Uns 650 efectius de l’exèrcit s’entrenen al Camp

L’operació ‘Eagle Eye’ s’allargarà fins divendres i té el seu centre operatiu a l’Aeroport de Reus

Redacció.- Uns 650 efectius de l’exèrcit de terra, de l’aire i de l’armada espanyola s’entrenen aquesta setmana al Camp de Tarragona en la primera operació ‘Eagle Eye’ -ull d’àliga- que es porta a terme en terres catalanes. Aquest operatiu militar s’emmarca en les tasques de defensa de l’espai aeri i d’infraestructures clau com l’Aeroport de Reus i el Port de Tarragona. En aquesta ocasió, l’exercici simula un possible atac d’un avió no identificat, amb la qual cosa es permet posar a prova la resposta del conjunt de les forces armades. Aquestes activitats militars es coordinen des de l’Aeroport de Reus i mobilitzen diversos equips d’artilleria antiaèria en diverses localitzacions del territori, una fragata de l’armada espanyola i avions com l’’Eurofighter’. Segons l’exèrcit, l’operatiu estava planificat de fa mesos i no té cap relació amb el 21-D.
Un antic aparcament de vehicles i camps en desús de l’Aeroport de Reus s’han convertit des de dilluns en un campament militar amb motiu de l’operació ‘Eagle Eye’. També hi ha presència de militars a la Mussara, al Port de Tarragona, al Cap Salou i a Vila-seca, entre d’altres. Des de les instal·lacions aeroportuàries de la capital del Baix Camp es coordinen els diferents exercicis en els quals prenen part efectius dels tres exèrcits: el de terra, el de l’aire i l’armada -la branca marítima de les forces armades espanyoles-.

Un dels principals objectius d’aquestes activitats és la coordinació entre les tres unitats de l’exèrcit davant una possible amenaça a l’espai aeri. Aquests dies els militars treballen en la resposta que donarien a un suposat atac d’un avió desconegut o no identificat. Els protocols marquen que, en primer terme, els avions caces intentarien expulsar l’aeronau de l’espai aeri espanyol i, en cas que no s’aconsegueixi, es procediria a abatre “la força oponent”. S’estima que el temps de resposta dels avions militars és d’uns 15 minuts, aproximadament.

En aquest escenari fictici, avions ‘Eurofighter’ actuen d’enemic i tracen un eix d’atac dirigit cap a les unitats militars. L’exèrcit posa a prova radars d’àmplia cobertura, sensors i artilleria diversa -com ara míssils Hawk, Nasams i bateria Mistral- que és capaç d’arribar a impactar en distàncies mitjanes. Per exemple, els de més abast es podrien disparar del Camp de Tarragona i impactar a la zona del Delta de l’Ebre o a l’àrea de Barcelona. L’’Eagle Eye’ també mobilitza la fragata Almirante Juan de Borbón, que es troba aquests dies davant la costa tarragonina.

“Dins l’operació permanent de vigilància de l’espai aeri que tenen assignada les forces armades les 24 hores i els 365 dies de l’any, estem intentant donar una protecció als ciutadans que estan a terra sobre qualsevol avió que pugui ser una amenaça”, ha argumentat el tinent coronel José Vaquero, de l’oficina de comunicació del Cap de l’Estat Major de la Defensa.

Per la seva banda, el tinent coronel José María Alonso, de l’exèrcit de l’aire, ha subratllat que aquesta operació “real” consisteix a integrar les diferents capacitats i forces disponibles dins el sistema de defensa aeri. Així doncs, segons ha detallat, el centre d’operacions dirigeix “la batalla aèria”; els controladors vigilen l’espai aeri i els caces, i les unitats d’artilleria ofereixen un element de “més força” per afrontar qualsevol amenaça en l’àmbit aeri.

Cap relació amb el 21-D

Abans del Camp de Tarragona, aquest mateix operatiu s’ha portat a terme en dues ocasions més aquest any: al febrer a la Mar d’Alboran i al juny a les Illes Canàries. Vaquero ha assegurat aquest dimarts que es tracta d’exercicis de llarga planificació i, preguntat per la polèmica d’aquests exercicis en plena campanya del 21-D, ha afirmat que no hi ha cap relació. “En aquesta ocasió es va decidir fer-ho aquí per tenir tot l’espai aeri entrenat davant una amenaça real que hi pogués haver”, ha defensat.

Els diferents efectius personals i recursos s’han mobilitzat des dels seus llocs d’origen -Cadis, Madrid, Cartagena i Astúries, entre d’altres-. Els exercicis sobre el terreny es van iniciar aquest dilluns i es preveu que entre aquest dimecres i dijous l’escenari simulat sigui “d’alta crisi”. Això farà que s’intensifiquin les pràctiques i que es despacin al territori almenys tres avions ‘Eurofighter’ des de la base d’Albacete. En aquest sentit, la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, supervisarà dijous l’operatiu des de l’Aeroport de Reus, on l’activitat comercial opera amb normalitat.