Govern, sindicats i patronals es reuneixen per cercar espais de cohesió

El Govern, sindicats i patronals coincideixen “en la utilitat dels espais de treball conjunt per a la cohesió social i el creixement de l’economia

  • La portaveu del Govern ha comparegut per explicar les reunions que aquest matí ha tingut el president de la Generalitat amb els sindicats CCOO i UGT i amb les patronals Pimec, Foment del Treball i Fepime
La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha comparegut davant la premsa per informar de les reunions que aquest matí ha tingut el president de la Generalitat, Quim Torra, i representants dels sindicats CCOO i UGT a Catalunya i de les patronals catalanes Pimec, Foment del Treball i Fepime. Segons Artadi, “han sigut reunions molt profitoses en les quals tan sindicats, patronals com Govern han destacat la necessitat i la utilitat dels espais de treball conjunt que tenim per la cohesió social del país i el creixement de l’economia”. Entre aquests espais de diàleg destaca “el pacte Nacional per la Indústria que es va signar durant el 2017 i, que tan les patronals com els sindicats majoritaris hi van tenir un important rol que ara, tot i que s’ha anat impulsant, va quedar una mica aturat amb el 155 i, per tant hi ha la voluntat de donar-li un nou impuls” ha explicat la portaveu.
Durant la trobada, Elsa Artadi ha explicat que també s’ha parlat de l’Agència de Formació Professional per “la seva transcendència de cara a encarar el present i el futur” i perquè la seva posada en marxa “inclou tan els sindicats com les patronals”. També s’ha tractat, durant la reunió amb els sindicats i la patronal, el desenvolupament de la fibra en els polígons industrials que és, per Artadi, “un tema cabdal per la posada a punt i la modernització i la utilització de les noves tecnologies arreu del territori i que sigui d’una manera més democràtica i territorialment més equilibrada”. La portaveu de l’executiu també ha exposat que un altre dels punts tractats és com afecta el pressupost prorrogat a grans partides com la renda garantida de ciutadania i les pagues extres dels funcionaris, “aspecte que s’haurà de seguir treballant per acabar de tornar als treballadors de la Generalitat aquells diners que se’ls deuen d’anys anteriors”.
Quant a la reunió amb CCOO i UGT, Artadi ha exposat que s’ha parlat especialment dels “espais que tenim en comú en defensa dels drets civils, dels drets fonamentals de catalans”.
 
Per últim, la portaveu ha volgut agrair que des de les patronals es faci un reconeixement a l’evolució de l’economia catalana perquè “fa molts mesos que nosaltres ho defensem perquè és el que demostren les dades”. “Segueixen havent-hi veus intencionades dient que l’economia no va bé, quan en realitat l’evolució és molt bona i és millor que l’evolució de la mitjana espanyola i europea”, ha conclòs Artadi. El president Torra ha expressat en ambdues trobades la seva voluntat que continuïn les reunions a nivell sectorial i a nivell polític.
Sobre el decret del govern espanyol que facilita el canvi de seu a empreses, Artadi ha explicat que el Govern, des del Departament d’Empresa, està estudiant la legalitat d’aquesta norma “en el sentit que podria violar els drets dels accionistes perquè es pot prendre la decisió del canvi de seu només amb els directius”.
Pel que fa la futura reunió entre el president Torra i el president Sánchez, Artadi ha dit que “estem en l’elaboració de l’ordre del dia” i “en els propers dies veurem quin nivell d’encaix hi ha entre els temes que nosaltres volem posar sobre la taula i els temes que vol posar sobre la taula el govern espanyol”. “Ens interessa veure si realment el govern espanyol té voluntat de parlar de la situació a Catalunya, si pretén encabir-ho en un debat territorial que entenem que no existeix arreu del territori espanyol, si pretenen solucionar la voluntat dels catalans”, ha afirmat Artadi.
 
D’altra banda, durant la compareixença davant la premsa, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha volgut felicitar a Jordi Cuixart, que ha estat reelegit president d’Òmnium Cultural, “una de les entitats socials més importants que té aquest país”. Segons Artadi, “Cuixart segueix fent la seva feina, la que pot, la que li deixen des de Soto del Real”.