Ballesteros condemna “l’excés de violència policial innecessari” durant l’1-O i ho titlla d’“horrorós”

L’alcalde de Tarragona afirma que va fer gestions “perquè les coses no anessin més” i defensa que mai s’ha amagat

Redacció.- L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha condemnat “sense pal·liatius” aquest dimecres l’actuació de la policia espanyola i la Guàrdia Civil durant la jornada de l’1 d’octubre. “Hi va haver un excés de violència policia innecessari i clarament desafortunat. Em va semblar horrorós i vaig trucar a qui havia de fer-ho perquè les coses, si es podia, no anessin a més”, ha explicat en roda de premsa. “Potser no vaig muntar un ‘numeret’, però vaig estar on calia i vaig fer el que calia, sense defugir en cap cas la meva responsabilitat, fins dilluns a la matinada”, ha asseverat. L’alcalde de Tarragona ha defensat també que “mai m’he amagat ni m’amago” i ha revelat que no va assistir a la concentració convocada dilluns al migdia davant l’Ajuntament perquè tenia una reunió de l’executiva del PSC a Barcelona. “Sinó, hagués baixat amb els meus regidors -que van ser escridassats- a donar la cara”, ha garantit.
Així mateix, l’alcalde ha rebutjat les paraules del portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, que va titllar de ‘nazi’ l’aturada general d’aquest dimarts. “Rebutjo totalment i absolutament les paraules del portaveu del PP que hi havia nazis. En aquesta ciutat no hi ha nazis i a Catalunya, que jo sàpiga, tampoc. I no eren les persones que s’estaven manifestant i em sembla que posar gasolina al foc no arreglarà res del que tenim damunt la taula en els despatxos i als carrers. Les persones que s’estaven manifestant ho van fer lliurament i van dir el que van creure que havien de dir, cosa que forma part de la seva llibertat d’expressió”, ha valorat.

Precisament, sobre les massives manifestacions que van tenir lloc aquest dimarts a la ciutat, Ballesteros ha explicat que no va anar-hi perquè entenia “que es barrejava tot el tema de la independència amb la condemna als fets violents”. “Jo no soc independentista, però tampoc soc antiindependentista”, ha recordat.

Preguntat sobre la seva opinió sobre la presència al Port de Tarragona d’un vaixell que allotja efectius policials dels cossos de l’Estat, s’ha queixat que aquesta qüestió no es plantegi ni a l’Autoritat Portuària ni a la Generalitat, que gestionen la instal·lació. A més, ha afirmat que la presència del vaixell “a mi no em molesta, perquè no ha creat conflicte ni cap problema d’ordre públic al carrer”. En aquest punt, el regidor de la CUP Jordi Martí, que assistia a la compareixença de premsa de l’alcalde, ha rebatut en veu alta les declaracions de l’alcalde i l’ha acusat de “mentider” perquè a Tarragona va haver-hi “persones ferides” durant les càrregues policials.

L’alcalde ha comparegut en roda de premsa amb un cartell on s’hi podia llegir la inscripció ‘Parlem!’, que considera que tothom hauria de posar “en balcons i samarretes” per trobar una sortida a la situació de Catalunya. “Penso que durant molts anys hem trencat la possibilitat de que hi hagi un diàleg i una negociació per arribar a una posició, a una solució”, ha lamentat.

D’altra banda, l’alcalde ha explicat que la Junta de Portaveus d’aquest dimecres ha comptat amb la participació de l’intendent de la Guàrdia Urbana per donar “les explicacions oportunes” sobre l’operatiu de diumenge. Ballesteros ha garantit que, abans de 48 hores, els grups municipals tindran un informe per escrit del paper que va tenir la policia local en l’actuació de l’1-O.

Igualment, en aquesta reunió els grups municipals d’ERC i ICV-EUiA han anunciat que presentaran sengles mocions contra la repressió policial de l’1 d’octubre al plenari previst per dilluns vinent.