El 27è Festival Reus Blues & Jazz, del 6 al 16 de juliol

Per iniciativa de l’Associació per la Música Creativa i Actual (AMCA), Reus viurà el tradicional festival de blues per començar l’estiu.

Enguany, amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana, incorporarà el jazz amb una interessant programació que anirà del 6 al 16 de juliol. El festival, que ha esdevingut un dels referents de la programació musical de l’estiu a les comarques meridionals, ofereix una gran diversitat de tendències que conviuen en el blues, un dels pares de gran part de la música actual. Des del blues tradicional fins al power-blues; des del funky i el soul fins al jazz d’avantguarda, passant pel rock acústic i per l’elèctric. La incorporació del jazz és un dels al·licients del programa d’aquest any ja que la ciutat compta amb precedents molt destacats pel que fa a la programació, en concret amb el desaparegut Festival de Jazz de Reus.

Des d’actuacions en format trio fins a grans bandes amb instrumentació variada, amb músics d’edat avançada i també músics joves, gent vinguda d’altres continents i gent de casa nostra… un bon grapat de dies en què la música esdevindrà una de les grans protagonistes de la cultura a la ciutat.

Els concerts del festival es repartiran entre el pub Absenta, el centre cultural Cal Massó, el bar Campus, el centre comercial El Pallol, el Racó de La Palma, el Museu del Vermut i l’escenari de La Palma, a més d’una cercavila musical pels carrers del centre de la ciutat.

  • 6 de juliol · 22.30 h. Pub Absenta. Presentació del Festival de ReusBlues & Jazz 2017. British Guitar Blues Invasion: El setembre de 1966 Jimi Hendrix, de bracet de Chas Chandler, aterra a Anglaterra. La història de la música experimenta el canvi definitiu. La música transcendeix i passa a ser l’elemet reactiu que transformarà la societat. Hendrix es va trobar a Anglaterra amb l’escena més revolucionària i incendiària: els Beatles de Sgt. Peppers, Cream (amb Clapton), The Who (amb Towsend), Jimi Page, Jeff Beck, Peter Green, els Stones… BGBI és una banda tribut a aquest moment: als tres anys en què Hendrix va estar a Londres i va decidir posar un punt i a part en la història de la música. Sonaran tots els clàssics que van conviure en aquella escena, fins i tot, per descomptat, els grans temes de Jimi.
  • 7 de juliol · 20.00 h. Cal Massó. Conferència “Més enllà del reggae: cànnabis, música i contracultura”. Influència del cànnabis en la música negra als EEUU a principis del XX i finals del XIX), a càrrec d’Antoni Llort
  • 7 de juliol · 21.30 h. Cal Massó. Johnny Big Stone & Sweet Marta. Johnny Big Stone & Sweet Marta formen un duet acústic de blues i música tradicional americana que ens trasllada al final del segle XIX amb les cançons dels esclaus de les plantacions que es caracterizaven pel seu aire melancòlic amb lletres sobre problemes personals i socials, arrenquen la locomotora amb ritmes i melodies dels diversos estils dins d’aquest gènere. Al seu repertori interpreten artistes com Jazz Guillum, Reverend Gary Davis, Blind Lemon Jefferson, Blind Blake, entre altres.
  • 8 de juliol · 20.00 h. Centre Comercial El Pallol. Mr. Smoke. Smoke Jazz Trio. Trio format pel guitarrista barceloní Nicolás Alloza i els reusencs Pere Bartolí (baix) i Pedro Aranda (bateria) que, majoritàriament, fan versions molt personals d’standars de jazz.
  • 8 de juliol · 22.30 h. Bar Campus. The Blackslats. The Blackslats, amb Marta Seck a la veu, José Manuel Ruiz a la bateria, Iván Pascual al baix i Albert Ramos a la guitarra, treballa per oferir en el seu repertori blues i altres gèneres.
  • 9 de juliol · 13.00 h. Racó de La Palma. The Blues Tones. The Blues Tones és una formació amb músics del Baix i l’Alt Camp que fa versions de temes de blues, rhythm & blues i blues & roll, dels artistes més destacats de la història d’aquest gènere musical. Els membres del grup són Maria Puntos (veu), Nuno Xe (bateria), Javi Bergua (guitarra) i Francisco Cañete (baix).
  • 9 de juliol · 20.00 h. Racó de La Palma. Combo Blues + Blues Palm Session. Actuació de diversos combos d’alumnes de diferents grups d’alumnes de l’Escola Municipal de Música de la Selva del Camp, amb la direcció del reconegut bateria i percussionista Quim Solé, i Palm Session (jam session) conduïda pel col·lectiu de músics que, setmanalment, dirigeixen la Palm Session d’El Racó de La Palma.
  • 13 de juliol · 19.30 h. Museu del Vermut. Txus Blues & Jose Bluefingers. Després de més de quinze anys tocant per tot l’Estat, i amb sis discs publicats han aconseguit crear un estil propi i molt particular. A més de les seves composicions pròpies, reconverteixen qualsevol estàndard del blues, rock, o qualsevol altre estil a un format que parteix del blues acústic per atrevir-se amb tangos, narcocorridos o qualsevol cosa que se’ls acudeixi, i tot transformant, amb molt enginy, unes lletres (en castellà) que desprenen ironia, un sentit de l’humor que t’arrenca des del somriure còmplice fins a la gran rialla. Txus Blues (veu, harmònica i ukelele) i Jose Bluefingers (guitarra i cors) han passat per festivals com Cazorla, Hondarribia, Cerdanyola, Roses, Antequera i un llarguíssim etcètera.
  • 13 de juliol · 21:00 h. Cal Massó. Master class amb Dean Brown.
  • 14 de juliol · 22.30 h. La Palma. Mr. Sipp i Bill Evans Band & Dean Brown. El gran saxofonista Bill Evans torna a l’escena amb un nou projecte juntament al genial guitarrista Dean Brown, en una banda de quatre all stars, completada per Keith Carlock (bateria) i Etienne Mbappe (baix). Amb només 22 anys, nominat a un Grammy pel seu disc Soulgrass, Bill va gravar tres discos amb John McLaughlin i la Mahavishnu Orchestra, i va tocar més endavant amb Herbie Hancock, Lee Ritenour, Dave Grusin, Steps Ahead i Mick Jagger, entre altres. Mr. Sipp (Castro Coleman) torna a Europa en formació de trio per presentar el seu darrer treball Mississippi Blues Child, publicat el 2015. Després de molts anys de treball i perseverança Mr. Sipp s’ha convertit en un dels bluesman més important de l’anomenat Delta Blues.
  • 15 de juliol · 19.00 h. Carrers del centre. Cercavila d’Always Drinking Marching Band. Companyia formada per músics, actors, tècnics i poetes de bar entre molts altres, que porta recorrent i animant els carrers, places i escenaris de l’Estat espanyol, Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica des del 1997. S’anomenen així per retre honor a l’esperit mediterrani de compartir la vida a l’aire lliure: a les terrasses menjant unes tapes i compartint cerveses amb els amics d’ambdós costats de la barra. D’aquí prové “Always Drinking”. La missió és no deixar indiferent cap públic, amb la gran prioritat de la qualitat musical i humorística.
  • 15 de juliol · 22.30 h. La Palma. Luis Guerra & CMQ Big Band Playing Beny More i Stacie Collins & Band. Luis Guerra presenta CMQ Big Band, una formació de 17 músics cubans i espanyols que volen retre un homenatge a la música de Benny Moré, un camperol que a mitjan dels anys 40 va començar a destacar en el panorama musical i, avui dia, és sinònim de música cubana i un dels artistes cubans més popular. Stacie Collins va passar moltes tardes al bar de carretera on treballava la seva mare. Allà va forjar la seva gran vocació. El seu gran somni va ser pujar algun dia a un escenari i viure en primera persona tot allò que l’apassionava. Avui, i després de deu anys al capdavant de la seva banda, té una sòlida reputació. La seva música manté vives les arrels profundes del blues, honky-tonk, country i el rock del sud dels Estats Units, amb aquesta atmosfera amarada en cervesa i bourbon dels clubs de carretera, però amb l’elegància, energia i el saber fer de aquesta gran diva, excel·lent vocalista i amb un gran domini de l’harmònica.
  • 16 de juliol · 13.00 h. Racó de La Palma. Jazz Fever, Cor Ciutat de Reus. El Cor Ciutat de Reus ens oferirà Jazz Fever, un espectable amb versions corals d’estàndards de jazz amb acompanyament instrumental i moviment escènic. Amb Luis Chacón a la bateria, Artemi Agràs al contrabaix i Jorge Varela al piano, sota la direcció musical de Rosa Sanahuja.
  • 16 de juliol · 20.00 h. Racó de La Palma. Scaramouche. Inspirats per la música de Django Reinhardt, Scaramouche interpreten el Jazz Manouche d’una forma variada i personal, però sempre amb la simplicitat i l’alegria característica d’aquest gènere que farà que no puguis parar de moure el peu. Un recorregut musical que comença amb el swing més clàssic dels cafès de París, d’on sorgí aquest estil musical anomenat Gipsy Jazz i que evoluciona amb l’aparició de nous ritmes i aires que aporten complexitat, riquesa harmònica i rítmica. Scaramouche són Elisenda Julià a la veu, Jon Unanua al contrabaix i Diego Mena i Jacob Marcé a les guitarres.