CaixaForum Tarragona: cultura al servei de la ciutadania

Situat en ple cor de la ciutat, el CaixaForum, un dels centres culturals més rellevants de Tarragona, treballa per apropar la cultura a tots els sectors de la societat

 

Un reportatge de Nerea Tera

 

El CaixaForum es va instituir com a tal l’any 2008 en un emblemàtic edifici noucentista dissenyat durant els anys 50 per l’arquitecte tarragoní Pujol i Sevil. La institució compta amb 1.500 metres quadrats dividits en una sala d’exposicions, un auditori i tres espais polivalents. Des del seu cèntric emplaçament, el CaixaForum realitza una tasca de difusió i divulgació de la cultura amb l’objectiu de contribuir al creixement individual de les persones i a l’enriquiment de la societat en general.

Per tal de complir aquest objectiu, ofereix un ampli ventall de propostes culturals de temàtica molt diversa tals com exposicions, tallers, conferències o cicles de cinema i poesia, entre d’altres. Fidels, a més, a la concepció de que la cultura ha de ser assequible per a tothom, el CaixaForum organitza activitats dirigides a un públic divers: des de nens fins a adults de totes les edats, passant per estudiants o un públic especialitzat, sempre amb la intenció d’enderrocar les barreres que, de vegades, fan inaccessible la cultura a determinats sectors de la població.

Gràcies a la labor de CaixaForum Tarragona, hem gaudit d’exposicions de gran rellevància a la nostra ciutat com El paisatge a la Col·lecció de Carmen Thyssen, amb obres de Monet o Gauguin; Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna dedicada a la concepció de la vida després de la mort a l’antic Egipte; una exposició dedicada a George Méliès, el visionari cineasta francès que va introduir els efectes especials al cinema i Sorolla. Apunts a la sorra, on es va explorar la faceta de dibuixant del genial pintor valencià.

A l’actualitat, el CaixaForum acull, entre altres, el Festival de Cinema REC i una exposició de l’obra del fotògraf brasiler Sebastià Salgado. I ja, de cara a l’any vinent,  el CaixaForum està preparant una sèrie d’activitats entre les que destaquen un cicle de cinema dedicat a la figura de Buster Keaton, tallers de cinema i teatre, projeccions de pel·lícules d’animació pels més petits i un espectacle de dansa.

Dins de les seves propostes educatives, dirigides a alumnes de primària, ESO, batxillerat o cicles formatius,  s’oferiran també activitats divulgatives de caire divers: tallers creatius i artístics de poesia, tècniques teatrals o creació de peces musicals i tallers científics on s’estudiaran fenòmens com l’electricitat, l’energia, les cèl·lules o el canvi climàtic, entre d’altres.