Balanç molt positiu de l’atenció sanitària dels XVIII Jocs Mediterranis

Més de 67 professionals de l’Institut Català de la Salut i 280 voluntaris han format part del Pla Operatiu de Salut de Tarragona 2018. Durant els dies de competició s’han atès 340 visites i s’han realitzat 60 derivacions al CAR Salou o a l’Hospital Joan XXIII

Els XVIII Jocs Mediterranis fan un balanç molt positiu del Pla Operatiu de Salut de Tarragona 2018, impulsat per l’Institut Català de la Salut i l’organització dels Jocs, i en el que hi ha format part més de 67 professionals. El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona i comissionat per als Jocs Mediterranis Javier Villamayor; la directora del Pla Operatiu de Salut dels Jocs Mediterranis, Montse Gens; el director mèdic dels Jocs Mediterranis, Alfons López; i Jordi Margalef, cap del Servei de Salut Pública del Camp de Tarragona; han fet avui un balanç provisional de les actuacions relatives a aquest pla assistencial durant els dies de competició.

Fins a dia d’avui, s’han atès 340 visites d’atletes i membres de la Família Mediterrània (FM) a les instal·lacions fixes de l’Anella Mediterrània, al Centre d’Alta Resolució de Salou (CAR de Salou), a la policlínica de la Vila Mediterrània o a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona; així com a les diferents instal·lacions esportives de competició. D’aquestes, 60 han estat derivades al CAR de Salou o a l’Hospital Joan XXIII:

Atenció Sanitària

Nº visites: 136 visites, el 70% han estat visitats a la policlínica, 20% Anella i 10% CAR Salou. 40 Atletes i la resta integrants de la FM.

Derivacions: 11 pacients han estat derivats al CAR Salou. 9 per realitzar una exploració complementària (radiologia) i 2 per observació.

Patologia més freqüent: 45% contusions, 30% ferides i 25% processos vírics.

Àrea de fisioteràpia

Nº visites: 110 visites i s’han cedit espai (camilles per fer tractaments) a altres federacions en 209 ocasions. 84 Atletes, la resta integrants de la FM.

Patologies: 80%  sobrecàrregues musculars, dolors osteomusculars; 10% tractaments de tendinopaties, 10 % ruptures fibril·lars.

Hospital Joan XXIII

Nº visites: 35 visites (derivacions de CAR Salou o policlínica): 78% al servei de traumatologia; 20% al servei urgències generals  i 2% ginecologia.

Exploracions complementaries: S’han realitzat 40 proves radiològiques complementaries.

Atenció a les instal·lacions esportives

Nº visites: 59 visites. Derivacions al CAR o hospital: 14

Servei nocturn 22-8h: 4 visites

Més de 67 professionals i 280 voluntaris

El Pla de Salut dels Jocs pretén donar atenció sanitària a les necessitats de salut de la Família Mediterrània a través de la utilització eficient dels recursos públics existents i d’acord amb els requeriments del Comitè Olímpic Internacional (COI) i la normativa de la Generalitat de Catalunya en relació al desenvolupament d’esdeveniments esportius.

S’ha desenvolupat un model assistencial integral individualitzat durant les 24 h amb tres vessants diferents:

  •  L’assistència sanitària i fisioteràpia als centres de salut fixes (CAR Salou, Hospital Joan XXIII, policlínica i Anella)
  •  L’assistència sanitària a les seus de competició i entrenament.
  •  Pla estratègic en matèria de Salut Pública (prevenció, promoció i vigilància epidemiològica).

Atenció sanitària

  • Policlínica: 15 metges, 11 INF i 4 administratius
  • Anella: 11 metges, 12 INF i 8 administratius
  • HJ23: Direcció de l’HJ23 Servei de traumatologia, servei d’urgències, gine-obstetricia
  • Instal·lacions esportives: 280 voluntaris entre els quals 32 metges i 27 infermeres

 

Atenció fisioteràpia

  • Policlínica: 6 fisioterapeutes

En total, més de 67 professionals han format part del Pla Operatiu de Salut dels Jocs Mediterranis; 26 metges, 23 infermeres, 12 administratius i 6 fisioterapeutes, als que cal afegir el personal del CAR Salou, l’Hospital Joan XXIII, 280 voluntaris sanitaris i de Creu Roja, qui ha gestionat tot el transport sanitari i l’assistència a espectadors.

Cap afectació de salut pública

D’altra banda, també s’han dut a terme treballs de coordinació, vigilància i promoció de la salut a través d’una tasca preventiva i de control oficial en instal·lacions d’entrenament i de competició dels Jocs. En aquest sentit, cal destacar que no s’ha detectat cap brot que hagi pogut afectar la salut pública. Aquesta tasca preventiva ha donat els seus fruits i actualment s’està encara pendent per si aparegués algun brot.