Borrell diu que l’argumentari independentista demostra un nivell de comprensió intel·lectual “extraordinàriament baix”

Pla mig de l'expresident del Parlament europeu Josep Borrell el 18 de desembre del 2017. (horitzontal)

Iceta defensa la pertinença de Catalunya a la UE i critica el “tiberi” de la política exterior dels anteriors governs

Redacció.- L’expresident del Parlament europeu Josep Borrell ha assegurat que l’argumentari de l’independentisme demostra un nivell de comprensió intel·lectual del problema “extraordinàriament baix” Ho ha dit en relació als arguments que l’independentisme defensava sobre Europa, qualificant de “mite” la idea que Europa veuria amb bons ulls la independència de Catalunya i no hi haurà efectes per a la seva economia. D’altra banda, també ha dit que els únics que han rebut Carles Puigdemont a Europa han estat “els partits més a l’extrema dreta de Bèlgica”. “Aquí es diu que hi ha gent d’extrema dreta a les manifestacions i on hi havia era a la manifestació de Brussel·les”, ha declarat en un acte a la seu del PSC a Barcelona. De la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s’ha oposat al “tiberi” en política d’exterior de l’anterior govern català i ha apostat per la “cooperació” amb l’Estat espanyol en aquesta matèria.
Borrell ha afirmat que els arguments que defensaven que la sortida de Catalunya d’Espanya no suposaria la sortida de la Unió Europea (UE) demostren un nivell de comprensió “molt baix realment” del que és Europa i del problema plantejat per part de l’independentisme. Per exemple, ha criticat que es digués que no marxarien empreses o que no hi havia efectes pels canvis de seu social si aquestes anaven “als Països Catalans”. “Penseu que el senyor Draghi el concepte de països catalans sap què vol dir?”, s’ha preguntat.

Borrell ha constatat que les institucions europees van dir des del primer de forma “clara” que si Catalunya sortia d’Espanya també quedaria fora de la UE. Ha afegit que el discurs independentista “provoca un rebuig estructural que va en contra de la raó de ser de la UE” perquè proposa noves fronteres, posa en dubte la solidaritat i “ressuscita identitarismes” contra els que Europa va haver de lluitar.

Tot i això, ha explicat que l’independentisme “va guanyar punts” l’1-O després de les imatges de càrregues policials però que aquesta situació va canviar en el moment en que el candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, es va posar “de rebot” amb Europa pel no reconeixement i va plantejar un referèndum sobre la pertinença a la UE. “L’estupor i la sorpresa va ser gegantesca”, ha declarat. Arran d’això ha dit que la imatge que ha quedat de l’independentisme català és que “no és tan europeista com presumia” i que s’agafava a Europa “com a excusa”.

Sobre Puigdemont, ha dit que entén que es trobi “una mica despistat” perquè pensava que en arribar a Brussel·les el rebrien amb les mans obertes i s’ha trobat que els únics que l’han rebut han estat “els partits més a l’extrema”, que ha dit que es van poder veure en la manifestació del passat 7 de desembre a la capital europea.

Ha finalitzat però que s’ha demostrat que l'”aventura s’ha acabat” i que el tema sobre què passaria a Europa en relació a Catalunya està “llest per sentència”. “Aquest fantasma l’hem mort afortunadament”, ha manifestat. L’expresident del Parlament europeu ha defensat que també que ha quedat demostrat que “qualsevol trencadissa que porti fora d’Europa és una condemna a mort per a l’economia”. “Compte amb jugar amb foc, ens hem d’integrar dins la UE”, ha sentenciat.

Per això, ha defensat la pertinença de Catalunya a la UE i al projecte europeu, tot i reconèixer que hi ha segurament coses a millorar.

Iceta, un europeista “recalcitrant”

En línies similars s’ha expressat Iceta, que s’ha definit com un europeista “recalcitrant” i que ha assegurat que res el farà vacil·lar en al seva vocació europeista. Ha dit que això implica també un sentit “crític” sobre què és Europa i que no defensa la idea d’una Europa “fortalesa” sinó oberta a la mediterrània amb un paper destacat de Catalunya i la seva capital, Barcelona.

Iceta també ha criticat que l’independentisme volia anar a Europa a defensar “el contrari” del que és: respecte a la legalitat i eliminació de fronteres. “Com esperes que anant a dir que vols aixecar-ne una de nova et rebin amb aplaudiments?”, s’ha preguntat.

SI esdevé president, ha garantir que desplegarà la llei d’acció exterior i relacions de la UE i impulsarà la presència de Catalunya a l’exterior, especialment per aconseguir un retorn econòmic. Ha dit però que abans cal revisar el “tiberi muntat” perquè no totes les presències impulsades per l’anterior govern buscaven aquest objectiu, reiterant la crítica per exemple a la presència al Vaticà.

A més, ha assegurat que no renunciarà a que l’Estat espanyol ajudi Catalunya a aconseguir més presència fora ja que ha reconegut que la d’Espanya és “potent”. Ha afegit que no entén la política exterior com un terreny de competència “sinó d’eficàcia”. “No anem a barallar, anem a cooperar”, ha dit.

Borrell i Iceta han fet aquestes valoracions en el marc d’un acte sobre Europa a la seu del PSC a Barcelona, on també ha participat l’eurodiputat socialista Javi López.