Categories: Noticies d'Economia

Bon comportament de la indústria alimentària, el turisme i els serveis a les Terres de l’Ebre

La producció i l’ocupació de gran part de les empreses ebrenques va créixer durant el 2018

L’Índex del Clima Empresarial de la Càtedra d’Economia apunta al creixement de la indústria alimentària, el turisme i els serveis i l’estabilitat de la resta de sectors productius

La producció i l’ocupació a les empreses de les Terres de l’Ebre va tornar a créixer el 2018. Ho constata el setè Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre, un informe que elabora la Càtedra d’Economia Local i Regional (CELiR) del campus Terres de l’Ebre de la URV a partir d’enquestes qualitatives a més d’un centenar d’empreses de les quatre comarques de l’Ebre. Es tracta d’empreses de diferents sectors i mida amb l’objectiu de tenir una mostra representativa del teixit empresarial ebrenc. De fet, les empreses presents en l’estudi representen gairebé el 50% de la facturació total de les societats del territori i més del 20% dels treballadors.

“Veiem que al llarg del 2018 s’ha mantingut la tendència alcista, si bé també és cert que pel que fa a la producció hi ha hagut una disminució del saldo net (21%) respecte l’últim semestre del 2017”, explica Pau Galiana, professor del Departament de Gestió d’Empreses de la URV i coordinador de l’Índex. De fet, el 45% de l’empresariat declara estabilitat, mentre que el 38% indica increments de producció. El creixement ha estat registrat sobretot per la indústria alimentària, el turisme i els serveis, mentre que s’han mantingut estables el sector primari, construcció i indústria.

Concretament, la producció ebrenca en el 2018 va tenir un índex ponderat de 2,454, poc menys d’una dècima per sota de l’últim semestre del 2017. Recordem que els empresaris puntuen entre 1 (decreixement), 2 (estabilitat) i 3 (creixement). Per al 2019 es preveu, per primera vegada des que s’elabora aquest índex, una lleugera davallada de la producció. “Haurem d’estar atents a veure si es compleix”, afegeix Galiana, tot precisant que només és l’empresariat de l’agroindústria qui vaticina aquesta disminució, mentre altres sectors com el turisme, serveis i construcció preveuen un millor comportament.

El professor Pau Galiana i el director de la CELiR, Juan Antonio Duro durant la presentació de l’Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre a la Cambra de Comerç de Tortosa

Pel que fa a l’ocupació, el 2018 va tenir un comportament a l’alça, amb un índex de 2,628 i un saldo positiu del 28,8%, les dues xifres per sobre del comportament de l’any anterior. No obstant això, tot i que el 50% dels empresaris i empresàries han declarat que l’ocupació s’ha mantingut, s’ha incrementat lleugerament la xifra dels que diuen que ha disminuït, un 10,6%, dada que s’haurà de seguir amb atenció.

Sectorialment, tots declaren increments excepte el turisme, destacant l’agroindústria, el sector primari, el de serveis i la construcció. Els empresaris i empresàries, mostren menys optimisme de cara  el 2019. Tot i que el sector turístic, el de serveis i la construcció esperen bon comportament en l’ocupació, el 60% de l’empresariat està d’acord en afirmar que l’ocupació es mantindrà i nomes el 9,1% pensa que disminuirà.

Respecte els factors que han limitat la producció, l’empresariat assenyala com a principal factor la demanda interna, però també apunta a d’altres aspectes com el context i la incertesa política a Catalunya (un 32% de l’empresariat considera que sí que té un efecte negatiu en la facturació i l’ocupació); la dificultat per incorporar personal tècnic qualificat, el que evidencia la necessitat d’ajustar la formació a l’oferta de llocs de treball; la deficient gestió política i la falta inversió publica i d’infraestructures; o la climatologia en turisme i sector primari, són altres aspectes que l’empresariat posa damunt la taula com a factors limitadors.

Aquest setè Índex del Clima Empresarial s’ha presentat aquest migdia a la Cambra de Comerç de Tortosa i ha passat a tenir una periodicitat anual, fins ara s’elaborava semestralment, això permetrà evitar el biaix que provocava la temporalitat en determinats sectors com ara el turisme i el sector primari.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

Empresaris de Tarragona Destaca la Importància de la Formació d’un Govern Ràpid per Impulsar els Motors Econòmics Regionals

Amb les recents eleccions catalanes del 12 de maig i les pròximes eleccions europees del…

2 dies ago

Participació Activa d’EdT en les Eleccions Catalanes amb 82 Propostes Econòmiques per Tarragona

A l'aproximació de les eleccions a Catalunya, l'associació Empresaris de Tarragona ha estat particularment activa,…

2 dies ago

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

2 setmanes ago

En el nostre imaginari: La Transformació de Tarragona en una Ciutat Verda

Com organització empresarial tenim un conjunt de dures i obligacions amb la societat que ens…

2 setmanes ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

3 setmanes ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

3 setmanes ago