2017: l’any que el gihadisme va assotar al Camp de Tarragona

Ferrari Land, Hard Rock i les actuacions policials pel referèndum de l’1-O, altres protagonistes de l’actualitat

Redacció.- L’any 2017 serà recordat per l’atemptat gihadista al passeig marítim de Cambrils la matinada del 18 d’agost. Poques hores després de l’atropellament de les Rambles de Barcelona, cinc terroristes perpetraven un altre atac a la Costa Daurada que es va saldar amb una dona morta i mitja dotzena de ferits. Els cinc autors van ser abatuts a trets per la policia. Aquest també ha estat l’any de l’estrena de Ferrari Land a PortAventura el 6 d’abril, mentre s’espera l’impuls definitiu del CRT. El 10 de juliol, Hard Rock va anunciar la seva voluntat d’invertir fins a 2.000 MEUR en el projecte. D’altra banda, al setembre els registres de la Guàrdia Civil a la impremta Indugraf de Constantí i al setmanari ‘El Vallenc’ van sacsejar l’actualitat a pocs dies de l’1-O. El dia del referèndum va estar marcat per les càrregues policials al centre de Tarragona i per la irrupció dels agents en nombrosos col·legis electorals del Camp.
Atemptat a Cambrils

18 d’agost: Poc després de la una de la matinada, un cotxe es llença contra un control dels Mossos d’Esquadra, atropella diverses persones al seu pas i bolca al davant del Club Nàutic de Cambrils (Baix Camp). Els cinc ocupants en surten amb cinturons d’explosius falsos i amb armes blanques, i són abatuts a trets per la policia. Mitja dotzena de persones resulten ferides, entre elles una veïna de Saragossa de 67 anys que mor l’endemà a l’hospital. El 25 d’agost, unes 16.000 persones es manifesten a Cambrils per la pau i contra el terrorisme.

1-O: Actuacions policials i conseqüències polítiques

6 de setembre: La Guàrdia Civil controla els accessos de la impremta Indugraf de Constantí davant la sospita que s’hi hauria imprès material del referèndum de l’1 d’octubre. El 8 de setembre, una desena d’agents irrompen a l’interior de les instal·lacions després de 48 hores de presència policial a l’exterior.

9 de setembre: La Guàrdia Civil entra a la seu del setmanari ‘El Vallenc’, al centre de Valls, a la recerca de preparatius del referèndum de l’1 d’octubre. Després de cinc hores d’escorcoll, en surten amb l’ordinador del director i amb còpies de documents i de correus electrònics. El centenar de persones concentrades davant la publicació els acomiaden amb escridassades i càntics. Al migdia, agents de l’Institut Armat tornen a entrar a la impremta de Constantí.

1 d’octubre: La jornada arrenca amb normalitat, però la policia espanyola i la Guàrdia Civil irrompen en diversos col·legis electorals. A Tarragona, un centenar d’antiavalots de la policia espanyola carreguen contra diversos ciutadans a la plaça Imperial Tarraco després d’endur-se les urnes de l’Institut Tarragona. La Guàrdia Civil actua en municipis petits com Sarral, Vilabella i Cabra del Camp. A Mont-roig llencen gasos lacrimògens.

2 d’octubre/10 de novembre: Centenars d’agents policials estatals s’allotgen en un vaixell al Port de Tarragona i en hotels com el Gaudí de Reus. Davant d’aquest establiment, diversos manifestants protesten contra la violència policial. L’alcalde i els portaveus municipals del PDeCAT, ERC, CUP i Ara Reus signen un manifest per la retirada dels agents. Arran d’una denúncia de la policia espanyola, un jutjat els investiga ara per un presumpte delicte d’incitació a l’odi.

4 d’octubre: El regidor d’Units per Avançar (UpA) a l’Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Prats, abandona el govern municipal per la repressió policial de l’1-O. Ballesteros perd la majoria absoluta i el seu govern -format per PSC i PP- es queda amb 13 dels 27 regidors.

Nous projectes turístics i comercials

16 de març: Centenars de tarragonins assisteixen a la inauguració del remodelat Mercat Central, que reobre després de gairebé una dècada d’obres.

6 d’abril: PortAventura inaugura Ferrari Land. Amb una inversió de 100 MEUR, la nova àrea dedicada a l’escuderia italiana ofereix onze atraccions. El nou espai engega motors amb el repte que el complex de Vila-seca i Salou (Tarragonès) passi de quatre a cinc milions de visitants anuals.

2 de juny: Tarragona esdevé punt de sortida i arribada d’una de les rutes de Costa Cruceros per la Mediterrània. El 21 de novembre, el Port de Tarragona tanca una temporada de rècord amb més de 51.000 passatgers. El 2018 se n’esperen 80.000.

10 de juliol: Hard Rock presenta un projecte de 2.000 MEUR al CRT de Vila-seca i Salou. D’entrada, planteja una inversió de 600 MEUR que inclourà un hotel de 600 habitacions amb forma de guitarra i casino, àrees comercials i d’oci, entre d’altres. L’adjudicació definitiva de la llicència a la companyia continua en tràmit i, a finals d’any, encara no s’ha concretat.

Intensa activitat judicial i de successos

20 de febrer: Arriba a judici el crim de Montblanc, que es remunta a l’octubre del 2014. Durant la vista, l’únic acusat, Jaume Solsona, es desvincula de la mort de Sara Lozano. El 15 de març, el jurat popular el declara culpable per unanimitat i, el 12 d’abril, l’Audiència de Tarragona el condemna a 15 anys de presó per homicidi.

18 de maig: En un any sense avenços rellevants en el cas Innova de Reus, la fiscalia sol·licita penes d’entre 7 i 10 anys de presó per als vuit encausats en la peça principal, en què s’investiga el pagament de factures per valor de més d’1 MEUR a l’arquitecte Jorge Batesteza i a l’exdirector del CatSalut, Carles Manté. Entre els implicats hi ha l’exdirector general d’Innova, Josep Prat, i l’exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez.

18 de maig: Els Mossos d’Esquadra llancen una operació antidroga al barri de Sant Salvador. El 12 de juny es porta a terme una segona fase de l’operatiu a Tarragona, Torredembarra i Creixell. En conjunt, es detenen 45 persones acusades de pertànyer a una organització criminal dedicada a la distribució i venda de drogues, principalment cocaïna.

27 d’agost: Els cinc ocupants d’un vehicle moren en xocar frontalment amb un autobús a l’avinguda Cap de Salou. L’accident es produeix quan una turista francesa obre de forma imprudent la porta d’un altre cotxe aparcat i el conductor del tot terreny fa un cop de volant i envaeix el carril contrari.

18 d’octubre: Pels volts de les sis de la tarda, un intens temporal de pluja i vent escombra la ciutat de Valls, de sud a nord. L’esclafit no arriba als cinc minuts, però deixa 13 ferits lleus i nombroses destrosses en façanes d’edificis i comerços. Aixeca teulades d’equipaments municipals, arrenca més de 150 arbres del terme i diversos vehicles queden malmesos. Uns 200 propietaris presenten llistat de danys a l’Ajuntament.

24 d’octubre: Els dos ocupants d’un turisme moren a la C-37 a Valls en caure’ls un tràiler al damunt. El 14 de novembre, l’acompanyant d’una furgoneta mor en un altre accident a la mateixa carretera, a menys de dos quilòmetres d’on havia ocorregut el primer, en una topada frontal amb un camió. El conductor del vehicle mor l’endemà a l’hospital.

6 de novembre: Comença el judici contra l’agent immobiliari Ramon Franch, acusat de la mort de Carme Gallart, una veïna dels Pallaresos desapareguda des del 18 de juny del 2015. Tot i defensar la seva innocència durant la vista, és declarat culpable el 22 de novembre. Al cap d’un mes, l’Audiència de Tarragona el sentencia a 15 anys de presó. La de Franch és la segona condemna sense cadàver que dicta el tribunal provincial després del mediàtic cas de Ramon Laso.

Reus Capital Cultural i “Timecode” acarona l’Òscar 

28 de gener: Reus dona el tret de sortida oficial al seu any com a Capital Cultural Catalana, prenent el relleu de Vic. Omple l’agenda cultural amb més de 200 activitats. Destaca un festival d’estiu a l’emblemàtic institut psiquiàtric Pere Mata, d’estil modernista. L’any 2018 la capital serà Manresa.

27 de febrer: Després de guanyar el Gaudí, el Goya i la Palma d’Or, la producció reusenca “Timecode” enfila la carrera per l’Òscar al millor curtmetratge de ficció. El film, dirigit per Juanjo Jiménez i produït per l’Escola de Cinema de Reus, no es va endur l’estatueta, que va ser per a l’hongaresa “Sing”.

20 abril: La Sala Trono de Tarragona tanca definitivament després de 14 anys de programació. L’obra “Això és tot” serveix per acomiadar el local, que continua com a indret d’assaig i producció. També se celebra un ‘funeral’, seguit per mig centenar de tarragonins, vestits de dol.