Bargalló, l’unic conseller del nostre territori

HORIZONTAL. CULTURA. LITERATURA. INAUGURACIÓN SEDE DEL INSTITUT RAMON LLULL EN PALMA.

El nomenament de Josep Bargalló i Valls com a conseller d’Ensenyament de la Generalitat suposa el seu retorn al departament en un càrrec que va exercir tres mesos en el Govern de Pasqual Maragall, perquè ràpidament es va convertir en el seu ‘conseller primer’. Nascut a Torredembarra (Tarragona) el 3 d’octubre de 1958, és llicenciat en Filologia Catalana, va començar treballant en l’ensenyament públic i el sector editorial.

És autor de llibres com a ‘Manual de mètrica i versificació catalans’, ‘L’autonomia dels nacions i els minories nacionals. El cas de Catalunya’ i ‘Catalunya, horitzó 2014’, i ha col·laborat en mitjans audiovisuals. Va iniciar la seva trajectòria política en la Assemblea de Catalunya i com a militant del PSUC, PSAN i Nacionalistes d’Esquerres; va ser triat en 1992 diputat del Parlament com a independent per ERC, fins a 2003, i també regidor a Torredembarra.

Va ingressar a la formació republicana al 1995 i se’l considerava proper als dirigents de les comarques de Tarragona propers al ja expresident d’ERC Josep Lluís Carod-Rovira. Va ser nomenat conseller d’Ensenyament al desembre de 2003 i ho va anar tres mesos: amb la crisi en l’executiu de Maragall arran d’una entrevista de Carod amb l’adreça d’ETA, el va rellevar ‘conseller en cap’, càrrec que després es va denominar ‘conseller primer’.

Va estar en aquest càrrec fins a maig de 2006, quan la negativa d’ERC a ratificar l’Estatut en el referèndum de 2006 va provocar que Maragall destituís als consellers republicans. Al desembre d’aquest any el van nomenar director del Institut Ramon Llull (IRL), coincidint amb l’organització de la cultura catalana com convidada d’honor en la Fira del Llibre de Frankfurt de 2007. Des de 2011 és vicepresident de la Fundació Josep Anar-la, vinculada a ERC, i coordinador de l’àmbit no universitari del Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona.