1a edició de l’InJUÈ SMART Challenge

Quasi 700 adolescents faran propsotes d’oci en familia 

 

TarragonaSmart.- El programa InJUÈ SMART Challenge és un programa que convida a joves a emocionar-se i divertir-se raonant sobre problemes i desenvolupant solucions innovadores. Tot a partir d’un repte que hauran de resoldre en tres mesos a partir de l’ús de les TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) amb la plataforma participo.cat com a eina base i les xarxes socials com a complement. Els millors projectes participants seran premiats en onze categories diferents. El director de Petits Enginyers ha remarcat la vessant pedagògica del projecte: “Difondre les noves tecnologies dins les aules, però no dins les assignatures, per proposar un repte que ells mateixos poguessin resoldre d’una manera atractiva i diferent”.

La proposta és desenvoluparà en hores lectives amb diferents tallers creatius per fomentar i motivar els participants interconnectant centres educatius i alumnat. Això provocarà la creació d’un ecosistema dins la xarxa que facilitarà la difusió dels projectes creats. Tal com ha explicat Elvira Ferrando, regidora de comerç i presidenta d’Espimsa ha destacat “la importància d’apropar el Mercat Central als joves, que són els futurs consumidors, que ells diguin quines experiències volen tenir i que podem fer dins del Mercat”.

En aquesta primera edició el repte consistirà en la creació de propostes d’oci familiar al Camp de Tarragona contemplant diferents vessants. Aquest repte s’emmarca en el programa de prevenció a les addiccions Planet Youth que va iniciar-se a Reikiavik (Islàndia) i en el que fa uns anys que participa Tarragona. Els resultats es posaran al servei de la Càtedra d’emprenedoria i creació d’empreses i de la Càtedra d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili per analitzar-los i incorporar-los a diferents investigacions sobre el sector de l’oci i sobre els joves. De fet, la URV hi té un paper important ja que analitzaran les propostes presentades i “des de la càtedra tenim intenció de treure’n conclusions i realitzar una recerca posterior”, segons Xavier Càmara, de la Càtedra URV Emprèn.

El programa acabarà amb una gala a la primavera on s’entregaran els premis de les diferents categories, el premi estrella serà per la proposta Team Challenge, al millor treball en equip, d’aquesta manera fugim de mercantilització de l’emprenedoria mercantil per part dels adolescents. La resta de categories és distribueixen en Innovació social, Emprenedoria, Tech-Friendly, Healthy, Cultural, Smart Heritage, Impacte Social, Inclusiva, Imatge corporativa i Transformadora. El concepte Smart doncs és central en la realització del projecte perquè, tal com a explicat la presidenta de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, Begoña Floría, va molt més enllà de les aplicacions tècniques, sinó que es centra en “la part social del concepte de gestió intel·ligent, que inclou la innovació en les formes d’aprenentatge que incorpora aquest projecte”. Un dels elements més importants del programa va vinculat amb les noves tecnologies, que gestionarà la plataforma Participo.cat i la Col·laboradora, a través d’una plataforma que permetrà “traslladar el contingut entre les escoles i tota la comunicació entre els alumnes, a més de la difusió posterior”, segons Nacho Pascual, coordinador de Participo.cat, qui també explica que es podrà seguir dia a dia com evoluciona el projecte a través de la plataforma

Aquesta proposta que uneix escola, universitat i empresa per afavorir i acompanyar adolescents en la seva evolució personal, formativa i professional. Una empresa municipal, una fundació, una universitat, una societat limitada i una cooperativa de treball configuren una comunitat que genera coneixement i transferència del mateix en centres educatius de la segona àrea metropolitana de Catalunya.