Aitasa s’incorpora al projecte Cal·lípolis amb unes actuacions per valor de 85 milions d’euros

La ampliació d'Aitasa comportarà augmentar la reutilització fins a un 25% del consum total d’aigua de la indústria petroquímica. CEDIDA

L’empresa tarragonina aporta un projecte amb quatre accions per enfortir la proposta “Cal·lipolis Next Generation”

El projecte amplia l’ús eficient dels recursos en l’economia circular i inclou utilització de fonts d’energia renovable

L’entorn natural, la indústria petroquímica i el Port de Tarragona seran els principals beneficiaris d’aquests projectes

Aitasa, empresa que gestiona l’aigua industrial al sector químic del  Camp de Tarragona, s’incorpora a Cal·lípolis Next Generation amb un projecte format per quatre accions per un valor total de 85 milions d’euros, algunes de les quals ja estan en procés d’execució.

Els plans presentats per l’empresa tarragonina volen fer un ús eficient dels recursos en l’economia circular i utilització de fonts d’energia renovable, principalment per donar servei a la indústria petroquímica i al Port de Tarragona, i contribuir a la millora de l’entorn natural amb l’augment del tractament i reutilització d’aigua industrial. Aquestes inversions, unides a les previstes per Repsol en el marc de Cal·lípolis Next Generation, contribuiran a garantir la competitivitat i viabilitat de futur del polígon petroquímic.

Més aigua regenerada

El primer dels projectes presentats per Aitasa (Aguas Industriales de Tarragona S.A.) es l’ampliació de la capacitat de producció d’aigua regenerada amb un pressupost de 5 milions d’euros. L’ampliació de les instal·lacions ERA (Estació de regeneració d’aigua) cedides a Aitasa per l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua), té com a finalitat incrementar la capacitat de producció actual d’aigua regenerada, de 5,4 Hm3/any s’ampliarà a 8,7 Hm3/any, fet que comportarà augmentar la reutilització fins a un 25% del consum total d’aigua de la indústria petroquímica.

Nova planta depuradora

La segona proposta és la construcció de la nova planta EDARi (Estació de Depuració d’Aigües Residuals Industrials) conjunta per als polígons químics del Camp de Tarragona amb un pressupost de 30 milions d’euros. La planta tractarà les aigües de les empreses dels polígons petroquímics del Camp de Tarragona, millorant la qualitat abans de ser retornada a medi (mar). El volum a tractar, per millorar la qualitat, serà de 1.000 a 1.400 m3/h.

Nova planta de tractament terciari

El tercer projecte també és de nova construcció, en aquest cas una nova planta de tractament terciari, per l’aigua residual industrial procedent de l’EDARi per ser reutilitzada i consumida dins de les industries químiques de Tarragona, reduint, per una banda, la captació d’aigua primària i, per l’altra, millorant l’entorn natural actual.

Es tracta d’assolir un grau superior en l’autosuficiència en el recurs aigua augmentant la reutilització fins a 14 Hm3/any, que representaria un 40% del consum total anual de la indústria petroquímica. Aquest projecte compta amb un pressupost de 40 M€.

Energia solar

L’última de les propostes presentades per AITASA és la de subministrament elèctric sostenible. Es tracta d’un projecte de construcció de noves instal·lacions de generació de energia elèctrica a partir de plaques fotovoltaiques que alimentin las noves plantes de tractament d’aigües esmentades anteriorment. Aquest projecte es faria amb la col·laboració del Port de Tarragona i comptaria amb un pressupost de 10 M€.

Cal·lípolis surt reforçat

Cal·lípolis és un projecte liderat pel Port de Tarragona, Repsol i l’Ajuntament de Vila-Seca que té com a objectiu impulsar la recuperació econòmica i la resiliència post-covid-19 al Camp de Tarragona. Juntament amb la Universitat Rovira i Virgili, l’Instituto de Hidráulica Ambiental de la Universidad de Cantabria, les empreses tecnològiques Prodevelop SL i Portel Logistic Technologies i l’associació empresarial APPORT es treballa perquè “Cal·lípolis Next Generation” sigui un dels projectes finançats pels fons europeus “Next Generation EU”.

A través d’aquest projecte, el Port, Vila-seca i Repsol han presentat una proposta per convertir un extens espai, a cavall entre la Pineda i el Port, en un nou motor econòmic de tipus industrial logístic-intermodal, turístic i paisatgístic que contribueixi a la recuperació econòmica i social post COVID19. El passat mes d’abril, en un acte a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca, les tres entitats van presentar un total d’11 projectes innovadors que suposaran una inversió per un valor de 259,5 milions d’euros. Ara, la proposta passa a tenir encara més força i atractiu amb 12 projectes i 344,5 milions d’euros de pressupost gràcies a la incorporació d’AITASA.

Un projecte tractor

“Cal·lípolis Next Generation” reforça així el seu caràcter tractor i la proposta de solució territorial sostenible per a l’ordenació i desenvolupament econòmic en l’espai de creixement turístic i industrial compartit per Vila-seca i el Port de Tarragona.

“Cal·lípolis Next Generation” suposarà la transformació econòmica i sostenible d’una gran superfície de la costa tarragonina que suma 164,3 hectàrees situades a prop del nucli urbà de la Pineda. La suma de les sinergies dels projectes impulsats pel Port de Tarragona, l’Ajuntament de Vila-seca, Repsol i AITASA contribuirà decisivament a la recuperació econòmica i a la creació d’ocupació al Camp de Tarragona.