Acord de finançament de 45 milions per l’ampliació del hospital del Vendrell

Seran més de 9.500 m2 que se sumaran als gairebé 16.000 m2 que ocupen les instal·lacions actuals. Les obres estan pressupostades en 45 MEUR i es preveu que estiguin acabades el 2025

El Govern i la Xarxa Sanitària Santa Tecla han signat un acord per ampliar l’Hospital del Vendrell, desencallant així una eterna reivindicació dels municipis del Baix Penedès. Part de l’ampliació serà construint al damunt de l’edifici actual, mentre també hi haurà nous equipaments al terrenys adjacents. El president Pere Aragonès i el conseller Manel Balcells han presentat l’acord de finançament, tot celebrant la fita però també advertint que “cal aprovar” els pressupostos de l’any vinent al Parlament per poder començar les obres el mateix 2023.

L’ampliació de l’Hospital del Vendrell és un projecte llargament reclamat pels agents polítics i socials del Baix Penedès, que confiaven que podria aspirar al finançament dels fons Next Generation. Al setembre, però, el Departament de Salut va excloure l’ampliació de la llista de projectes que la Generalitat va presentar a l’Estat per rebre aquestes subvencions europees.

Des d’aleshores, el territori ha clamat unànimement per exigir al Govern que assumeixi l’obra amb finançament propi. Una reivindicació que s’ha desencallat el passat dimecres amb la signatura d’un acord entre el Departament de Salut, el CatSalut i la Xarxa Sanitària Santa Tecla -gestors de l’Hospital del Vendrell- per tirar endavant el finançament de l’obra, pressupostada en 45 MEUR.

El projecte preveu més de 9.500 m2 nous. En serveis, suposa la creació de 19 boxs d’urgències, 20 boxs del bloc quirúrgic, 4 quiròfans i 76 llits. Pràcticament es dupliquen espais actuals “per oferir unes infraestructures modernes i avançades”, ha celebrat el president de la Generalitat, Pere Aragonès . “El Baix Penedès ha tingut un increment de la població que no ha anat al mateix ritme que les infraestructures sanitàries”, ha admès Aragonès, que ha garantit que l’obra permetrà “que tothom tingui un millor accés al sistema sanitari”.

Al seu torn, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha recordat que l’Hospital del Vendrell es va inaugurar el 2005 amb una estructura que ja preveia una futura ampliació si fos necessària. Balcells ha puntualitzat que aquella hipotètica ampliació s’ha adaptat a les necessitats funcionals actuals i ha garantit que el Departament està treballant per “redimensionar” la plantilla de professionals del centre per ajustar-la al futur imminent de les instal·lacions.

D’altra banda, Balcells ha recalcat que l’ampliació del centre hospitalari “no és suficient” per atendre les necessitats sanitàries del Baix Penedès. En aquest sentit, s’ha compromès a “replantejar” el servei d’Urgències per oferir-lo també als CAPs de l’Arboç i de Calafell, de manera que les visites urgents de baixa complexitat es puguin atendre des d’aquests equipaments.

Satisfacció dels alcaldes

L’acord per finançar l’ampliació de l’Hospital del Vendrell ha estat aplaudit satisfactòriament pels alcaldes de la comarca, una bona part dels quals han acudit aquest dimecres a la visita d’Aragonès i Balcells. “El dia d’avui és una gran notícia”, ha recalcat l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, en representació de la resta de batlles i batllesses, que han recordat que la població de la comarca s’ha duplicat des de l’any 2000, amb un percentatge important de població flotant durant l’estiu.

Martínez ha garantit que la previsió és començar les obres el 2023, i ha recordat que ja s’està tramitant la llicència urbanística, la qual es va sol·licitar fa mesos -quan el territori confiava que l’obra entraria als Next Generation-. “L’anunci d’avui no és només un anunci, sinó un compromís ferm amb diners sobre la taula i la signatura de documents per començar les obres l’any que ve”, ha insistit.

Prèviament, Pere Aragonès ha apuntat que l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat del 2023 al Parlament és un element que pot condicionar el projecte. “Sense pressupost no seria impossible, però sí més difícil fer les obres”, ha advertit el president. Sobre aquesta qüestió, Martínez s’ha mostrat convençut que els comptes s’aprovaran. “El més difícil era que el Govern ens atengués i ara ja hi ha un compromís ferm i clar”, ha dit, tot assegurant que “els pressupostos segur que seran una realitat” i que l’hospital estarà acabat el 2025.