El Banc d’Espanya xifra el cost de la situació política en milers de milions d’euros

Adverteix que la situació pot tenir un cost d’entre 3.300 i 27.000 MEUR per a l’economia

Redacció.- La situació política a Catalunya pot tenir un cost per a l’economia espanyola d’entre 3.300 i 27.000 milions fins al final del 2019, segons l’informe d’estabilitat financera publicat pel Banc d’Espanya aquest dijous. L’organisme presidit per Luis María Linde calcula que, si la tensió és “transitòria” hi haurà un impacte negatiu de 3 dècimes en el creixement, mentre que si el conflicte és “més sever i prolongat”, el PIB es reduiria en termes acumulats més de 2,5 punts bàsics en els propers dos anys. Aquest darrer escenari inclouria una “recessió de l’economia catalana” durant bona part d’aquest període, a més d’una reducció del 60% del creixement previst per a l’economia de l’estat espanyol.
Tot i que es tracta d’estimacions “provisionals”, el Banc d’Espanya assenyala que hi ha “significatius riscos i costos econòmics de la situació provocada per les iniciatives independentistes a Catalunya”. En l’informe, el regulador bancari destaca que a finals d’octubre es va veure una “certa moderació en el grau de tensió implícita en els preus dels actius financers, coincidint amb l’adopció de determinades mesures en relació amb la Generalitat de Catalunya en virtut de l’article 155 de la Constitució”.

Efectes en l’ocupació, el consum, la inversió i en finançament

La “incertesa” del moment actual pot implicar una reducció en l’ocupació “en els pròxims mesos”, adverteix el Banc d’Espanya. A més, adverteix el regulador, la situació pot tenir efectes “la confiança, la percepció del risc i les decisions de consum i inversió dels agents econòmics”, així com propiciar un “enduriment de les condicions de finançament, amb efectes econòmics i financers potencialment significatius”.

Així, el Banc d’Espanya exposa que les famílies podrien reduir el consum per una pèrdua de confiança, que les empreses podrien ajornar decisions d’inversió i les institucions financeres podrien rebaixar el finançament.

Pel que fa als mercats financers, l’informe considera que podria incrementar la volatilitat de preus dels actius. També hi podria haver un augment de la prima de risc i un impacte sobre els costos de finançament del conjunt de l’economia.