25 anys de Premis Ones amb accent femení

Ángel Juárez, president de la Fundació Mare Terra, atén als mitjans. CEDIDA

La 25a edició dels Premis Ones Mediterrània reivindica les dones

La gala se celebrarà el divendres 7 de juny al teatre Metropol

Els Premis Ones distingeixen a persones, col·lectius o institucions que potencien iniciatives i projectes a favor de la defensa i millora del medi ambient, la solidaritat, la cultura, els drets humans i el desenvolupament social. Enguany compleixen 25 anys i les dones són les protagonistes destacades d’aquest aniversari.

En total, els Premis atorguen deu reconeixements, quatre dels quals s’han concedit enguany a entitats. De les sis persones distingides, cinc són dones i, a més, l’únic home premiat feia equip amb una d’elles.

La XXV edició dels Premis Ones reconeix les periodistes Lydia Cacho i Raquel Ejerique per exercir un periodisme compromès i independent per moltes pressions que rebin. Cacho ha investigat, entre molts altres temes que deixen al descobert les entranyes fosques del poder, les xarxes de prostitució, i de pedofília o la corrupció política a Mèxic, un dels països més perillosos del món pels periodistes.

Ejerique és la cap de Política del Diario.es i juntament amb el director d’aquest mitjà, el també premiat amb ella Ignacio Escolar, van destapar l’escàndol de currículums falsejats de primeres espases polítiques. Per fer bé la seva feina, però, afronten un grapat de querelles.

Els Premis Ones també reconeixen l’escriptora, conferenciant i, entre moltes altres facetes, esportista d’elit Irene Villa per ser tot un exemple de superació personal. Amb només 12 anys, un brutal atemptat d’ETA li va fer perdre les dues cames i tres dits de la mà, però mai no va perdre ni el somriure ni les ganes de deixar un món millor.

Aquest 25è aniversari també reconeix la tasca de la veterinària, ramadera, poeta i escriptora Maria Sánchez, per trencar sobre el terreny els mites que el món rural és territori d’homes i difondre aquest espai amb la bellesa de la paraula.

Finalment, els Premis Ones a l’artista Amparo Sánchez –fundadora del grup Amparanoia- per ser una de les pioneres de la fusió i el mestissatge a l’escena espanyola, per una brillant carrera artística en què sempre ha reivindicat el feminisme, els valors humanitaris i l’ecologisme des dels escenaris i pel seu compromís en múltiples campanyes solidàries.

Pel que fa a les entitats, es reconeix Guernica Group, tres despatxos d’advocats units, amb les lletrades Almudena Bernabéu i Maite Parejo al capdavant, que lluiten per a jutjar i castigar els autors de crims contra els drets humans i impulsar reformes institucionals que ajudin a prevenir situacions d’impunitat.

També es reconeix el festival internacional de recreació històrica Tarraco Viva, per la seva tasca de divulgació amb rigor del nostre passat clàssic i a l’entitat mexicana Verde Balam per impulsar moviments ecologistes i de justícia social en zones amb un alt risc de mort pels voluntaris i activistes.

Els Premis Ones reconeixen també la unitat agrícola de BASF pels seus anys d’investigació i innovació a favor d’una agricultura més sostenible, amb productes com, per exemple, un fungicida biològic que respecta les abelles. Finalment, es premia també al Partit animalista contra el maltracte animal (PACMA) per contribuir de manera decisiva a forjar una consciència animalista a l’Estat espanyol i ajudar a posar fi a espectacles aberrants com el Toro de la Vega.

D’altra banda Sirusa aprofitarà la cerimònia per lliurar al municipi de Cambrils el premi a la localitat que més ha incrementat la recollida de fracció orgànica.

Una de les novetats d’enguany és que durant la gala es lliurarà el premi del I Concurs Internacional de la RIET, impulsat per la Red internacional de escritores por la tierra i de l’entitat mexicana Arbor, que ha rebut 26 treballs de 15 països. El premi consisteix en la tirada de mil exemplars de l’obra guanyadora i destinar-ne 500 per obsequiar a cadascun dels assistents a la gala dels Premis Ones amb un exemplar.

Cal recordar que l’entrada a la cerimònia, que se celebrarà el divendres 7 de juny al Teatre Metropol és gratuïta, però cal fer reserva prèvia a Mare Terra Fundació Mediterrània, bé al telèfon 977 55 13 00 o al correu electrònic a direccion@mare-terra.org.