Ballesteros  afirma que la dimissió de Prats “no desestabilitzarà el govern”

El grup municipal de Ciutadans s’ofereix a donar estabilitat a PSC i PP, però descartar la seva entrada al govern

Redacció .- L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha afirmat aquest dimecres que el regidor d’Units per Avançar, Josep Maria Prats, manté el “pacte de ciutat” signat el febrer del 2016 amb PSC i PP i ha assegurat que la seva renúncia als càrrecs de quart tinent d’alcalde i regidor de Cultura “no desestabilitzarà el govern”. El regidor ha anunciat que dimiteix per la repressió policial de l’1-O. “Quan la força substitueix la paraula, no té sentit mantenir un pacte amb qui és incapaç de condemnar la violència”, ha lamentat en un comunicat. Malgrat que Ballesteros perd la majoria efectiva del govern, que ara es queda amb 13 regidors, Prats ha garantit que es mantindrà “lleial amb els compromisos per garantir l’estabilitat i viabilitat dels projectes de ciutat”. Alhora, el grup municipal de C’s ja s’ha ofert a donar estabilitat a PSC i PP, tot i que descarta l’entrada a l’executiu local.
Segons Ballesteros, amb Prats han garantit “que el pacte de ciutat continuarà igual” i que la seva renúncia no desestabilitza el govern. “L’estabilitat està assegurada”, ha sentenciat, alhora que ha afegit que seguiran coordinant amb ell “el treball, les accions i els vots, com fins ara” en qüestions com els pressupostos, els Jocs Mediterranis i les grans línies estratègiques de ciutat.

L’alcalde ha admès que encara no han parlat de la reorganització del govern, després que Prats hagi renunciat a la quarta tinença d’alcaldia i a la regidoria de Cultura. Ballesteros ha mostrat respecte per la decisió del regidor de l’antiga Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i ha lamentat la seva renúncia perquè és “un soci amb qui hem treballat molt bé”.

Tot i que des de l’oposició, Prats ha garantit que es mantindrà “lleial amb els compromisos per garantir l’estabilitat i viabilitat dels projectes de ciutat”. En un comunicat, el regidor d’Units per Avançar ha justificat aquesta “dolorosa i difícil” decisió per “dignitat i responsabilitat” perquè, al seu parer, “quan la força substitueix la paraula, no té sentit mantenir un pacte amb qui és incapaç de condemnar la violència”, en al·lusió a l’1-O.

D’altra banda, l’alcalde s’ha limitat a dir que “no li agrada” la dimissió de Josep Bargalló del càrrec de comissionat del Concurs de Castells de Tarragona, així com la dimissió de Joana Zaragoza, Àngel Òdena i Frederic Porta -tres membres del senat tarragoní, un òrgan consultiu de l’alcaldia-, per la repressió policial de l’1-O. Sobre Òdena i Porta, l’alcalde ha manifestat que “un feia dos anys que no venia i l’altre més de cinc”. “El que demostra és que jo vaig proposar un senat tarragoní que no era del meu partit, sinó de totes les ideologies i tendències”, ha defensat.

Cs s’ofereix a garantir estabilitat 

Els partits a l’oposició ja s’ha pronunciat sobre la dimissió de Prats. ERC considera que Ballesteros també ha de dimitir “per no estar a l’alçada de la dignitat del càrrec”. “Ha demostrat ser un alcalde covard i indigne del càrrec”, ha assenyalat el portaveu republicà, Pau Ricomà. Els republicans reclamen l’expulsió immediata del PP de l’equip de govern, com a “responsable polític de les agressions als ciutadans de Tarragona”. “És una vergonya que el PP governi a la ciutat de Tarragona, gràcies a un pacte ‘antinatura’ amb el qual l’alcalde Ballesteros va trair els seus votants”, ha conclòs.

Per la seva banda, Ciutadans s’ha ofert a garantir l’estabilitat política a Tarragona davant el “xantatge” de Prats. El portaveu del grup municipal de Cs, Rubén Viñuales, ha avançat que el seu grup no entrarà a formar part de l’equip de govern, però que donarà suport als temes importants de ciutat “perquè els xantatges polítics no afectin la vida diària dels veïns”. “En aquests moments, Tarragona necessita la unitat de tots els demòcrates i garantir la seva estabilitat és el deure de Cs com a líders de l’oposició”, ha declarat.

El portaveu del PDeCAT, Jordi Abelló, ha retret a l’exregidor de Cultura que mai hauria ‘haver pactat amb els actuals socis de govern. “El senyor Prats hauria d’haver sabut que PSC i PP eren molt mals companys de viatge”, ha afirmat Abelló. “No hi hauria d’haver pactat mai”, ha assenyalat Abelló, el qual ha afegit que el pacte de govern està “escorat al dreta més espanyolista que només busca la comoditat i assegurar-se les cadires del poder”. “Ja ho vam dir al febrer de l’any passat, la unió de debilitats, en aquest cas tres, mai ha estat un sinònim d’èxit, sinó tot al contrari”, ha conclòs Abelló.

Finalment, la CUP “aplaudeix” la decisió de Prats, del qual valora la seva “valentia” i “coherència”, en deixar el càrrec que implica un pacte amb el partit que, segons retreu la CUP, va orquestrar l’ofensiva policial. La CUP retreu a la resta de regidors que “callin i no gosin ni badar boca” sobre l’1-O, ja sigui “per disciplina de partit, lleialtat a l’alcalde o convenciment personal”. “Prats deixarà de ser conseller de Cultura, però passarà a ser recordat com la persona que va saber dir ‘prou'”, diuen els cupaires, que insten la resta de regidors a “seguir, per decència, el seu exemple i dimitir”. “Esperem que la decisió de Prats faci reflexionar tothom”, conclou el seu comunicat.