Agricultura destina 4 MEUR a la tercera convocatòria dels ajuts a la Cooperació per a la Innovació

Maize field young food crop over farming landscape

Aquesta nova convocatòria comptarà amb mig milió d’euros més que les dues anteriors

ACN Barcelona .- El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha convocat novament els ajuts destinats a la Cooperació per a la Innovació, per un import total de 4 milions d’euros, després de l’èxit de les convocatòries del 2015 i 2016. La convocatòria d’aquest 2017 incrementa en 500.000 euros el pressupost de les dues anteriors, a les quals es va destinar 3,5 milions d’euros respectivament. El termini per a la presentació de sol·licituds estarà obert fins al 15 de novembre. Es tracta d’un ajut cofinançant en un 57% pel pressupostos del departament i el 43% restant l’aporta el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). L’objectiu d’aquest ajut, que compta amb una dotació total de 17,6 milions d’euros per a tot el període de programació del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, és facilitar la creació i el funcionament de Grups Operatius a través del plantejament i redacció de projectes d’innovació i la realització de projectes pilot innovadors.
Els Grups Operatius constitueixen un instrument d’innovació que permet al sector resoldre problemàtiques concretes o aprofitar oportunitats detectades, a partir del treball col·laboratiu entre diferents entitats (empreses agràries o forestals, cooperatives, indústries agroalimentàries, agrupacions de productors, universitats, centres de recerca, i altres agents de la cadena).

La innovació és una prioritat transversal per als objectius de la Unió Europea (UE), i fonamental per a promoure un sector agroalimentari i forestal eficient des del punt de vista dels recursos utilitzats i per a afavorir la seva competitivitat i diversificació.

En aquesta línia, Catalunya ha estat una de les primeres regions europees a desenvolupar la mesura de cooperació per a la innovació. Durant les convocatòries 2015 i 2016 es va aprovar un total de 78 iniciatives de Grups Operatius, per un valor total de 7 milions d’euros. D’aquestes iniciatives, 33 corresponen a plantejament i redacció de projectes d’innovació, i 45 corresponen a projectes pilot innovadors.

Els projectes pilot es troben en aquests moments en fase d’execució, donat que es tracta de projectes plurianuals. Els corresponents a la convocatòria 2015 finalitzaran durant el proper mes de setembre i, per tant, ja es podrà disposar dels primers resultats definitius.

Els projectes finançats per aquesta línia d’ajuts han de ser innovadors i implicar l’execució d’una acció en comú, alhora que han de fomentar la innovació, la cooperació i el desenvolupament de la base de coneixements en les zones rurals, enfortint els lligams entre l’agricultura, la producció d’aliments, la silvicultura, i la investigació i la innovació incloent l’objectiu de millorar la gestió i el rendiment mediambiental.

Els resultats obtinguts de l’execució d’aquests projectes es divulgaran a través de la xarxa d’innovació agroalimentària de Catalunya (Xarxa-i.cat) i de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI)