita del cereal.
A més, cal tenir en compte una major desestacionalització dels incendis forestals, tradicionalment concentrats en el període comprès entre el 15 de juny i el 15 de setembre. El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, ha atribuït aquesta nova realitat al canvi climàtic i ha situat els episodis de calor com la principal preocupació dels equips d’extinció. De fet, el cap regional dels Agents Rurals, Cándido Rincón, ha confirmat que ja porten gairebé “dos mesos de campanya” com a conseqüència d’una vegetació que es manté força seca.
El cap de la Regió d’Emergències de Tarragona, Albert Ventosa, ha subratllat l’increment d’incendis respecte a anys anteriors i ha constatat també un canvi de tendència en el seu desenvolupament. “Abans veiem incendis en matollar o rostolls que, un cop arribaven a la massa forestal, paraven, es reduïa molt la seva propagació i això ens permetia arribar a controlar l’incendi en bones condicions. Ara estem començant a notar que aquesta velocitat de propagació està pujant moltíssim i ja no tenim garanties que quan arribi a massa forestal s’aturi, perquè ja comencem a tenir el combustible més disponible”, ha explicat.
Prop de 600 bombers
Ventosa ha detallat també que la campanya comptarà amb setze parcs actius a la demarcació. En concret, n’hi ha vuit d’integrats per bombers funcionaris a Tarragona, Reus, Valls, El Vendrell, Montblanc, Falset, Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant; n’hi ha set amb bombers voluntaris a Cornudella, Prades, Sarral, Santa Coloma de Queralt, Sant Jaume dels Domenys, Vila-rodona i Alcover, i el parc de Torredembarra, que s’obrirà amb motiu de la campanya forestal per cobrir una àrea d’elevada afluència turística.
Pel que fa a la dotació de personal, entre la dotació ordinària i la de reforç hi haurà un total de 591 efectius al Camp de Tarragona. D’aquests, 270 són bombers funcionaris i 177 són voluntaris. A més, cal destacar que el territori rebrà 26 dels 153 bombers aspirants en pràctiques que hi haurà actius arreu del país. A la demarcació, se’n destinaran deu al parc de Tarragona i vuit als de Reus i El Vendrell. Així mateix, s’activaran sis punts de guaita i dues càmeres de vigilància que es controlaran des de l’edifici del 112 de Reus.
Crida a la responsabilitat per la revetlla de Sant Joan
D’altra banda, a les portes de la revetlla de Sant Joan els responsables dels cossos d’emergències han fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania. El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha demanat especial atenció amb l’encesa de fogueres i el llançament de coets perquè aquests elements, lligats a la calor i la sequera, poden ser “difícils de controlar”. Per la seva banda, Gendrau ha recordat que l’any passat es van registrar fins a 1.200 serveis durant la revetlla de Sant Joan, arreu del país.